Doe mee aan de Tuinvogeltelling

Ga vrijdag 26 januari met de hele klas een half uurtje tellen of geef telhuiswerk mee voor in het weekend en doe mee aan het grootste citizen science project van Nederland. Het is superleuk!

Vogelbescherming organiseert de telling samen met Sovon Vogelonderzoek Nederland. De Nationale Tuinvogeltelling levert een momentopname van de aantallen vogels die in Nederlandse tuinen aanwezig zijn. Deze gegevens worden gecombineerd met de gegevens van andere tellingen. Zo wordt bijgehouden hoe de vogels in onze tuinen zich ontwikkelen, en kunnen we ze beter helpen en beschermen.

Voor basisscholen is er speciaal lesmateriaal ontwikkelt om bij de tellingen te gebruiken. Zo wordt vogels herkennen nog spannender. Ook is er een handig telformulier waarmee de leerlingen in groepjes kunnen turven. Kies zelf een goed moment dat uitkomt. Vanaf vrijdag 26 januari 2024 kun je de tellingen insturen.

Leuke tip om tuinvogels te tellen met de kleintjes!

Met jongere kinderen kun je in estafette-vorm tellen. Verdeel de groep in meerdere kleine groepjes en laat ieder groepje bijvoorbeeld 5 minuten tellen. Zo blijft het leuk voor de kleintjes. Met het handige telformulier kunnen ook zij uit de voeten.

Hoe werkt de Tuinvogeltelling voor scholen? Iedereen kan meedoen in 3 gemakkelijke stappen:

1. Tel vóór of tijdens het weekend van 26, 27 en 28 januari 2024 een half uur de vogels op het schoolplein of in de omgeving. Vliegen de vogels alleen maar over? Die tellen niet mee. Vanaf vrijdag 26 januari 2024 kunnen alle scholen en groepen hun tellingen doorgeven via de website.

2. Noteer alle waarnemingen van een soort. Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan loop je het risico dezelfde vogel dubbel te tellen. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die jullie tegelijk hebben gezien. Dus: ziet de klas in jullie tel-halfuur 3 koolmezen tegelijk en even later 5 koolmezen? Dan geef je door: 5 koolmezen.

3. Geef de telling door via Tuinvogeltelling.nl. 

Veel plezier!