terug naar Operatie Steenbreek
boswachter Tim

Nieuwe flyer met boswachter Tim

25 juni 2021

Met veel plezier presenteren we onze nieuwe flyer mét onze nieuwe ambassadeur: boswachter Tim! Samen met zijn dochter Roosje siert de bekende boswachter de cover.

Vergroening op komst in Emmalaan, Pluto- en Perzikstraat

17 juni 2021
Bewoners van de Plutostraat, Emmalaan en Perzikstraat , bouwbedrijf en aannemer Heijmans en de gemeente Nijmegen werkten de afgelopen maanden hard aan een nieuw ontwerp van de straten. De straten worden toekomstbestendig en groener gemaakt! Dat wordt genieten!
Tuinadviesweken Operatie Steenbreek Nijmegen

Nieuwe ronde tuinadviesweken!

11 juni 2021

Goed nieuws! Omdat onze tuinadviesweken dit voorjaar al snel vol zaten, komt er een vervolg. Laat je eind deze maand of in september gratis adviseren over het vergroenen van je tuin.

gifvrij groen

‘Vraag om gifvrije tuinplanten’

21 mei 2021

IVN Rijk van Nijmegen, Operatie Steenbreek Nijmegen en FLORON roepen de inwoners van Nijmegen en omgeving op om gifvrije tuinplanten, bloembollen, bloemen en zaad te kopen.

Tegels eruit voor pad Wij-bos

4 mei 2021
Op 5, 16 en 23 mei van 12 tot 15 uur kun je tegen inlevering van een tegel uit je tuin, bloemzaadjes ophalen bij het Wij-bos. Zo help je met de aanleg van een rolstoeltoegankelijk pad voor het Wij-bos.
Opnames RN7 tuinadviesweken

'Een versteende tuin maakt me droevig'

21 april 2021

De tuinadviesweken van Operatie Steenbreek Nijmegen zijn in volle gang. RN7 liep een ochtend mee en maakte er een leuk item over voor het regionieuws.

NK Tegelwippen

Nijmegen doet mee aan NK Tegelwippen

25 maart 2021

Dinsdag 30 maart gaat het jaarlijkse NK Tegelwippen van start. Nijmegen gaat de strijd aan met Arnhem en met tenminste veertig andere Nederlandse gemeenten.

Invasieve exoten: tuin er niet in!

9 maart 2021

Het campagneteam Operatie Steenbreek Nijmegen onderschrijft de actie 'Invasieve exoten: tuin er niet in!' De campagne is een initiatief van o.a. stichting Floron

Fotoshoot voor Operatie Steenbreek Breedeweg

23 februari 2021

We meldden het al: na Nijmegen en Lingewaard gaat Operatie Steenbreek ook aan de slag in Breedeweg. Een fotoshoot voor nieuw campagnemateriaal hoort daar natuurlijk bij.

jaarverslag Operatie Steenbreek 2020

Steenbreek jaarverslag 2020

17 februari 2021

Wethouder Harriët Tiemens nam dinsdag 16 februari het eerste exemplaar van het jaarverslag van Operatie Steenbreek Nijmegen in ontvangst uit handen van directeur Hans Hooijmaijers.

Operatie Steenbreek Breedeweg

Stenen breken in Breedeweg!

3 februari 2021

De groene vlek breidt zich steeds verder uit. Na Nijmegen en Lingewaard rollen we de campagne Operatie Steenbreek nu ook in Breedeweg uit!

roodborstje foto Michel Geven I Sjon.nl

Help vogels de winter door

19 januari 2021

Na Blue Monday is het tijd voor een GROENE tuin! Geef je humeur een oppepper en ga tussen de buien door lekker aan de slag. Dat kan nu al door de vogels in je tuin de winter door te helpen.

Bullekes feur jou! tijdens lockdown

6 januari 2021

We genieten nog even na van onze laatste actie van 2020: Bullekes feur jou! Minstens tienduizend bloembollen gingen de grond in. Op naar een GROEN voorjaar!

Op naar een gezond en GROEN 2021!

18 december 2020

Het Steenbreek team gaat met kerstreces. Maar niet zonder deze tip voor legaal vuurwerk in je tuin: de vuurpijl of ook wel de fakkellelie.

Tuintip: laat het herfstblad liggen!

13 november 2020

Wil je tijd besparen én iets doen voor je tuinplanten, veel kleine diertjes en vogels? Laat afgevallen blad dan lekker tussen de planten in je tuin liggen!

