TERRA_TORY, nieuwe verhalen van de grond waarop we leven

Van 20 november t/m 4 december presenteren Fabrikaat en De Bastei de expositie ‘TERRA_TORY, nieuwe verhalen van de grond waarop we leven’. Deze is te zien op de locatie van Fabrikaat; midden in ontwikkelgebied de Waalsprong, het gebied waar Fabrikaat zich met TERRA_TORY op focust.

TERRA_TORY

In TERRA_TORY onderzoekt Fabrikaat de eigenschappen en nieuwe mogelijkheden van de Nijmeegse rivierklei. De rivier de Waal heeft het landschap en de cultuur van Nijmegen eeuwenlang bepaald. Zij kent een rijk verleden gebaseerd op klei, van ijzertijd tot en met de baksteenindustrie. Met TERRA_TORY stelt Fabrikaat de rivierklei - die door de huidige gebiedsontwikkeling in Nijmegen-Noord steeds minder zichtbaar wordt - in een nieuw daglicht.

Fabrikaat reist de bouwwerkzaamheden in dit gebied achterna om klei te verzamelen op plekken waar binnenkort nieuwbouw zal verrijzen, en nieuwe bewoners hun intrek zullen nemen. De gedolven kleisoorten worden in hun laboratorium op diverse manieren verwerkt. Van ongezuiverde klei - zoals ze uit de grond komt - tot destillaten van de fijnste kleideeltjes; alle varianten worden op verschillende wijzen bewerkt en op uiteenlopende temperaturen gebakken. De resultaten worden toegevoegd aan een groeiend archief waarin de eigenschappen met elkaar worden vergeleken.

Hedendaags ontwerp

Samen met ontwerpers zoekt Fabrikaat naar nieuwe toepassingen van deze rivierklei. In 2019 hebben zij ontwerpers Ekaterina Semenova (RU), Billie van Katwijk (NL), studio Joachim-Morineau (FR) en keramist Etsuji Noguchi (JPN) opdracht verleend om vervolgonderzoek te doen en de uitkomsten te vertalen naar een product voor deze nieuwe omgeving. Het ontwerp is gerelateerd aan onder meer de lokale archeologie, productietechnieken en afvalstoffen, en de potentie van aardewerk om circulair te worden toegepast. Deze producten worden bij Fabrikaat gepresenteerd en zijn tevens te koop.

Locatie

Fabrikaat is gevestigd in een voormalige woonboerderij aan de Oosterhoutsedijk 88, direct achter de dijk aan de Spiegelwaal. De werkplaats en presentatie zijn van 20 november t/m 4 december 2019 te bezoeken, de entree is gratis. Kijk voor openingstijden op www.stichtingfabrikaat.nl/agenda.

Over Fabrikaat

Fabrikaat organiseert placemaking door kunst en ontwerp: op locaties in transitie onderzoekt Fabrikaat nieuwe mogelijkheden voor gebruik, die bijdragen aan de identiteitsvorming en het leefklimaat van een nieuw te ontwikkelen omgeving. In 2020 geeft Fabrikaat vervolg aan het project TERRA_TORY. Nieuwe mogelijkheden voor vormgeving en gebruik worden onderzocht, waarbij zowel de koppeling met de lokale archeologie als met nieuwe technieken wordt gemaakt: kunnen we 3D printen met de Nijmeegse rivierklei?