We gaan verhuizen!

Onze collectie gaat verhuizen! Het museumdepot is sterk verouderd en niet meer geschikt als depot voor onze groeiende museale collectie. Gelukkig hebben we een nieuw onderkomen gevonden in het historische gebouw van het vroegere Canisius College. In januari 2025 verhuizen we eerst de kantoren, in februari volgt de collectie.

Het huidig depot lekt en kampt met grote temperatuurverschillen. In de zomer kan de temperatuur oplopen tot 35 graden terwijl er ‘s winters weleens -3 graden is gemeten. Dat is funest voor de collectie. Hoogtijd dus om te verhuizen. Meerdere locaties kwamen aan bod, maar vielen ook weer af vanwege te hoge kosten en een te lang verbouwingstraject om het geschikt te maken als museumdepot. Maar op het moment dat ons Hoofd Collectie, Daphne Niehoff, het Canisius College binnenstapte, was ze verkocht. Het statige neorennaissance gebouw biedt mooie kantoorruimte, betere werkomstandigheden en niet onbelangrijk: een goede klimaatbeheersing.

Museum De Bastei en het Canisius College delen bovendien een geschiedenis. Onze collectie is ontstaan uit schoolverzamelingen van exotische objecten. Een belangrijke oude schoolcollectie is de Canisiuscollectie, een verzameling natuurhistorische objecten die werd geschonken door het Nijmeegse Canisius College. Na 1990 werd de collectie uitgebreid met regionale objecten. De collectie groeide in de afgelopen jaren uit tot de belangrijkste regionale natuurhistorische verzameling.

Canisius College (vroegere internaat). Fotograaf: Roger Veringmeier.
Canisius College, het vroegere internaat. Fotograaf: Roger Veringmeier.

Vergeten schatten
Bij de voorbereidingen van de verhuizing kwamen collectiemedewerkers verschillende vergeten schatten tegen. “Het huidige depot staat zo propvol dat we soms over en langs andere objecten en dozen moeten klimmen”, zegt Daphne, “we hebben objecten gevonden waarvan ik wel wist dat ze bestonden, maar die we jarenlang niet hebben gezien.” Oude bloemmodellen bijvoorbeeld, echt ‘vintage’ objecten die vroeger op scholen werden ingezet voor biologielessen. Nu worden alle objecten secuur geregistreerd bij binnenkomst, ook digitaal, dat ging er vroeger soms anders aan toe. Ook Jimmy de Rooij, collectiebeheerder, herontdekt vele schatten in de deelcollectie Paleontologie: “Resten van prehistorische reuzeherten, dat zijn echt unieke vondsten uit de regio.”

Publiektoegankelijk
Het nieuwe museumdepot biedt niet alleen meer ruimte om te werken, ook kunnen we hier goed bezoekers ontvangen. Het gedeelte van de collectie die te zien in het museum is maar een fractie van de gehele verzameling. In ons nieuwe museumdepot willen we daarom meer mensen een inkijkje geven in de collectie. Maar ook het pand zelf is een bezoekje waard, zoals de imposante de foyer en de oude bibliotheek. Dit stukje Nijmeegs erfgoed willen we met zoveel mogelijk mensen delen.

Wil je graag op de hoogte blijven de verhuizing en onze activiteiten, schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Een verzameling insecten met kleine bijschriften.