In 2018 mag Nijmegen zich een jaar lang ‘Green Capital of Europe’ noemen. Een prijs die jaarlijks uitgereikt wordt door de Europese Commissie, aan een stad in Europa die uitmuntende prestaties geleverd heeft qua milieuvriendelijk en duurzaam beleid en die hierin een rolmodel is voor andere steden.

Het uitroepen van Nijmegen tot de Europese groene hoofdstad van 2018 heeft de motivatie, de daadkracht en het enthousiasme voor het betrekken onder andere scholieren bij duurzame projecten enorm vergroot.

Aan basisscholen in Nijmegen de eer om het Green Capital jaar te openen. Deze opening zal plaatsvinden op vrijdag 19 januari. Klik hier voor de officiële uitnodiging.

Wanneer: Vrijdag 19 januari 2018

Tijdstip: Van 10:00 - 12:00 uur

Waar: Museum Het Valkhof

Inschrijven: Indien je als school deel wilt uitmaken van Green Capital, kun je je voor minstens één onderwijs challenge opgeven. Deelname is kosteloos! Aanmelden kan via nme@debastei.nl, vermeld daarin duidelijk de naam van de school, contactpersoon en aan welk project je wilt deelnemen.

Heb je nog vragen met betrekking tot deze openingsactiviteit? Stel ze gerust! Uiteraard ontvang je een reactie terug, en tevens worden de vragen die wij ontvangen  op deze pagina beantwoord.

DE CHALLENGES

We hebben zoveel mogelijk aspecten van duurzaamheid ondergebracht in vier lesprogamma’s. We nodigen scholen uit om aan minimaal één van de vier Challenges mee te doen, die het beste bij de school past. Maar meer mag natuurlijk ook.

• DE GROENE VOETSTAPPEN

Je dagelijks handelen en je gewoonten bepalen je ‘ecologische voetafdruk’. Leerlingen bedenken zelf hoe ze een meer duurzaam en gezonder leefpatroon kunnen krijgen, en zo hun voetafdruk verkleinen. Vervolgens voeren ze die ideeën uit in een praktijkweek. En wie weet zelfs voor langer! Meer info, klik hier.

• WECYCLE @ SCHOOL

Ook een defect elektrisch apparaat heeft waarde. In een uniek Nijmeegs recyclingstraject kunnen leerlingen alles leren over de waarde van afgedankte apparatuur: via een inzamelwedstrijd naar stadsmeubilair! Meer info, klik hier.

• VAN ENERGIE NAAR 'GENERGIE'

Elke school maakt gebruik van gas, licht en water. Kunnen leerlingen het verbruik van hun eigen school verlagen? Door eigen metingen komen leerlingen zelf tot doelen voor energiebesparing. Hoeveel besparen jullie? Meer info, klik hier.

• DE GROENE BUITENLESWEEK

Maak van je leerlingen echte ‘Groenlingen’, en ga op avontuur in de stadsnatuur, op het schoolplein of daarbuiten. Meer info, klik hier.

Uitnodiging Green Capital 19 januari
Uitnodiging Groen @ School openingsactiviteit onderwijs - Green Capital