Inspirerende avond over groen en participatie

Wie in een wijk of buurt aan de slag wil met participatie en groen, heeft veel tijd en energie nodig om de plannen te realiseren. Saamhorigheid en educatie spelen daarbij een belangrijke rol én een open houding naar je medebewoners. Dat advies kregen de 45 deelnemers aan de online netwerkavond van Operatie Steenbreek Nijmegen op 1 december.

Steenbreek-ambassadeur Qader Shafiq opende de avond. Deze Nijmegenaar van het jaar 2019 is dichter, schrijver en columnist en zet zich in voor een diverse en groene samenleving. Dit doet hij onder meer via zijn Bureau Wijland en de Leergang Kleurrijk Groen. Volgens hem moet je je vooral richten op kinderen en moeders om stappen te zetten in het vergroenen van tuinen en straten. Dat geldt ook voor andere duurzame doelen. Blijf daarbij altijd open, nieuwsgierig en eerlijk naar je buren en andere bewoners in je straat, was zijn advies.

Saamhorigheid

Daarna volgde het inspirerende verhaal van de energieke opbouwwerker Marianne Mondria van Bindkracht10. Ook zij pleitte voor open het gesprek in gaan. Positief over groen praten en tijd en energie steken in het opbouwen van een community. Saamhorigheid. De groene 'pioniers' die als eerste in een wijk aan de slag gaan, kunnen als inspiratiebron werken voor de nog wat ‘minder groene’ mensen in de wijk. Als prachtig voorbeeld noemde ze de Hof van Heden, moestuin én ontmoetingsplek bij de Lourdeskerk aan de Hatertseweg in Nijmegen.

Tijd en energie

Arjan Vernhout van Stichting NL Bloeit! – samenwerkingspartner van Steenbreek Nijmegen vanaf het eerste uur – vertelde over een mooi participatieproject in Amsterdam. Daar is met bewoners een wadi aangelegd en zijn wilde bloemen geplant om daarmee het probleem van wateroverlast na hoosbuien op te lossen. Zijn advies voor iedereen die met participatie en groen aan de slag gaat: er is veel tijd en energie nodig van bewoners. Je hebt commitment nodig voor langere tijd want het gaat ook om het verzorgen van het groen (na de aanleg), zeker met deze klimaatveranderingen. Ook de zorg moet verankerd zijn in het project; groen is levend materiaal.

Steenbreker van het jaar

Na deze interessante bijdragen werd de Steenbreker van het jaar bekendgemaakt. Laura van den Heuvel ontvangt van Steenbreek een voucher ter waarde van 150 euro te besteden bij de kwekerij van NL Bloeit! Zo kan de biodiversiteit in haar tuin nog meer versterkt worden. Ook meldde het campagneteam van Operatie Steenbreek Nijmegen dat het de campagne sinds kort ook in Lingewaard voert en dat er in 2021 onder andere meer focus op versteende wijken komt.  

De avond werd afgesloten op de digitale Zeepkist: Elma Vriezekolk vertelde over haar project Moeztuyn en Marijn van Klingeren presenteerde haar plannen voor een Nijmeegse plukroute (voor lokale info stuur een mail).

 

Wil je de online netwerkmeeting terugkijken? Klik hier.