Groen Verbindt

12 november 2020

Vijf studenten van sociale studies aan de HAN in Nijmegen hebben vorige week plantjes en een groene speurtocht uitgedeeld aan bewoners van de Flavus en Verax in het Waterkwartier.

Terugkijken: Steenbreek bij Groene Koppen

9 november 2020

Woensdag 14 oktober was campagneleider Ingrid Kerkvliet van Operatie Steenbreek Nijmegen | Lingewaard te zien in het tv-programma Groene Koppen van Omroep Gelderland.

Groene Vrijdagacties in beeld!

6 november 2020

Vandaag, 6 november, is het Groene Vrijdag. Na de start in het Green Capitaljaar vieren we iedere eerste vrijdag van november Groene Vrijdag.

Het najaar: een toptijd voor planten

8 oktober 2020

Oktober is de maand van het vergeten tuinseizoen. Want het najaar is júist een heel geschikt plantseizoen. Dus woon je in Nijmegen en wil je je tuin vergroenen?

Samen regenpijpen afkoppelen in Neerbosch Oost

21 september 2020

Op zaterdag 3 oktober 2020 helpt het team van Pijpenkappuh bewoners van Neerbosch Oost met het afkoppelen van de regenpijp, gratis! Waarom is afkoppelen belangrijk? Het klimaat verandert.

GROEN plein feestelijk geopend!

14 september 2020

Wethouder Bert Velthuis opende zaterdag 12 september om 12 uur het nieuwe groene plein op de hoek Alligatorstraat - Karbouwstraat (de Hazenkamp).

Warming Up: Nimma aan Zee

7 september 2020
NIJMEGEN IS WARMING UP! Net als de rest van de wereld. Maar wat betekent dat? En hoe gaan we daarmee om?

Maria Montessori inspireert tot vergroenen

1 september 2020
Wethouder van Onderwijs, Welzijn en Zorg, Grete Visser opende samen met de leerlingen het nieuwe groene schoolplein. Haar boodschap aan de kinderen was dat je “blij en gezond” wordt van groen! 

Deuren open naar een groen schoolplein!

27 augustus 2020
Op maandag 31 augustus is het zover. Wethouder onderwijs, welzijn en zorg, Grete Visser, opent het nieuwe groene schoolplein van Montessorischool Nijmegen-Oost. Ruim 2200 tegels maakten plaats voor groen!

Duurzaam hotel in Neerbosch Oost

21 juli 2020

Op kinderboerderij 't Boerke is een wel heel bijzonder hotel geplaatst: een wormenhotel! In dit hotel zetten regenwormen groente- fruit- en tuinafval (gft) om in wormenmest.

Stenen breken in Lingewaard!

16 juli 2020

Wij zijn blij en trots te kunnen melden dat we de campagne Operatie Steenbreek óók in de gemeente Lingewaard gaan uitrollen!

Maak je eigen vlinderparadijs

2 juli 2020
Al decennialang vermindert het aantal vlinders in Nederland. Er zijn verschillende oorzaken maar helaas zijn tegenwoordig heel veel tuinen grotendeels versteend en krijgen bloeiende planten nog maar weinig ruimte. Daar kun jij wat aan doen!

Groene oase als airco

22 juni 2020

We krijgen deze week te maken - zeer waarschijnlijk - met de eerste hittegolf van dit jaar. De afgelopen maanden was het al vaak zonnig en droog weer.

Geslaagde actie Bluumkes feur jou!

4 juni 2020

Mensen in de wijken Lindenholt, Waterkwartier, Wolfskuil, Willemskwartier, Hatert, Dukenburg en Heseveld werden blij verrast met de 'Bluumkes feur jou!' actie van Bindkracht 10 en ons campagneteam.

Bluumkes feur jou!

29 mei 2020
Bindkracht 10 en Operatie Steenbreek gaan plantjes uitdelen én inwoners wijzen op de Stip-lijn. Met de ‘Bluumkes feur jou’ actie slaan we zo twee vliegen in één klap: kijken wie hulp nodig heeft en wie meer groen in de wijk wil.

Word jij 'Steenbreker van het jaar'?

15 mei 2020
Maak jij van je tuin een groen en beschut paradijsje voor jonge vogels zoals deze? Wellicht word jij dan de Nijmeegse Steenbreker van het jaar 2020 en maak je kans op de groene hoofdprijs!
Nl Bloeit inheemse planten

Maak een paradijs voor vlinders, insecten en jezelf!

