Terug naar Steenbreek Nijmegen
Nieuwe naam Steenbreek Nijmegen

Nieuwe naam en slogan!

21 mei 2024
Per direct voeren we onze werkzaamheden uit onder een nieuwe naam en hebben we een nieuw motto.
Ongemaaid gras

Webinar Maai Mei Niet

22 april 2024

Maai Mei Niet is de eenvoudigste actie allertijden, want je hoeft er letterlijk niets voor te doen: steek je handen vooral niet uit de mouwen, laat je grasmaaier staan en doe iets goed voor de bije

Voedselbank voor Bijen geopend!

11 april 2024
Vanaf donderdag 11 april is de Voedselbank voor Bijen in museum De Bastei geopend! Haal nu je gratis gifvrij bloemzaad op en zaai mee op 22 april.
Bomvol jaar met groene acties

Bomvol jaar met groene acties

5 februari 2024
In 2023 heeft Operatie Steenbreek Nijmegen 42.811 stenen vervangen voor groen en een aantal mooie acties uitgevoerd.
bewoners aan het werk

Zestien geveltuinen erbij!

24 augustus 2023

Met de aanleg van zestien geveltuinen is de Nijmeegse binnenstad weer een stukje groener geworden. Zo wordt het er ‘s zomers minder heet en na een hoosbui minder nat.

hangmat

We zijn er even tussenuit!

17 juli 2023

Het Steenbreek-team is met zomerreces. Vanaf 21 augustus gaan we weer stenen breken en regenpijpen afkoppelen. Samen met jullie natuurlijk!

Topaasstraat schitterend groen

10 juli 2023
Bewoners zijn blij met het resultaat van de herinrichting van de Topaasstraat. Operatie Steenbreek was een van de betrokken partijen bij het herinrichtingsproject tussen de Winkelsteegseweg en de Grootstalselaan.

Ecoruïne feestelijk geopend

3 juli 2023
Burgemeester Bruls heeft zondag 2 juli met het leggen van een blauwe steen de ecoruïne in Park West officieel geopend. Hij deed dat tijdens de Open Tuinendag Hees.
Het Ei in Lent

Kom naar het groene Ei tijdens Rondje Noord!

12 juni 2023
Op zondag 25 juni is er eindelijk weer een Rondje Noord. Kom langs bij groene initiatieven in Nijmegen-Noord! Bijvoorbeeld de geslaagde Steenbreek-actie van bewoners en gemeente bij het Ei in Lent.

Hittesafari Binnenstad Nijmegen

9 juni 2023

Op een hete zomerdag verblijven de meeste mensen liever op het Waalstrand dan op de Grote Markt. Hoe komt het dat de hitte zich op de ene plek veel meer nestelt dan op de andere?

Tegelophaaldagen Dar en Operatie Steenbreek

Start tegelophaaldagen met wethouder Broeren

2 juni 2023
Wethouder Broeren gaf vrijdag het startschot voor de tegelophaaldagen van Dar en Operatie Steenbreek. In totaal deden 35 adressen in de wijken Grootstal, St Anna, Hatertse Hei en Hatert mee.
Dar tegelophaaldagen voorjaar 2022

2 en 3 juni: tegelophaaldagen Dar en Steenbreek

8 mei 2023
Woon je in de wijk St Anna, Hatertse Hei, Grootstal of Hatert en vervang jij de tegels in je tuin door groen? Dan halen Dar en Steenbreek de stenen binnenkort gratis bij je op. Meld je snel aan!
Bouw ecoruïne op 11 april 2023

Bouw ecoruïne nadert voltooiing

20 april 2023

Op de hoek Energieweg-Wolfskuilseweg bouwt een groep vrijwilligers al bijna twee jaar aan een zogeheten ecoruïne. De stenen die zij daarvoor gebruiken, komen uit tuinen van Nijmegenaren.

Afkoppeldagen Pijpenkappuh

12 april 2023
Met de actie Pijpenkappuh kun je op vrijdag 26 mei en vrijdag 3 november je regenpijp gratis af laten koppelen van het riool. De mensen van Lentekracht, samenwerkingspartner van Operatie Steenbreek, nemen het werk uit handen, dus doe ook mee!

Tuinadviesweken in 2023 komen eraan!

10 februari 2023

Het is bijna voorjaar! Een goed moment om aan de slag te gaan in de tuin. De tuinontwerpers van Operatie Steenbreek kunnen je daarbij helpen.

Uitdeelactie: gratis boompjes en struikjes

10 februari 2023

Op zaterdagochtend 25 februari delen Meer Bomen Nu, woningcorporatie Talis en Operatie Steenbreek jonge boompjes en struikjes uit. Om Nijmegen zo weer een stukje groener te maken.

