Wat wil het programma Jong Leren Eten bereiken?

We willen dat kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar meer weten over voedsel zodat ze gezonde en bewuste keuzes maken. Ons doel is dat ze meer groente en fruit eten en dat ze zich bewust zijn van gezonde en duurzame keuzemogelijkheden.

Hoe kun je dat bereiken?

Dit vraagt een structurele en samenhangende aanpak, waarbij kinderen naast kennis veel praktische ervaring opdoen. Niet incidenteel, maar geïntegreerd in het wekelijkse lesprogramma. Niet alleen op de basisschool maar tijdens hun hele schoolloopbaan.

In een compleet lesprogramma over voeding leren kinderen:

  • verschillende smaken kennen en waarderen;
  • alles over de herkomst van voedsel;
  • zelf voedsel bereiden en bewaren;
  • over allerlei soorten voedsel, en
  • hoe ze gezonde en duurzame keuzes kunnen maken.

Wat doet Jong Leren Eten?

Jong leren eten concentreert zich op eten; op kennisontwikkeling én op proeven, beleven en ervaren. Daarbij is ook aandacht voor een gezond aanbod in de omgeving (zoals schoolkantines, automaten). Zo leren kinderen samen anders handelen.

We bevorderen dat voeding een centrale plek krijgt op kinderopvangcentra en scholen door een compleet overzicht te geven van alle projecten en programma’s op het gebied van voeding. Zoals het aanbod van Gezonde School, Smaaklessen, EU-Schoolfruit, de Gezonde Schoolkantine, schooltuinen, excursies en kooklessen. Dat doen we via deze website, financiële ondersteuning en regiomakelaars. Zo kun je deskundigheid inhuren via Gezonde School of excursies maken in de regio. Regiomakelaars organiseren een breed, regionaal aanbod en denken mee over een samenhangende aanpak die werkt. Daarbij werken ze nauw samen met adviseurs van de GGD en Natuur- en Milieu Educatiecentra (NME). We stimuleren ook dat scholen elkaar inspireren door goede voorbeelden in beeld te brengen.