Nijmegen Green Capital 2018

Nijmegen is verkozen tot European Green Capital 2018. Een jaar lang is het de duurzame hoofdstad van Europa. Het Green Capital-jaar zorgt voor veel extra aandacht voor duurzaamheid in de stad. De Bastei is als partner betrokken bij Green Capital 2018 en bij Stichting Green Capital Challenges, om zo veel mogelijk Nijmegenaren bij dit speciale jaar te betrekken en zo de stad nog verder - van binnenuit - te verduurzamen.

Om het duurzaamheidsdenken én doen binnen het onderwijs te vergroten en om het onderwijs te betrekken bij Green Capital 2018, organiseert De Bastei een speciaal themajaar Groen@school. De aftrap vindt plaats tijdens de 'Wondertuin', het openingsevent van het Green Capital-jaar op 19 januari in Museum Het Valkhof. Evelien Bosch (o.a. bekend van Zapp Your Planet) zal in een aanstekelijke show elke deelnemende school officieel koppelen aan een duurzaamheidschallenge. Hierbij gaan leerlingen uitdagingen aan rondom mobiliteit, energie, afval / circulaire economie of de buitenlesweek.

De challenges zijn opgebouwd uit oplopende modules, variërend van een light versie tot een uitgebouwde variant. Zo kunnen scholen deelnemen met een zelf te bepalen tijdsbesteding en verdieping.

Scholen die nog een stap verder willen, kunnen onder begeleiding van De Bastei het internationale keurmerk Eco-Schools behalen. In zeven stappen gaat die school naar een steeds gezondere en meer duurzame leef-, leer- en werkomgeving. Door het behalen van het keurmerk profileert de school zich als duurzame school.

De Bastei is een van de locaties voor Green Capital tijdens het openingsweekend op 20 en 21 januari. Het programma hiervoor volgt binnenkort.

Gedurende het jaar is De Bastei het startpunt van de Groene Route ‘De vitale stad’, samen gezond en groen.

Foto: Peter Eekelder
Foto: Peter Eekelder