Groene Poëzieplaats geopend

31 januari 2023
Nijmegen kent sinds vandaag een groene Poëzieplaats! Door het natte en koude weer is nog niet alles aangebracht, in het voorjaar wordt alles nog veel groener gemaakt.

Operatie Steenbreek op Radio1

26 januari 2023

Operatie Steenbreek bestaat inmiddels acht jaar en is sinds deze maand actief in 170 Nederlandse gemeenten.

Een nieuw groen jaar

20 januari 2023

Het jaar is al weer enkele weken oud, buiten is het nat en koud. Het lijkt stil, maar Operatie Steenbreek is al weer hard aan het werk om van 2023 een nóg groener jaar te maken.

Groepsfoto bezoek Stichting Steenbreek

Stichting Steenbreek te gast in De Bastei

12 december 2022
Donderdag 8 december was de landelijke Stichting Steenbreek op bezoek in Nijmegen. Het campagneteam van De Bastei gaf een presentatie over vergroeningsacties in Nijmegen.

Nijmegen is 50 geveltuinen rijker!

1 november 2022

Operatie Steenbreek deelde onlangs 50 geveltuinpakketten uit, waarmee we een start hebben gemaakt met de actie 'heel Nijmegen een geveltuin'.

Zo maak jij je eigen geveltuin

21 oktober 2022
Wil jij ook aan de slag met je eigen geveltuin en wil je weten hoe je dat doet? Arjan Vernhout van NL Bloeit! legt het uit.

Bewoners Nieuwe Markt gaan voor GROEN!

13 oktober 2022

Over de Nieuwe Markt is een hoop te vertellen, o.a. dat het een nogal stenige bedoening was. Bewoners hebben de handen ineen geslagen en bij de gemeente hun groene wensen neergelegd.
 

Gratis kant en klare geveltuinpakketten

11 oktober 2022

Heel de stad een geveltuin, hoe mooi is dat? Operatie Steenbreek biedt 50 gratis geveltuinpakketten aan om een begin te maken. Stenen eruit, geveltuin erin!

De herfst is het ideale plantseizoen!

6 oktober 2022

De hete zomer van 2022 is weer voorbij. We genieten nu van de herfst. Wat betekent dat voor de tuin? Niets meer aan doen en straks winterklaar maken? Nee!

Bewoners Grotestraat doen enthousiast mee aan geveltuintjes doedag. Foto: David van Haren

Binnenstad 60 geveltuinen rijker!

26 september 2022
Op zaterdag 24 september hebben bewoners van de binnenstad maar liefst zestig geveltuinen aangelegd. De actie is een initiatief van Hartje Nijmegen in samenwerking met Operatie Steenbreek en NL Bloeit!
Deelnemers hittestressbijeenkomst Hartje Nijmegen

Aanpak hittestress is hot

20 september 2022
Op dinsdag 13 september spraken Nijmegenaren over hittestress in de stad en oplossingen daarvoor. Operatie Steenbreek organiseerde de avond in De Bastei samen met Hartje Nijmegen.

Mooi zomerweer? Eerder een crisis

8 september 2022

Mooi zomerweer? Eerder een crisis, vindt weervrouw Margot Ribberink: ‘We moeten ons nú voorbereiden op volgende hittestress’

Stadssafari op een warme zomerdag

6 september 2022
Afgelopen zondag 4 september gingen we voor de tweede keer dit jaar op Stadssafari door de Binnenstad van Nijmegen. Het was warm, hoewel (gelukkig) niet zo heet als de dagen voor we op pad gingen.

Operatie Steenbreek op 'hitte-excursie'

4 september 2022
Werkt dat nou, groen in plaats van stenen als middel tegen de hittestress? De Nijmeegse binnenstad, donderdagmiddag, op het heetste moment van deze week.

Ondernemers gaan voor GROEN!

2 september 2022

Donderdag 1 september zijn er plantenbakken geplaatst op het Faberplein. In het kader van het project Hartje Binnenstad. Ondernemers konden zich inschrijven voor plantenbakken en / of gevelgroen.

Wethouder Cilia Daemen bij De Bastei

21 juli 2022
Wethouder Cilia Daemen bezocht op donderdag 21 juli De Bastei om nader kennis te maken met de afdeling Natuur en Milieueducatie (NME) en Operatie Steenbreek.

Samen koelen we de wijk!

21 juli 2022
Zó, wat was het warm. En droog. In stenige wijken, waar het steen of het asfalt de warmte terugkaatst, was het niet uit te houden. Zelfs de Vierdaagse werd met één dag ingekort, een historisch moment.
Aanleg geveltuin

Maak je eigen geveltuin!

7 juli 2022
Heb je er wel eens over nagedacht om je straat groener te maken, maar heb je geen voortuin? Maak dan je eigen geveltuin! Hoe? Dat lees je in onze nieuwste folder.

