De Nijmeegse gemeenteraad stemde op woensdag 12 februari 2014 in met de verbouwing en uitbreiding van museum De Stratemakerstoren aan de Waalkade tot De Bastei, centrum voor natuur en cultuurhistorie. Ook de provincie, Europa en Staatsbosbeheer besloten te investeren in het project.

Aan de oostelijke Waalkade - op de grens van stad en natuur - realiseerden Natuurmuseum Nijmegen, museum De Stratemakerstoren, Staatsbosbeheer en IVN Rijk van Nijmegen bezoekerscentrum De Bastei. In dit centrum komen stad, rivier en natuur samen. Hier, aan de Waal en in de oudste stad van Nederland, raak je het verleden aan, ontdek je de flora en fauna van het Gelderse rivierengebied en ga je aan de slag in de Bastei Academie. Staatsbosbeheer zet het centrum in als bezoekerscentrum voor natuurgebied de Ooijpolder en als vertrekpunt voor wandelingen en fietstochten in de omgeving. De voetgangersbrug over 't Meertje zorgt voor een directe verbinding tussen Waalkade/Bastei en Stadswaard/Ooijpolder.

Het bezoekerscentrum kon gerealiseerd worden door de historische Stratemakerstoren te koppelen aan half verdiepte nieuwbouw op het terrein achter de toren. De Bastei wordt door zijn ligging een belangrijke schakel in het Valkhofkwartier: het gebied waarin het Valkhofpark, Museum Het Valkhof, de Sint-Nicolaaskapel, de Belvedère, de Lindenberg en de toekomstige museumhaven samenkomen.