Welkom in De Bastei voor een rondleiding met info en doen!

Na ontvangst en een korte gezamenlijke introductie splitsen we op in twee groepen. Onder begeleiding van een rondleider van De Bastei doorkruist elke groep de verschillende ruimten en exposities van dit bijzondere gebouw. Tijden, landschapsvorming en natuur van de Waal komen daarbij tastbaar in beeld.

kanonsgroep - foto Peter Eekelder

Er is op deze plek door de tijden heen nogal wat gebouwd. We bekijken resten van Romeinse bouwwerken, een 14e eeuwse Stadskasteel, 13e en 16e eeuwse verdedigingstorens en stadsmuren en de architectuur van de nieuwe Bastei. 

In de Oergrond is met prachtige stenen en fossielen het verhaal in beeld gebracht van de vorming van het landschap van vroeger tot nu. Niet te missen en bijzonder imposant is de schedel van de Mammoet van Bergharen. Hiermee is voor de leerlingen de link te leggen met de ijstijd.

In de Schatkamer van de Rivier is een veelheid aan opgezette dieren en planten te bewonderen. Leerlingen stappen hier even de natuur in langs de Waal.

De moderne glazen arkel is 'the place to be' in De Bastei! Spannend om hier met zijn allen in te staan. Je krijgt er een spectaculair uitzicht over het rivierenlandschap van de Waal cadeau. Deze plek is uitkijkpost door de tijden heen. 

Leerlingen vragen we afwisselend te luisteren en op een zestal plekken dingen te doen. Zo tekenen ze  een initiaal net zo kunstig als in de Middeleeuwen. In de kanonsgang luisteren ze eerst naar een spannend historisch verhaal en gaan daarna aan de slag met meettouw. Hoelang is die gang? In de oergrond en schatkamer van de rivier bekijken leerlingen stenen, fossielen, opgezette vogels en zoogdieren van dichtbij. Wat vinden ze het bijzonderst? Waar komt het vandaan? Waar is het van gemaakt? Waar leeft het? Wat eet het? Allerlei vragen waarmee we in gesprek met leerlingen op zoek gaan naar antwoorden. Dit vertellen ze aan elkaar. In de arkel inventariseren we wat er vanuit deze uitkijkpost te zien is. Dat kan van alles zijn!

Wellicht neemt iedere leerling wel iets mee dat onvergetelijk is in De Bastei!

Kosten 
Deze rondleiding duurt ongeveer 75 minuten en kost € 4,00 per persoon. Scholen uit de gemeente Nijmegen krijgen een tegemoetkoming via de gemeentelijke natuur- en milieueducatieregeling. 

Let op
Deze rondleiding is alleen op maandag, dinsdag en woensdag te boeken.

Aanmelden:

1e voorkeursdatum:
2e voorkeursdatum:
3e voorkeursdatum:

De Bastei gaat zorgvuldig om met uw persoonlijke gegevens. Lees ons privacy statement.