Gratis tuinadviezen dit najaar

30 juni 2022
Het najaar is het ideale seizoen om aan je tuin te werken en deze te vergroenen. Vraag nu je gratis tuinadvies aan.

Aftermovie geveltuintjes doedag binnenstad

14 juni 2022
Op 14 mei legden NL Bloeit! en het Steenbreek-team van De Bastei samen met bewoners van de binnenstad dertig nieuwe geveltuintjes aan. Hartje Nijmegen maakte er een leuk filmpje van.
Bewoner Paul Valk met Dar-medewerker

Tegelophaaldagen Dar en Steenbreek van start!

10 juni 2022
Op vrijdag 10 juni ging de eerste ronde tegelophaaldagen van Dar en Operatie Steenbreek van start in de Opaalstraat in Hatert. Op 7 en 8 oktober is weer een nieuwe ronde, dan in Heseveld, Waterkwartier, Willemskwartier en Wolfskuil.

Dertig nieuwe geveltuinen in de benedenstad

14 mei 2022
Op zaterdag 14 mei hebben bewoners van de benedenstad dertig geveltuinen aangelegd. Op 24 september organiseren Hartje Nijmegen, NL Bloeit! en Operatie Steenbreek een tweede doedag.

Tweede ronde gratis tuinadviezen

28 april 2022

Het is voorjaar! Een goed moment om aan de slag te gaan in de tuin. De tuinadviseurs van Operatie Steenbreek kunnen je daarbij helpen.

Eerste Stadssafari

Eerste Stadssafari in het zonnetje

12 april 2022
Zondag 10 april was de eerste Stadssafari door de Binnenstad van Nijmegen. Een wandeling van anderhalf uur langs onverwachte groene plekken. In het zonnetje, en ook dat was fijn na een koude regenachtige week.

Het NK Tegelwippen is begonnen!

21 maart 2022

Maandag 21 maart was niet alleen het begin van de lente, maar op deze dag vond ook de aftrap plaats van het NK Tegelwippen.

Steenbreek tuinontwerper Sytske van der Kooi

Tuinadviesweken komen eraan!

3 maart 2022
Wil je meer vogels en vlinders in je tuin? Heb je daar wat hulp bij nodig? De eerste tuinadviesweken zijn van 28 maart tot en met 8 april.
NK Tegelwippen Nijmegen start bij de Wijkfabriek

Vier de lente, wip wat tegels

3 maart 2022

Op 21 maart vieren we het begin van de lente. En dat doen we dit jaar op een speciale manier; we starten namelijk met het mooier en groener maken van de Wolfskuil!

regenwater opvangen

Vang jij al regenwater op?

19 februari 2022
Met het plaatsen van een regenton vang je zelf regenwater op in de tuin. Zo heb je altijd een voorraad water voor je (tuin)planten wanneer het even niet regent.

Samen aan de slag voor een groene binnenstad

7 februari 2022
Een veelgehoorde wens van bewoners, ondernemers en bezoekers van de binnenstad is dat het allemaal wel wat groener mag. Aan de slag dus! Het Steenbreek-team gaat bewoners daarbij helpen: Stenen eruit, GROEN erin!

Groene voornemens voor 2022

19 december 2021

We kijken alvast vooruit naar het nieuwe jaar. Misschien denk je al na over goede voornemens voor 2022. Maar heb je ook GROENE voornemens?

Terugblik op Groene Vrijdag 2021

7 december 2021

Groene Vrijdag 2021 was een mooie succesvolle dag. In de gemeente Nijmegen waren vele activiteiten en acties van diverse organisaties. Heb je het gemist, of wil je nog even nagenieten?

Opening Het Ei in Lent met wethouder Bert Velthuis

Het Ei in Lent: van stenig plein naar groene oase

30 november 2021
Omwonenden van het Ei in Lent vierden maandag 29 november samen met wethouder Bert Velthuis de opening van ‘hun’ vergroende plein. Een geslaagd project, maar bovenal een dijk van een Steenbreek-actie!

Help! Ik heb een tuin...

1 november 2021

Hou je van groen, dan hou je vast en zeker ook van een eigen tuin. Maar wat als je naar een nieuwe woning verhuist en de tuin is erg verwaarloosd?

Lindenhart doet Groen in Lindenholt

21 oktober 2021

Bewoners van de wijk Lindenholt vervingen op zaterdag 16 oktober tegels in hun tuinen door groen. Het initiatief kwam van een aantal bewoners.

Basisschoolkinderen met een planten zoekkaart.

Nijmeegse musea aan de slag op Groene Vrijdag!