1 mei 2020
Inheemse planten zijn een paradijs voor vlinders, bijen en andere insecten. Wat dacht je van Veldsalie, Wilde marjolein, Grote tijm, Knoopkruid en Duifkruid? Ze bieden een feestmaal voor de beestjes en een genot voor jouw ogen.

Nieuwe actie: Bomen met de buren!

29 april 2020

Bomen in de stad werken als (gratis) airco’s. Hoe meer bomen in de stad, hoe koeler het blijft en dat is wel zo prettig bij tropische dagen.

Steenbreek trofee 2020

16 april 2020

Het was aanvankelijk het plan om de vier filmpjes van de genomineerde Steenbreekprojecten uit 2019 te tonen tijdens de inspiratiedag van 26 maart jl. in Hoeven.

Steenbreek in Coronatijd

6 april 2020

Het Steenbreek campagneteam van De Bastei hoopt dat je goed gezond bent en blijft. Voor iedereen was / is het even zoeken naar een nieuw ritme in deze gekke tijden. Ook voor ons.

Bewoners Alligatorstraat gaan voor GROEN!

12 maart 2020

Zaterdag 7 maart hebben de bewoners van de Alligatorstraat (in de Hazenkamp), de handen uit de mouwen gestoken en maar liefst 730 M2 tegels eruit gehaald. Dit stenige plein wordt GROEN!

<a href="https://nl.freepik.com/vrije-foto-vectoren/reizen">Reizen foto gemaakt door bearfotos - nl.freepik.com</a>

Groen in de tuin is keihard nodig!

5 maart 2020

Directeur Roel van Dijk van Stichting Steenbreek vraagt zich af hoe het komt dat mensen wel groen willen op vakantie, maar niet in de tuin. Dit terwijl we groen keihard nodig hebben.

Bezoek Waterschap Rivierenland

20 februari 2020

Dinsdag 18 februari kwam het College van Dijkgraaf en Heemraden van Waterschap Rivierenland op bezoek bij De Bastei. Wij mochten het gezelschap ontvangen voor een presentatie over onze campagne.

Qader shafiq

Nieuwe kleurrijke ambassadeur Qader Shafiq!

13 februari 2020
Qader: 'Stenen breken betekent ruimte geven aan de ander. Dat begint met het verwijderen van tegels en plaats maken voor groen, zodat ruimte ontstaat voor het leven van mensen, planten en dieren.'

Op naar een groen Waterkwartier

10 februari 2020

Het campagneteam van Operatie Steenbreek gaat ook de wijken in. Om samen met bewoners te kijken waar groene behoeften en mogelijkheden liggen. Zo ook in het Waterkwartier.

Feestelijke opening GROENE schoolplein

13 januari 2020

Burgemeester Bruls heeft vrijdag 10 januari het GROENE schoolplein van Brede school De Lindenhoeve geopend. Het plein is veranderd in een groene oase.

Burgemeester opent GROEN schoolplein De Lindenhoeve

9 januari 2020
Het schoolplein van Brede school De Lindenhoeve is veranderd in een groene oase. Het hoveniersbedrijf Weer Naar Buiten heeft samen met de leerlingen maar liefst 3300 tegels verwijderd en bomen en struiken geplant. Een prachtige Operatie Steenbreek actie: Stenen eruit, GROEN erin! Burgemeester Bruls opent vrijdag 10 januari het nieuwe schoolplein om 13.00 uur.

119.000 tegels maakten plaats voor GROEN!

17 december 2019

Met de campagne Operatie Steenbreek Nijmegen behaalden we ook het tweede campagnejaar onze doelstelling: er zijn 119.000 tegels verwijderd uit de openbare ruimte, schoolpleinen en p

Steenbreker Martine Bourgy in de spotlight!

3 december 2019
Operatie Steenbreek is een nieuwe rubriek rijker: Steenbreek portretjes! We laten bewoners die hun tuin of buurt vergroenen aan het woord. We schotelen je bij deze ons eerste Portret Steenbreker voor: Martine Bourgy! Zij haalde met hulp van Steenbreek 9 m2 steen uit haar tuin! Waarom? Lees verder..
Gerrie Sandman - operatie steenbreek

Puike geveltuintjes in de Pijkestraat

25 november 2019
Op woensdag 20 november zijn buurtbewoners gestart met een Steenbreekactie in de Pijkestraat in Nijmegen-centrum. In totaal zijn er vijftien geveltuintjes aangelegd. Dit betekent weer zes m2 aan ‘Stenen eruit, GROEN erin!’. Een klein maar o zo fijn project waar iedereen blij van wordt.
Pluktuin Tolhuis Steenbreek

Groene pluktuin Tolhuis een feit!

