In 2018 mag Nijmegen zich een jaar lang ‘Green Capital of Europe’ noemen. Een prijs die jaarlijks uitgereikt wordt door de Europese Commissie, aan een stad in Europa die uitmuntende prestaties geleverd heeft qua milieuvriendelijk en duurzaam beleid en die hierin een rolmodel is voor andere steden.

Astrap Groen@school challenges van De Bastei met Evelien Bos van Zapp your Planet en de natuurdetective!
Evelien Bosch van Zapp Your Planet presenteerde de show

Het uitroepen van Nijmegen tot de Europese groene hoofdstad van 2018 heeft de motivatie, de daadkracht en het enthousiasme voor het betrekken van onder andere scholieren bij duurzame projecten enorm vergroot. Op 19 januari jl. heeft er daarom een feestelijke aftrap plaatsgevonden van de Groen@School Challenge 2018! 

Meer dan 200 basisschoolkinderen, van 6 verschillende basisscholen, waren aanwezig bij de aftrap van het Green Capital jaar. Deze zes scholen gaan komend jaar aan de slag met het thema duurzaamheid.

Wil je alsnog deelnemen aan de Groen@School Challenge? Dat kan! Voor de projecten Buitenlesweek, Energie en Groene Voetstappen kun je je nog het gehele jaar aanmelden via nme@debastei.nl.

DE CHALLENGES

• DE GROENE VOETSTAPPEN

Je dagelijks handelen en je gewoonten bepalen je ‘ecologische voetafdruk’. Leerlingen bedenken zelf hoe ze een meer duurzaam en gezonder leefpatroon kunnen krijgen, en zo hun voetafdruk verkleinen. Vervolgens voeren ze die ideeën uit in een praktijkweek. En wie weet zelfs voor langer! Meer info, klik hier.

• VAN ENERGIE NAAR 'GENERGIE'

Elke school maakt gebruik van gas, licht en water. Kunnen leerlingen het verbruik van hun eigen school verlagen? Door eigen metingen komen leerlingen zelf tot doelen voor energiebesparing. Hoeveel besparen jullie? Meer info, klik hier.

• DE GROENE BUITENLESWEEK

Maak van je leerlingen echte ‘Groenlingen’, en ga op avontuur in de stadsnatuur, op het schoolplein of daarbuiten. Meer info, klik hier.

• WECYCLE @ SCHOOL

[deelname aan deze challenge is helaas niet meer mogelijk]

Ook een defect elektrisch apparaat heeft waarde. In een uniek Nijmeegs recyclingstraject kunnen leerlingen alles leren over de waarde van afgedankte apparatuur: via een inzamelwedstrijd naar stadsmeubilair! Meer info, klik hier.