19 oktober 2021
Het is vrijdag 5 november weer Groene Vrijdag in Nijmegen. Tijdens deze vierde editie laten De Bastei en Museum Het Valkhof zien dat ze een groene, duurzame stad belangrijk vinden.
Ontwerpschets Tiny Forest Lent

Tiny Forest Lent gaat van start

10 oktober 2021

In Lent komt een heuse Tiny Forest, en wel bij het Notenlaantje. Leerlingen van het Talent starten op 24 november met de aanplant. Na schooltijd maken buurtbewoners het af.

Stadspark St. Stevenskerkhof

Mooi stadspark bij de St. Stevenskerk

10 oktober 2021

Het plan lag er al een tijdje, maar de uitvoering werd om bekende redenen steeds uitgesteld. Zaterdag 2 oktober was het eindelijk zover: bewoners van het St.

NK Tegelwippen: Wie is de winnaar?

5 oktober 2021

Van 30 maart tot en met 30 september speelde heel Nederland het NK Tegelwippen. Iedereen die tegels uit de tuin haalde en verving voor groen kon meedoen.

Geslaagde actie Pijpenkappuh

5 oktober 2021

Zaterdag 2 oktober zijn tientallen regenpijpen afgekoppeld van het riool.Nijmegen wordt daarmee weer een stukje ‘regenwater vriendelijker’: minder water gaat naar het soms overbelaste riool en meer

Vergeten Plantseizoen van start

4 oktober 2021

Wat je wellicht niet zou denken: het najaar is het ideale seizoen om tegels te verwijderen en er groen voor te planten.

Nationale Boomspiegelfeest op 9 oktober

4 oktober 2021

Wist je al dat op 9 oktober het Nationale Boomspiegelfeest plaatsvindt? Een mooie gelegenheid om in je eigen straat te kijken of er boomspiegels zijn die extra aandacht kunnen gebruiken.

Meld je aan voor het Groene Traineeship

6 september 2021

In Nederland bestaan heel veel ‘vlinderwijken’, wijken waar alle straten een vlindernaam hebben. Ook in Nijmegen is een vlinderwijk te vinden.

Gratis tuinadvies voor huurders Woenderskamp

30 augustus 2021

Bewoners van 31 sociale huurwoningen in Woenderskamp kunnen deze week gratis tuinadvies krijgen van Talis en Operatie Steenbreek. Doel is zo groen mogelijke tuinen met zo min mogelijk stenen.

boswachter Tim

Nieuwe flyer met boswachter Tim

25 juni 2021

Met veel plezier presenteren we onze nieuwe flyer mét onze nieuwe ambassadeur: boswachter Tim! Samen met zijn dochter Roosje siert de bekende boswachter de cover.

Vergroening op komst in Emmalaan, Pluto- en Perzikstraat

17 juni 2021
Bewoners van de Plutostraat, Emmalaan en Perzikstraat , bouwbedrijf en aannemer Heijmans en de gemeente Nijmegen werkten de afgelopen maanden hard aan een nieuw ontwerp van de straten. De straten worden toekomstbestendig en groener gemaakt! Dat wordt genieten!
Tuinadviesweken Operatie Steenbreek Nijmegen

Nieuwe ronde tuinadviesweken!

11 juni 2021

Goed nieuws! Omdat onze tuinadviesweken dit voorjaar al snel vol zaten, komt er een vervolg. Laat je eind deze maand of in september gratis adviseren over het vergroenen van je tuin.

gifvrij groen

‘Vraag om gifvrije tuinplanten’

21 mei 2021

IVN Rijk van Nijmegen, Operatie Steenbreek Nijmegen en FLORON roepen de inwoners van Nijmegen en omgeving op om gifvrije tuinplanten, bloembollen, bloemen en zaad te kopen.

Tegels eruit voor pad Wij-bos

4 mei 2021
Op 5, 16 en 23 mei van 12 tot 15 uur kun je tegen inlevering van een tegel uit je tuin, bloemzaadjes ophalen bij het Wij-bos. Zo help je met de aanleg van een rolstoeltoegankelijk pad voor het Wij-bos.
Opnames RN7 tuinadviesweken

'Een versteende tuin maakt me droevig'

21 april 2021

De tuinadviesweken van Operatie Steenbreek Nijmegen zijn in volle gang. RN7 liep een ochtend mee en maakte er een leuk item over voor het regionieuws.

NK Tegelwippen

Nijmegen doet mee aan NK Tegelwippen

25 maart 2021

Dinsdag 30 maart gaat het jaarlijkse NK Tegelwippen van start. Nijmegen gaat de strijd aan met Arnhem en met tenminste veertig andere Nederlandse gemeenten.

Invasieve exoten: tuin er niet in!

