Waarom heeft een koolmees een zwart hoedje op?

Aan de hand van een aantal opgezette vogels wordt er een interactieve en informatieve manier aan de leerlingen les gegeven over de vogels die je in de tuin of op het schoolplein kunt zien. Ook wordt er ingegaan op het belang van de Nationale Vogeltelling. Daarna gaan de leerlingen zélf aan de slag; met een verrekijker en vogelzoekkaart op zoek naar zoveel mogelijk vogels op het schoolplein. 

De Tuinvogeltelling van 2018 vindt plaats op zaterdag 27 en zondag 28 januari. Basisscholen kunnen vóór het weekend van de Tuinvogeltelling tellen en de gastles ontvangen. De tellingen kunnen ingestuurd worden vanaf vrijdag 26 januari. 

Vogeltelling basisschool Hidaya
Gastles Vogeltelling - Hidaya januari 2017
  • Kerndoelen: Kerndoel 39: De leerlingen leren met zorg om te gaan met het milieu. Kerndoel 40: De leerlingen leren in de eigen omgeving veel voorkomende planten en dieren te onderscheiden en benoemen en leren hoe ze functioneren in hun leefomgeving. Kerndoel 41: De leerlingen leren over de bouw van planten, dieren en mensen en over de vorm en functie van hun onderdelen.
  • Lesmateriaal: Naast dat er lesmateriaal over vogels beschikbaar is, zijn er ook genoeg creatieve ideeën om mee aan de slag te gaan in de klas. Via de digiplanner zijn er leskisten en excursies met het thema 'vogel' te reserveren. 

    Door de Nationale Tuinvogeltelling is er gratis downloadbaar lesmateriaal beschikbaar. Laat je inspireren met leuke doe-tips, handige telformulieren voor de leerlingen en informatie over vogelherkenning en vogelgedrag. 

    De Vogelbescherming kan een school advies geven om vogelvriendelijke schoolpleinen te creëren. 

    Via Beleef de Lente - in de klas, kun je in het voorjaar (vanaf 1 maart tot 1 juli) een kijkje nemen in de nestkasten van verschillende vogelsoorten. Ook bieden zij gratis lesmaterialenaan. 

  • Trefwoorden: voeding, voedsel, gezondheid
Overzicht schoolprojecten
Aanmelden
via nme@debastei.nl of via de digiplanner
Datum
27 januari 2018 / 28 januari 2018
Doelgroep
PO groep 1-8
Kosten
Dit project is kosteloos
Locatie
Gastles in de klas, vogeltelling op het schoolplein.