Groene kwekerijen

Ga je aan de slag met het vergroenen van je tuin? En wil je veel vogels, vlinders, bijen en andere gezellige zoemers aantrekken? Let dan op de planten die je koopt. Je doet de vogels en insecten een groot plezier door hen gezonde voeding voor te zetten, die zij straks uit jouw groene tuin halen. En dat betekent gezonde planten, struiken, bomen die zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen zijn opgekweekt. Bovendien is groen dat op deze manier is gekweekt weerbaar en gezond en kan het tegen een stootje. Vanuit Operatie Steenbreek zeggen wij dan ook: doen!

Bij de volgende kwekers wordt géén gebruik gemaakt van kunstmest of bestrijdingsmiddelen.

NL Bloeit! Planten van hier in Malden

Op biologische en vegetarische potgrond worden uitsluitend inheemse planten gekweekt. De potten zijn composteerbaar en het water komt van een bron op het terrein. De gekweekte planten worden voornamelijk gebruikt voor projecten, maar voor particulieren heeft deze kwekerij een aantal keren per jaar een open dag, of je kunt een afspraak maken voor een bezoek. Ook kun je terecht voor advies en realisatie van tuinen en borders met inheemse wilde planten en struiken.

Historische tuinderij de Warmoes in Lent

De Warmoes teelt voornamelijk groente en fruit maar kweekt ook kleinschalig wat extra pootgoed voor in de moestuin, kamerplanten en sierplanten voor in de tuin.

Zelfgeplukt in Mookerheide

Bloemenpluktuin Zelfgeplukt is sinds 2020 gevestigd in de nutstuinen van jachtslot Mookerheide en specialiseert zich op het aanbieden van een mooie verzameling van verschillende zelfplukbloemen.

Goede Planten uit Brabant

Plantenkwekerij Goede-Planten aan de rand van Haarsteeg specialiseert zich in ecologische geteelde, inheemse bloemen en planten die bij uitstek geschikt zijn om vlinders, bijen en vogels naar een tuin te lokken. 

De Hessenhof in Ede

De biologische vaste plantenkwekerij De Hessenhof ligt op een prachtig plekje op de Veluwe tussen Ede en Lunteren. Maak van je bezoekje aan de kweker een dagje uit, je zult je niet vervelen.

Dependens in Bennekom

Dependens is een biologische kwekerij, die een voortzetting is van de oude kwekerij van de familie Schiphorst uit Wageningen. Zij beschikt over een fantastische locatie van ongeveer 6 hectare in de Gelderse Vallei, tussen Ede en Bennekom.

Bastin in Aalbeek (online bestellen en thuis laten bezorgen is mogelijk)

De kwekerij omvat bijna twee hectare glooiend terrein aan de rand van het centraal plateau in Zuid-Limburg in een natuurrijke omgeving. De mensen van Bastin wonen en werken in de 300 jaar oude carréboerderij.

De Heliant in Nijeberkoop

Zoals ze het zelf zeggen, werken deze kwekers samen met de natuur op hun prachtige wilde plantenkwekerij waar er ruimte is voor vogels, vlinders en wilde bijen. Met veel aandacht sturen zij hun planten en zaden naar u op. Bezoeken van de kwekerij is niet mogelijk.

Opvallende planten in Ven-Zelderheide

Een kleinschalige kwekerij waar ruim achthonderd niet alledaagse planten op een natuurlijke en ambachtelijke wijze worden gekweekt. Respect voor de natuur staat hierbij bovenaan. Zowel particulieren als zakelijke plantliefhebbers kunnen hier terecht.

Van Houtum in Doorn

De Groene Cirkel in Oegstgeest

Bijenkans in Groenekan

Korneland in Buren Biologische bomenkweker

Bosje Bomen in Huissen Biologisch en circulair gekweekte bomen

Of ga naar Biotuinwijzer. Daar lees je dat deze website in de eerste plaats een verzameling van plekken is die je zullen inspireren en helpen bij het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van een eigen (biologisch-ecologische) tuin, balkon of dakterras. Zo kun je er bijvoorbeeld een heleboel kwekerijen vinden die - in meer of mindere mate - op een verantwoorde manier planten kweken. Sommige gecertificeerd biologisch of biodynamisch, andere zonder gebruik van gif, kunstmest en veengrond, weer andere onder een milieukeur.

Ken je andere kwekers die werken zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen? Geef het aan ons door via netwerk.steenbreek@debastei.nl.

 

Campagne ‘Vraag naar gifvrij groen’

In de maanden mei tot augustus 2021 voerde Operatie Steenbreek samen met IVN Rijk van Nijmegen en FLORON de campagne 'Vraag naar gifvrij groen'. Wij roepen u en andere klanten bij tuincentra op om te vragen naar gifvrij groen. Als de vraag naar gifplanten afneemt zijn telers wel gedwongen om op een goede manier te gaan telen en kweken. En zeg nou zelf: het is zoveel leuker, mooier en beter om gifvrije tuinplanten, bloembollen en zaadjes te gebruiken in je eigen tuin of om gifvrije bloemen cadeau te doen. Goed voor de bodem, de beestjes en goed voor jezelf!

Flyer front

Flyer back