9 maart 2021

Het campagneteam Operatie Steenbreek Nijmegen onderschrijft de actie 'Invasieve exoten: tuin er niet in!' De campagne is een initiatief van o.a. stichting Floron

jaarverslag Operatie Steenbreek 2020

Steenbreek jaarverslag 2020

17 februari 2021

Wethouder Harriët Tiemens nam dinsdag 16 februari het eerste exemplaar van het jaarverslag van Operatie Steenbreek Nijmegen in ontvangst uit handen van directeur Hans Hooijmaijers.

roodborstje foto Michel Geven I Sjon.nl

Help vogels de winter door

19 januari 2021

Na Blue Monday is het tijd voor een GROENE tuin! Geef je humeur een oppepper en ga tussen de buien door lekker aan de slag. Dat kan nu al door de vogels in je tuin de winter door te helpen.

Bullekes feur jou! tijdens lockdown

6 januari 2021

We genieten nog even na van onze laatste actie van 2020: Bullekes feur jou! Minstens tienduizend bloembollen gingen de grond in. Op naar een GROEN voorjaar!

Op naar een gezond en GROEN 2021!

18 december 2020

Het Steenbreek team gaat met kerstreces. Maar niet zonder deze tip voor legaal vuurwerk in je tuin: de vuurpijl of ook wel de fakkellelie.

Tuintip: laat het herfstblad liggen!

13 november 2020

Wil je tijd besparen én iets doen voor je tuinplanten, veel kleine diertjes en vogels? Laat afgevallen blad dan lekker tussen de planten in je tuin liggen!

Groen Verbindt

12 november 2020

Vijf studenten van sociale studies aan de HAN in Nijmegen hebben vorige week plantjes en een groene speurtocht uitgedeeld aan bewoners van de Flavus en Verax in het Waterkwartier.

Terugkijken: Steenbreek bij Groene Koppen

9 november 2020

Woensdag 14 oktober was campagneleider Ingrid Kerkvliet van Operatie Steenbreek Nijmegen | Lingewaard te zien in het tv-programma Groene Koppen van Omroep Gelderland.

Groene Vrijdagacties in beeld!

6 november 2020

Vandaag, 6 november, is het Groene Vrijdag. Na de start in het Green Capitaljaar vieren we iedere eerste vrijdag van november Groene Vrijdag.

Het najaar: een toptijd voor planten

8 oktober 2020

Oktober is de maand van het vergeten tuinseizoen. Want het najaar is júist een heel geschikt plantseizoen. Dus woon je in Nijmegen en wil je je tuin vergroenen?

Samen regenpijpen afkoppelen in Neerbosch Oost

21 september 2020

Op zaterdag 3 oktober 2020 helpt het team van Pijpenkappuh bewoners van Neerbosch Oost met het afkoppelen van de regenpijp, gratis! Waarom is afkoppelen belangrijk? Het klimaat verandert.

GROEN plein feestelijk geopend!

14 september 2020

Wethouder Bert Velthuis opende zaterdag 12 september om 12 uur het nieuwe groene plein op de hoek Alligatorstraat - Karbouwstraat (de Hazenkamp).

Warming Up: Nimma aan Zee

7 september 2020
NIJMEGEN IS WARMING UP! Net als de rest van de wereld. Maar wat betekent dat? En hoe gaan we daarmee om?

Maria Montessori inspireert tot vergroenen

1 september 2020
Wethouder van Onderwijs, Welzijn en Zorg, Grete Visser opende samen met de leerlingen het nieuwe groene schoolplein. Haar boodschap aan de kinderen was dat je “blij en gezond” wordt van groen! 

Deuren open naar een groen schoolplein!

27 augustus 2020
Op maandag 31 augustus is het zover. Wethouder onderwijs, welzijn en zorg, Grete Visser, opent het nieuwe groene schoolplein van Montessorischool Nijmegen-Oost. Ruim 2200 tegels maakten plaats voor groen!

Duurzaam hotel in Neerbosch Oost

21 juli 2020

Op kinderboerderij 't Boerke is een wel heel bijzonder hotel geplaatst: een wormenhotel! In dit hotel zetten regenwormen groente- fruit- en tuinafval (gft) om in wormenmest.

Maak je eigen vlinderparadijs

2 juli 2020
Al decennialang vermindert het aantal vlinders in Nederland. Er zijn verschillende oorzaken maar helaas zijn tegenwoordig heel veel tuinen grotendeels versteend en krijgen bloeiende planten nog maar weinig ruimte. Daar kun jij wat aan doen!

Groene oase als airco

22 juni 2020

We krijgen deze week te maken - zeer waarschijnlijk - met de eerste hittegolf van dit jaar. De afgelopen maanden was het al vaak zonnig en droog weer.

Geslaagde actie Bluumkes feur jou!

