In de special 'Verbeelding van de Waal' brengen we het verhaal van de Waal in beeld: over de vroegere omgang met het water, het ontstaan van het landschap, bedrijvigheid, visserij, overstromingen, defensie, etc. Dit gebeurt aan de hand van 10 tot 15 thematische historische beschouwingen, die toegelicht worden met honderden beelden (schilderijen, historische foto's, archeologische vondsten, artefacten, volksverhalen).

De beelden en verhalen van het project zijn beschikbaar via www.mijngelderland.nl, en vormen onder andere de basis voor een van de vaste tentoonstellingen van De Bastei. Maar veel belangrijker nog is dat ook andere partijen, zoals (re)creatieve ondernemers, bezoekerscentra, musea, bibliotheken en planvormers, nu zelf met de projectresultaten aan de slag kunnen.

Op dinsdag 27 juni 2017 zijn de eindproducten aan plan- en beleidsmakers en verdere betrokkenen gepresenteerd en werden vele beelden, verhalen en bijzondere landschappen van de Waal onder de aandacht gebracht.

HOERA! Dankzij jullie vele stemmen heeft het project 'Verbeelding van de Waal' de derde prijs gewonnen in het kader van de Gouden Gelderse Roos Erfgoedprijs 2017! Deze Publieksprijs werd op 9 december 2017 uitgereikt tijdens de viering van het 60-jarige jubileum van Erfgoed Gelderland.

Jan van Goyen, Gezicht op de Valkhofburcht 1641, olieverf op doek, collectie Museum Het Valkhof
Gezicht op de Valkhofburcht 1641, olieverf op doek, uit collectie Museum Het Valkhof, Nijmegen