Microscopietraining

Inspirerende microscopietraining in De Bastei

Op dinsdag 7 februari organiseerde De Bastei in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Biologie (NIBI), een microscopietraining in De Bastei speciaal voor docenten uit het basisonderwijs. Leen van de Oever, directeur van het NIBI, lichtte de basisprincipes en mogelijkheden van microscoopgebruik toe, en gaf tips hoe je dit apparaat het beste met leerlingen in de klas kunt gebruiken.

Docenten in actie
Docenten in actie

In de twee uur durende training kregen de docenten handigheid in het maken van preparaten van alledaagse voorwerpen, zoals planten en knollen. Als voorbeeld hebben de docenten in de training vooral gekeken naar de werking van watertransport in de plant. Het zelf maken van een doorsnede van een plantenwortel of stengel, deze uitvergroot te bekijken onder een microscoop en vervolgens te verwerken in zelf te maken anatomische tekeningen, maakt dat proces tastbaar en spannend en zeker beter te onthouden. Deze praktijkervaring bood inzicht in de onderzoeksmogelijkheden die de microscoop biedt voor in de klas. De deelnemers waren daarnaast onder de indruk over de meerwaarde van de beleving die een microscoop biedt bij theorielessen over processen in de natuur.

Docenten gingen niet alleen geïnspireerd terug naar school, maar ontvingen per school 4 microscopen, (leerling-)opdrachten en voorbeeldpreparaten van zowel dierlijk en plantaardig materiaal, om hun geleerde kennis direct toe te passen in hun klas.