Tuintips om lekker te genieten

Van je tuin een groene oase maken is makkelijker - én kost minder tijd en werk - dan je denkt.  

1. Minder tegels betekent minder werk
Wist je dat uit onderzoek blijkt dat een stenen tuin net zoveel onderhoud vergt als een groene tuin? Denk aan het vele wieden tussen tegels en het regelmatig schoonspuiten. De gevallen bladeren van planten in een groene tuin zorgen juist voor een deklaag waardoor steeds minder onkruid zal groeien. Minder onkruid betekent minder werk.

2. Maak slim gebruik van regenwater
Vang regenwater op in een ton en koppel indien mogelijk de regenpijp af van het riool. Op die manier verdwijnt het niet meteen in het riool maar voedt het de planten in je tuin. 

3. Verrijk zelf de bodem van je tuin
Natuurlijk kun je (biologische) compost kopen en in je tuin gebruiken. Maar dat kun je ook zelf maken van tuinafval. Er zijn vele video's die je helpen met zelf compost maken, bijvoorbeeld deze van Tuinseizoen Magazine. Nog eenvoudiger is om gevallen bladeren en snoeiafval te laten liggen in de borders. Een natuurlijke verrijking van je bodem.

4. Meer biodiversiteit
Minder stenen en meer groen zorgt meteen voor meer vogels, vlinders, en zoemende insecten in je tuin. Vogels komen af op lekker eten als bessen en krenten. En ze voelen zich veilig in struiken en hagen, liefst met stekels. Inheemse planten trekken vaak meer vlinders en insecten aan dan gecultiveerde. Maak je ruimte voor water in je tuin, zoals een kleine vijver? De libellen vliegen erop af. En een stapel gesnoeide takken in een hoek of langs de rand van je tuin is een ideale schuilplek voor egeltjes. Hoe schattig is dat? 

5. Gebruik zoveel mogelijk biologische en inheemse planten
Natuurlijk zijn biologisch gekweekte planten een verrijking van je tuin. En inheemse planten trekken meer bijen en insecten aan dan andere planten. En meer gezoem is minder stress. Kijk eens rond bij de groene kwekerijen in plaats van een groot tuincentrum als je nieuwe planten wilt kopen.

6. Hoe en waar te beginnen?
Je hoeft echt geen groene vingers of heel veel tijd of geld te hebben om te tuinieren. Er zijn veel voorbeelden van onderhoudsvriendelijke tuinen / tuintjes waar je weinig werk aan hebt. Wil je wel maar weet je niet hoe en waar te beginnen? Kijk eens of onze tuinadviseur je kan helpen.
Of schakel een groene tuinontwerper in. 

7. Voor de doe-het-zelver
Ga je helemaal zelf aan de slag en kun je nog meer groene tuintips gebruiken? Kijk dan eens op Huisje Boompje Beter.  

Heb je zelf een gouden tip die je graag wilt delen? Mail het naar netwerk.steenbreek@debastei.nl Hoe meer tips we delen, hoe groener onze stad.