Succesvolle 1e doedag afkoppelen regenpijpen

Vrijdag 26 mei zijn er weer 50 regenpijpen afgekoppeld van het riool onder het motto Pijpenkappuh. Het afkoppelteam van Lentekracht, partner van Operatie Steenbreek, verzorgde de uitvoering. Op vrijdag 3 november volgt een tweede doedag, wil je meedoen geef je dan snel op.

Wethouder Cilia Daemen koppelde samen met een bewoner de eerste regenpijp af van het riool.

Waarom is afkoppelen belangrijk?

De wethouder in actie

We hebben vaker te maken met periodes van droogte maar óók met flinke hoosbuien. Door het overvloedige regenwater kan het riool overbelast raken met als gevolg dat straten blank komen staan, kelders onderlopen en bewoners natte voeten krijgen. Daar kunnen we met elkaar wat aan doen, bijvoorbeeld door de regenpijpen af te koppelen van het riool. Hoe meer huizen en gebouwen worden afgekoppeld, hoe beter de stad is voorbereid op de veranderende weersomstandigheden. Bovendien help je mee om het grondwater op peil te houden en dat is erg prettig voor de planten en bomen in je tuin en in de wijk. Zo kun je eenvoudig zelf een steentje bijdragen om aan de veranderende weersomstandigheden aan te passen. 
Met deze doedagen zijn in Nijmegen de afgelopen jaren bijna 400 regenpijpen van het riool afgekoppeld.

Hoe doe je mee?

Bewoner Marian van Steen en de wethouder na succesvolle actie

Wanneer je je opgeeft voor een van de doedagen, via pijpenkappuh.nl, beantwoord je een aantal vragen om na te gaan of je regenpijp én tuin geschikt zijn om af te koppelen. Bij twijfel komt een deskundige van gemeente Nijmegen langs om de situatie te bekijken. Belangrijk is dat het water uit de regenpijp in de tuin kan wegzakken. Daarvoor moet de tuin voldoende groen zijn en niet vol liggen met tegels: door verharding kan het regenwater niet weglopen de bodem in.

Wethouder Cilia Daemen en het team van Lentekracht

Het team van Pijpenkappuh zorgt voor materiaal om de regenpijp netjes af te zagen en af te werken. Wil je de afgezaagde pijp aansluiten op een regenton, dat kan. Je moet dan wel zelf een ton aanschaffen. Koppel je liever zelf af? Gemeente Nijmegen verleent hier subsidie voor. Kijk op de website van gemeente Nijmegen.

De volgende doedag is op vrijdag 3 november. Ben je die dag echt verhinderd dan kun je gebruik maken van de afkoppeltaxi die op een voor jou geschikt moment langs komt rijden!

Voor de actie Pijpenkappuh werken Lentekracht, De Bastei - Operatie Steenbreek Nijmegen en gemeente Nijmegen samen.

Info en aanmelden: www.pijpenkappuh.nl

Alle foto's op deze pagina zijn gemaakt door David van Haaren.