21 november 2019
Begin november ging de schop in een stuk versteende grond in Tolhuis. De woestenij is nu omgetoverd tot een prachtige pluktuin.

Pijpenkappuh

7 november 2019

Op 1 en 2 november 2019 hebben inwoners van Neerbosch Oost 20 regenpijpen afgekoppeld van het riool.

Pijpenkappuh in Neerbosch Oost

22 oktober 2019

Het team Pijpenkappuh gaat op 1 en 2 november met zoveel mogelijk mensen uit Neerbosch Oost de regenpijpen afkoppelen van het riool.

Geslaagde bloembollenactie

14 oktober 2019

Vrijdag 11 oktober is Nijmegen weer een slag groener gemaakt, tijdens de Groene Vrijdag. Er is onder andere groen geplant, zwerfafval opgeruimd, tuinworkshop georganiseerd.

Netwerk Steenbreek-avond

Inspirerende Netwerk Steenbreek-avond

30 september 2019

Donderdag 26 september vond de vierde Netwerk Steenbreek-avond plaats. Een avond voor professionals in het groen en geïnteresseerden in het vergroenen van de stad.

Groen in de stad is harder nodig dan ooit

3 september 2019

De recente tropische warmte en de berichten over hitterecords en hittestress waren niet te missen. Wat was het heet met temperaturen rond of net boven de 30 en zelfs 40 graden.

De rol van groen bij wateroverlast

19 augustus 2019

Wat was het heet, de laatste week van juli. De hitterecords vlogen ons om de oren. Hoe wrang ook; het maakte weer eens duidelijk hoe belangrijk en noodzakelijk een groene omgeving is.

Help je tuinplanten de vakantie door!

15 juli 2019

Heb je pas geleden stenen uit je tuin gehaald en mooie plantjes geplant? Dan wil je natuurlijk dat ze goed blijven groeien. Maar hoe moet dat nu, als je op vakantie gaat?

Subsidie groene schoolpleinen

1 juli 2019

De Provincie Gelderland stelt subsidie beschikbaar voor het vergroenen van schoolpleinen. Dat groene schoolpleinen goed zijn voor het kinderbrein, is inmiddels wel bekend.

Binnenplein De Lindenberg kleurt GROEN!

20 juni 2019

Met onze campagne Operatie Steenbreek kunnen we een aantal extra projecten financieren; uitgevoerd door partners uit ons Steenbreek Netwerk en natuurlijk aansluitend bij ons motto: Stenen eruit, GR

Maasplein: Steenbreek in optima forma

19 juni 2019

Vrijdagavond 14 juni is het vernieuwde groene Maasplein feestelijk geopend door wethouder Bert Velthuis en ambassadeur van Operatie Steenbreek, Margot Ribberink.

Maasplein: van asfalt naar Romeins groen!

12 juni 2019
Nijmegen-West, ofwel Ulpia Noviomagus is de oudste en grootste Romeinse stad van Nederland. Op het Maasplein is deze geschiedenis nu op een unieke manier zichtbaar gemaakt.

Weer 80m2 vergroend!

23 mei 2019

Kijk nou toch eens: hoe een stenige tuin is veranderd in een groene hotspot! Maar liefst 80m2 steen is hier verwijderd.

Steenbreek in Duurzame 100 in Trouw?

20 mei 2019

Trouw gaat de Duurzame 100 dit jaar anders aanpakken; i.p.v. de reeds 'bekenden mensen' een podium geven gaat Trouw nu focussen op initiatieven van onderop.

Operatie Steenbreek op Radboud Universiteit en UMC

13 mei 2019

In het kader van de Groene Week hebben de Radboud Universiteit (RU) en het Radboudumc in samenwerking met Operatie Steenbreek afgelopen woensdagmiddag 8 mei op twee locaties op de campus, voor het

Volle containers!

29 april 2019

Hoppa! Al wéér een volle container met tuintegels. Onder de Bomen haalt de tegels op bij de mensen thuis in het kader van onze 'tuin-tegel-ophaal-actie' (mooi woord voor scrabble :-) ).

Allesbinder doet ook mee!