4 juni 2020

Mensen in de wijken Lindenholt, Waterkwartier, Wolfskuil, Willemskwartier, Hatert, Dukenburg en Heseveld werden blij verrast met de 'Bluumkes feur jou!' actie van Bindkracht 10 en ons campagneteam.

Bluumkes feur jou!

29 mei 2020
Bindkracht 10 en Operatie Steenbreek gaan plantjes uitdelen én inwoners wijzen op de Stip-lijn. Met de ‘Bluumkes feur jou’ actie slaan we zo twee vliegen in één klap: kijken wie hulp nodig heeft en wie meer groen in de wijk wil.

Word jij 'Steenbreker van het jaar'?

15 mei 2020
Maak jij van je tuin een groen en beschut paradijsje voor jonge vogels zoals deze? Wellicht word jij dan de Nijmeegse Steenbreker van het jaar 2020 en maak je kans op de groene hoofdprijs!
Nl Bloeit inheemse planten

Maak een paradijs voor vlinders, insecten en jezelf!

1 mei 2020
Inheemse planten zijn een paradijs voor vlinders, bijen en andere insecten. Wat dacht je van Veldsalie, Wilde marjolein, Grote tijm, Knoopkruid en Duifkruid? Ze bieden een feestmaal voor de beestjes en een genot voor jouw ogen.

Nieuwe actie: Bomen met de buren!

29 april 2020

Bomen in de stad werken als (gratis) airco’s. Hoe meer bomen in de stad, hoe koeler het blijft en dat is wel zo prettig bij tropische dagen.

Steenbreek trofee 2020

16 april 2020

Het was aanvankelijk het plan om de vier filmpjes van de genomineerde Steenbreekprojecten uit 2019 te tonen tijdens de inspiratiedag van 26 maart jl. in Hoeven.

Steenbreek in Coronatijd

6 april 2020

Het Steenbreek campagneteam van De Bastei hoopt dat je goed gezond bent en blijft. Voor iedereen was / is het even zoeken naar een nieuw ritme in deze gekke tijden. Ook voor ons.

Bewoners Alligatorstraat gaan voor GROEN!

12 maart 2020

Zaterdag 7 maart hebben de bewoners van de Alligatorstraat (in de Hazenkamp), de handen uit de mouwen gestoken en maar liefst 730 M2 tegels eruit gehaald. Dit stenige plein wordt GROEN!

<a href="https://nl.freepik.com/vrije-foto-vectoren/reizen">Reizen foto gemaakt door bearfotos - nl.freepik.com</a>

Groen in de tuin is keihard nodig!

5 maart 2020

Directeur Roel van Dijk van Stichting Steenbreek vraagt zich af hoe het komt dat mensen wel groen willen op vakantie, maar niet in de tuin. Dit terwijl we groen keihard nodig hebben.

Bezoek Waterschap Rivierenland

20 februari 2020

Dinsdag 18 februari kwam het College van Dijkgraaf en Heemraden van Waterschap Rivierenland op bezoek bij De Bastei. Wij mochten het gezelschap ontvangen voor een presentatie over onze campagne.

Qader shafiq

Nieuwe kleurrijke ambassadeur Qader Shafiq!

13 februari 2020
Qader: 'Stenen breken betekent ruimte geven aan de ander. Dat begint met het verwijderen van tegels en plaats maken voor groen, zodat ruimte ontstaat voor het leven van mensen, planten en dieren.'

Op naar een groen Waterkwartier

10 februari 2020

Het campagneteam van Operatie Steenbreek gaat ook de wijken in. Om samen met bewoners te kijken waar groene behoeften en mogelijkheden liggen. Zo ook in het Waterkwartier.

Feestelijke opening GROENE schoolplein

13 januari 2020

Burgemeester Bruls heeft vrijdag 10 januari het GROENE schoolplein van Brede school De Lindenhoeve geopend. Het plein is veranderd in een groene oase.

Burgemeester opent GROEN schoolplein De Lindenhoeve

9 januari 2020
Het schoolplein van Brede school De Lindenhoeve is veranderd in een groene oase. Het hoveniersbedrijf Weer Naar Buiten heeft samen met de leerlingen maar liefst 3300 tegels verwijderd en bomen en struiken geplant. Een prachtige Operatie Steenbreek actie: Stenen eruit, GROEN erin! Burgemeester Bruls opent vrijdag 10 januari het nieuwe schoolplein om 13.00 uur.

119.000 tegels maakten plaats voor GROEN!

17 december 2019

Met de campagne Operatie Steenbreek Nijmegen behaalden we ook het tweede campagnejaar onze doelstelling: er zijn 119.000 tegels verwijderd uit de openbare ruimte, schoolpleinen en p

Steenbreker Martine Bourgy in de spotlight!

