Nijmeegs Natuurfestival

Op zaterdag 23 mei en zondag 24 mei 2020 vindt het jaarlijkse Nijmeegs Natuurfestival (voorheen Vier de Natuur) plaats. Dit festival laat alle inwoners op een actieve manier genieten van het groen in de buurt, de wijk en de stad en zelfs daarbuiten. Iedereen kan bijdragen door zelf iets te organiseren. De Bastei, centrum voor natuur en cultuurhistorie, coördineert het festival.

De Bastei nodigt iedereen - particulieren, organisaties en bedrijven - uit om in dit weekend een activiteit 'in het groen' te organiseren. Beheer je een stuk natuur, grote tuin of park, stel dit dan open voor een evenement. Buurtorganisaties, zet met bewoners iets leuks op in de wijk en tover een plantsoen of park om tot een feestelijke locatie! Organisaties op het terrein van sport, recreatie en cultuur, maak van dit festival gebruik om een breed publiek met je buitenactiviteiten kennis te laten maken. Ook moestuinen en voedselbossen kunnen het publiek uitnodigen om te zien hoe gewerkt wordt aan 'stadslandbouw'. Het programma van vorig jaar kan hierbij een inspiratie zijn.

Traditie
Nijmegen heeft inmiddels al een traditie van meerdere jaren. Zo was er de afgelopen jaren van alles te doen in het Florapark, op de Goffert, het Limosterrein, in Nijmegen-West, in de Ooij en de Stadswaard en in natuur- en moestuinen. Er waren ook skeeler- en hardlooptochten. Muziek, lekker eten en drinken en spelletjes maakten de sfeer compleet.

Grassroot event
Al jaren achtereen vindt in Nijmegen eind mei dit grassrootfestival plaats. Die term 'grassroot' houdt in dat het initiatief aan de basis wordt genomen, dus door bewoners die iets van of met natuur willen delen. Of dat nu een groen bewonersinitiatief in de straat of buurt is, een natuurexcursie, een open dag in de moestuin, een buurtmarkt met plantgoed, een buurtfeest in het park, het groen in de stad krijgt op deze dag de verdiende aandacht.

Het Nijmeegs Natuurfestival wil recht doen aan de intenties van zowel de Dag van het Park als de Dag van de Biodiversiteit. Het streven is dat in alle wijken van Nijmegen de groene locaties en initiatieven zich op een aantrekkelijke en gezellige manier presenteren aan de bewoners.