Opening 'De Bastei Buurtsuper'

Vrijdag 10 februari opende wethouder Cilia Daemen de nieuwe tentoonstelling De Bastei Buurtsuper. In deze interactieve expositie kunnen bezoekers producten verzamelen uit de rijke voedselgeschiedenis van het Rijk van Nijmegen, van prehistorische otter tot Romeinse kraanvogel. Vervolgens wordt de bezoeker uitgedaagd mee te denken over de voeding van nu.

Voor actuele vraagstukken haalt De Bastei graag inspiratie uit het verleden. Zo ook in het tentoonstellingsproject De Bastei Buurtsuper. Tijdens het openingsmoment benoemde Manon Henzen (Eetverleden) de wijze waarop eetgewoontes uit de geschiedenis weer terugkomen, zoals meer plantaardig eten, lokaal bij de boer eten en ook het wecken (bewaarmethode van eten) maakt een comeback.

Sam Emons (Gelukkige Groentes) legde een mooie verbinding tussen onze eetkeuzes en het landschap om ons heen. De keuze die de consument maakt zie je terug in het landschap. Gelukkige Groentes beheert een zelfpluktuin in Malden en opende het afgelopen jaar een tweede zelfpluktuin in de Ooijpolder. De variatie in bodem tussen deze twee biotopen vragen een eigen beheer en bieden een ander assortiment. De prei die goed groeit op de hogere zandgronden in Malden zal minder goed aanslaan in de kleigronden van de Ooijpolder. De missie van Gelukkige Groentes en de vele andere voedselinitiatieven uit de omgeving is om de consument meer actief te betrekken bij de oorsprong van diens eten.

Luuk Freriks (Bistro Flores) benadrukte de voorbeeldrol die restaurants kunnen spelen in die bewustwording van de consument. Als chef-kok wil hij zijn gasten graag inspireren om bewust om te gaan met eten en hen motiveren andere bereidingswijzen te proberen en producten te (her)ontdekken.

Bezoeker pakt één van de producten in 'De Bastei Buurtsuper'
Bezoeker pakt één van de producten in 'De Bastei Buurtsuper'.

Deze sprekers boden een mooie inleiding op de tentoonstelling, die is gericht op het enthousiasmeren van museumbezoekers voor de rijke voedselgeschiedenis van Nijmegen. Er zijn immers vele historische inspiratiebronnen te vinden voor de voedselvraagstukken van nu. Daarnaast organiseert De Bastei een uitgebreide randprogrammering, waarbij de praktische vertaalslag wordt gemaakt tussen verleden en heden. Ook wordt de verbinding gezocht met de vele duurzame voedselinitiatieven in de omgeving.

Wethouder Cilia Daemen (Welzijn, Gezondheid, Inclusie, Mobiliteit, Klimaatadaptatie en Stadsvergroening) sprak over deze diversiteit aan voedselinitiatieven in het Rijk van Nijmegen. Dit jaar wordt speciaal voor hen een gemeentelijk loket Stadslandbouw geopend met informatievoorziening en kennisuitwisseling over standslandbouwinitiatieven rondom de stad. Het eerste loket opent in De Historische Warmoes in Lent.

Het belang van duurzame en lokale voedselproductie wordt ook onderschreven door de subsidiënten van dit tentoonstellingsproject. Het project De Bastei Buurtsuper is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland, de Triodos Foundation, Stichting Zabawas en de Gravin van Bylandt Stichting.

De Bastei Buurtsuper is geopend van 11 februari tot en met 12 november 2023.

De Warmoes, Van Tuin tot Bord en Bistro Flores verzorgden de catering tijdens de borrel in DROOM de Bastei.
De Warmoes, Van Tuin tot Bord en Bistro Flores verzorgden de catering tijdens de borrel in DROOM de Bastei.