3 december 2019
Operatie Steenbreek is een nieuwe rubriek rijker: Steenbreek portretjes! We laten bewoners die hun tuin of buurt vergroenen aan het woord. We schotelen je bij deze ons eerste Portret Steenbreker voor: Martine Bourgy! Zij haalde met hulp van Steenbreek 9 m2 steen uit haar tuin! Waarom? Lees verder..
Gerrie Sandman - operatie steenbreek

Puike geveltuintjes in de Pijkestraat

25 november 2019
Op woensdag 20 november zijn buurtbewoners gestart met een Steenbreekactie in de Pijkestraat in Nijmegen-centrum. In totaal zijn er vijftien geveltuintjes aangelegd. Dit betekent weer zes m2 aan ‘Stenen eruit, GROEN erin!’. Een klein maar o zo fijn project waar iedereen blij van wordt.
Pluktuin Tolhuis Steenbreek

Groene pluktuin Tolhuis een feit!

21 november 2019
Begin november ging de schop in een stuk versteende grond in Tolhuis. De woestenij is nu omgetoverd tot een prachtige pluktuin.

Pijpenkappuh

7 november 2019

Op 1 en 2 november 2019 hebben inwoners van Neerbosch Oost 20 regenpijpen afgekoppeld van het riool.

Pijpenkappuh in Neerbosch Oost

22 oktober 2019

Het team Pijpenkappuh gaat op 1 en 2 november met zoveel mogelijk mensen uit Neerbosch Oost de regenpijpen afkoppelen van het riool.

Geslaagde bloembollenactie

14 oktober 2019

Vrijdag 11 oktober is Nijmegen weer een slag groener gemaakt, tijdens de Groene Vrijdag. Er is onder andere groen geplant, zwerfafval opgeruimd, tuinworkshop georganiseerd.

Netwerk Steenbreek-avond

Inspirerende Netwerk Steenbreek-avond

30 september 2019

Donderdag 26 september vond de vierde Netwerk Steenbreek-avond plaats. Een avond voor professionals in het groen en geïnteresseerden in het vergroenen van de stad.

Groen in de stad is harder nodig dan ooit

3 september 2019

De recente tropische warmte en de berichten over hitterecords en hittestress waren niet te missen. Wat was het heet met temperaturen rond of net boven de 30 en zelfs 40 graden.

De rol van groen bij wateroverlast

19 augustus 2019

Wat was het heet, de laatste week van juli. De hitterecords vlogen ons om de oren. Hoe wrang ook; het maakte weer eens duidelijk hoe belangrijk en noodzakelijk een groene omgeving is.

Help je tuinplanten de vakantie door!

15 juli 2019

Heb je pas geleden stenen uit je tuin gehaald en mooie plantjes geplant? Dan wil je natuurlijk dat ze goed blijven groeien. Maar hoe moet dat nu, als je op vakantie gaat?

Subsidie groene schoolpleinen

1 juli 2019

De Provincie Gelderland stelt subsidie beschikbaar voor het vergroenen van schoolpleinen. Dat groene schoolpleinen goed zijn voor het kinderbrein, is inmiddels wel bekend.

Binnenplein De Lindenberg kleurt GROEN!

20 juni 2019

Met onze campagne Operatie Steenbreek kunnen we een aantal extra projecten financieren; uitgevoerd door partners uit ons Steenbreek Netwerk en natuurlijk aansluitend bij ons motto: Stenen eruit, GR

Maasplein: Steenbreek in optima forma

19 juni 2019

Vrijdagavond 14 juni is het vernieuwde groene Maasplein feestelijk geopend door wethouder Bert Velthuis en ambassadeur van Operatie Steenbreek, Margot Ribberink.

Maasplein: van asfalt naar Romeins groen!

12 juni 2019
Nijmegen-West, ofwel Ulpia Noviomagus is de oudste en grootste Romeinse stad van Nederland. Op het Maasplein is deze geschiedenis nu op een unieke manier zichtbaar gemaakt.

Weer 80m2 vergroend!

23 mei 2019

Kijk nou toch eens: hoe een stenige tuin is veranderd in een groene hotspot! Maar liefst 80m2 steen is hier verwijderd.

Steenbreek in Duurzame 100 in Trouw?

20 mei 2019

Trouw gaat de Duurzame 100 dit jaar anders aanpakken; i.p.v. de reeds 'bekenden mensen' een podium geven gaat Trouw nu focussen op initiatieven van onderop.

Operatie Steenbreek op Radboud Universiteit en UMC

13 mei 2019

In het kader van de Groene Week hebben de Radboud Universiteit (RU) en het Radboudumc in samenwerking met Operatie Steenbreek afgelopen woensdagmiddag 8 mei op twee locaties op de campus, voor het

Volle containers!