23 april 2019

Opnieuw een prachtig voorbeeld van een klein maar fijn Operatie Steenbreek project waarbij totaal 15 m2 stenen plaats maakten voor groen.

Klein maar o zo fijn!

4 april 2019

Vanuit de campagne OperatieSteenbreek Nijmegen laten we graag de grote projecten zien waarbij er duizenden tegels uit gaan.

We zoeken vrijwilligers!

28 maart 2019

Ons campagneteam zoekt vrijwilligers! Wij staan regelmatig op wijkenfestivals om inwoners van de stad enthousiast te maken voor een groene tuin én leggen uit hoe wij hen daarbij kunnen helpen.

Daniëlsplein is GROEN!

25 maart 2019

Dát was een mooi feestje, zondag 24 maart. Het vernieuwde Daniëlsplein werd geopend met toespraakjes, plantjes planten, plantjes uitdelen én voetballen!

Operatie Steenbreek 2019 is gestart!

21 maart 2019
De aftrap van het tweede campagnejaar vond plaats bij basisschool De Luithorst. Daar toveren ze het schoolplein om tot een groene oase met heel veel speelmogelijkheden.

Operatie Steenbreek: maak je borst maar nat!

14 maart 2019
Op dinsdag 19 maart gaat het tweede jaar van Operatie Steenbreek Nijmegen van start op basisschool De Luithorst, waar 8000 stenen ingeruild worden voor 1500 bomen en planten.

Subsidie voor vergroenen

20 februari 2019
Wist je dat er verschillende subsidies zijn voor het groener maken van je eigen tuin? Maar soms is het aanvragen van zo'n subsidie lastig. Daarom helpt Operatie Steenbreek Nijmegen jou daarbij!

Wijkactiviteit? Meld het ons!

22 januari 2019

Het team van Operatie Steenbreek heeft zich in 2018 bij verschillende wijkactiviteiten laten zien en horen. Zo konden wij het verhaal achter Steenbreek vertellen en deelden we plantjes uit.

Tuinvogeltelling en Operatie Steenbreek

17 januari 2019

Op 25, 26 en 27 januari is de Tuinvogeltelling 2019 van Vogelbescherming Nederland. Wil je meedoen, maar kun je nog geen kraai van een kuifmees onderscheiden?

Operatie Steenbreek 2018: 177.000 tegels verwijderd!

Operatie Steenbreek 2018: 177.000 tegels verwijderd!

20 december 2018
Het eerste Operatie Steenbreek-jaar in Nijmegen zit erop! Ons doel was om 100.000 tegels te vervangen voor groen. Met gepaste trots kunnen we melden dat we deze doelstelling ruimschoots hebben overtroffen!
Het najaar is de tijd om bloembollen te planten

Tijd om bollen te planten!

18 oktober 2018

De herfst is inmiddels echt begonnen. Dat betekent ook dat het tijd is om bollen te planten! Voorjaarsbloeiers moet je namelijk planten voor de eerste echte (nacht)vorst.

Grootstal is weer een stukje groener!

15 juni 2018

In een groene tuin kan overtollig regenwater goed weglopen. En dat is met al die hoosbuien van de laatste tijd steeds vaker nodig. Ook zorgt een groene tuin voor koelte.

Lever je tegel in voor een plant

23 mei 2018

Op zaterdag 26 mei a.s. en zondag 27 mei a.s. kun je een tegel inruilen voor een plantje. Operatie Steenbreek staat tijdens Fête de la Nature op 26 mei met een kraam op het Westerpark.

De eerste Steenbreek Netwerkavond vond plaats op 14 april jl

Steenbreek Netwerk van start

23 april 2018

Op 14 april jl vond de eerste Steenbreek netwerkavond plaats. Rond de 40 deelnemers verzamelden zich in de avond in De Bastei.

Bewoners van de Spoorbuurt in Nijmegen aan de slag. Stenen eruit, groen erin!

De Spoorbuurt is weer een stuk groener!

26 maart 2018

Op zaterdag 24 maart jl gingen inwoners van de Spoorbuurt, samen met De Bastei, gemeente Nijmegen, Dar en hoveniers aan de slag. Stenen eruit, groen erin!

Operatie Steenbreek in de Spoorbuurt

Steenbreek in de Spoorbuurt!

13 maart 2018
Op zaterdag 24 maart staan vrijwilligers en medewerkers van Dar met koffie en thee klaar om tuintegels in ontvangst te nemen en deze in te ruilen voor gratis zwarte grond en een aantal plantjes.