Verbeelding van de Waal - resultaten

Deze culturele en historische verbeelding van de Waal heeft verbindende en inspirerende toepassingsmogelijkheden op diverse gebieden.

Zo kunnen (re)creatieve ondernemers, bezoekerscentra, musea, bibliotheken of heemkundekringen zelf met de resultaten aan de slag. De verhalen en de meeste beelden zijn namelijk rechtenvrij te gebruiken waardoor men 'Verbeelding van de Waal' gemakkelijk kan inzetten voor de ontwikkeling van een eigen productie. Maar ook deskundigen uit de wereld van beleid en planvorming kunnen deze verbeelding toepassen, bijvoorbeeld voor het betrekken van burgers bij  (ruimtelijke) ontwikkelingsopgaven voor de Waal.

Al in januari 2016 is gestart met het verzamelen van schilderijen, archeologische vondsten, oude foto's en kaarten om 'het verhaal van de Waal' in beeld te brengen. Het resultaat is te zien in ‘Verbeelding van de Waal’ op de website www.mijngelderland.nl  van Erfgoed Gelderland.  Deze special heeft ook een plaats gekregen in De Bastei. En wilt u alle verhalen achter elkaar lezen? Download hiernaast de pdf 'light' versie, of vraag bij De Bastei naar de gedrukte versie of een pdf in hoge resolutie.

Daarnaast  is ook een digitale ‘Toonzaal van de Waal’ gerealiseerd. In deze 'Digitale Waalzaal' zijn een groot aantal objecten uit het depot van Museum Het Valkhof te zien. Deze objecten hebben allemaal een relatie met de rivier de Waal. Ze zijn door kunstenaars Jan-Wieger van den Berg en Tosca Philipsen in een speciale website bij elkaar gebracht. De digitale ‘Toonzaal van de Waal’ beleeft tijdens de bijeenkomst in Museum Het Valkhof de première.