29 april 2019

Hoppa! Al wéér een volle container met tuintegels. Onder de Bomen haalt de tegels op bij de mensen thuis in het kader van onze 'tuin-tegel-ophaal-actie' (mooi woord voor scrabble :-) ).

Allesbinder doet ook mee!

23 april 2019

Opnieuw een prachtig voorbeeld van een klein maar fijn Operatie Steenbreek project waarbij totaal 15 m2 stenen plaats maakten voor groen.

Klein maar o zo fijn!

4 april 2019

Vanuit de campagne OperatieSteenbreek Nijmegen laten we graag de grote projecten zien waarbij er duizenden tegels uit gaan.

We zoeken vrijwilligers!

28 maart 2019

Ons campagneteam zoekt vrijwilligers! Wij staan regelmatig op wijkenfestivals om inwoners van de stad enthousiast te maken voor een groene tuin én leggen uit hoe wij hen daarbij kunnen helpen.

Daniëlsplein is GROEN!

25 maart 2019

Dát was een mooi feestje, zondag 24 maart. Het vernieuwde Daniëlsplein werd geopend met toespraakjes, plantjes planten, plantjes uitdelen én voetballen!

Operatie Steenbreek 2019 is gestart!

21 maart 2019
De aftrap van het tweede campagnejaar vond plaats bij basisschool De Luithorst. Daar toveren ze het schoolplein om tot een groene oase met heel veel speelmogelijkheden.

Operatie Steenbreek: maak je borst maar nat!

14 maart 2019
Op dinsdag 19 maart gaat het tweede jaar van Operatie Steenbreek Nijmegen van start op basisschool De Luithorst, waar 8000 stenen ingeruild worden voor 1500 bomen en planten.

Subsidie voor vergroenen

20 februari 2019
Wist je dat er verschillende subsidies zijn voor het groener maken van je eigen tuin? Maar soms is het aanvragen van zo'n subsidie lastig. Daarom helpt Operatie Steenbreek Nijmegen jou daarbij!

Wijkactiviteit? Meld het ons!

22 januari 2019

Het team van Operatie Steenbreek heeft zich in 2018 bij verschillende wijkactiviteiten laten zien en horen. Zo konden wij het verhaal achter Steenbreek vertellen en deelden we plantjes uit.

Tuinvogeltelling en Operatie Steenbreek

17 januari 2019

Op 25, 26 en 27 januari is de Tuinvogeltelling 2019 van Vogelbescherming Nederland. Wil je meedoen, maar kun je nog geen kraai van een kuifmees onderscheiden?

Operatie Steenbreek 2018: 177.000 tegels verwijderd!

Operatie Steenbreek 2018: 177.000 tegels verwijderd!

20 december 2018
Het eerste Operatie Steenbreek-jaar in Nijmegen zit erop! Ons doel was om 100.000 tegels te vervangen voor groen. Met gepaste trots kunnen we melden dat we deze doelstelling ruimschoots hebben overtroffen!
Het najaar is de tijd om bloembollen te planten

Tijd om bollen te planten!

18 oktober 2018

De herfst is inmiddels echt begonnen. Dat betekent ook dat het tijd is om bollen te planten! Voorjaarsbloeiers moet je namelijk planten voor de eerste echte (nacht)vorst.

Grootstal is weer een stukje groener!

15 juni 2018

In een groene tuin kan overtollig regenwater goed weglopen. En dat is met al die hoosbuien van de laatste tijd steeds vaker nodig. Ook zorgt een groene tuin voor koelte.

Lever je tegel in voor een plant

23 mei 2018

Op zaterdag 26 mei a.s. en zondag 27 mei a.s. kun je een tegel inruilen voor een plantje. Operatie Steenbreek staat tijdens Fête de la Nature op 26 mei met een kraam op het Westerpark.

De eerste Steenbreek Netwerkavond vond plaats op 14 april jl

Steenbreek Netwerk van start

23 april 2018

Op 14 april jl vond de eerste Steenbreek netwerkavond plaats. Rond de 40 deelnemers verzamelden zich in de avond in De Bastei.

Bewoners van de Spoorbuurt in Nijmegen aan de slag. Stenen eruit, groen erin!

De Spoorbuurt is weer een stuk groener!

26 maart 2018

Op zaterdag 24 maart jl gingen inwoners van de Spoorbuurt, samen met De Bastei, gemeente Nijmegen, Dar en hoveniers aan de slag. Stenen eruit, groen erin!

Operatie Steenbreek in de Spoorbuurt

Steenbreek in de Spoorbuurt!

13 maart 2018
Op zaterdag 24 maart staan vrijwilligers en medewerkers van Dar met koffie en thee klaar om tuintegels in ontvangst te nemen en deze in te ruilen voor gratis zwarte grond en een aantal plantjes.