De rol van groen bij wateroverlast

Wat was het heet, de laatste week van juli. De hitterecords vlogen ons om de oren. Hoe wrang ook; het maakte weer eens duidelijk hoe belangrijk en noodzakelijk een groene omgeving is. In een groene omgeving blijft het zeker 7 graden koeler dan in een stenige omgeving!

Na de extreem warme periode hebben we ook weer stevige regenbuien over ons heen gekregen. Dat regen op verharde oppervlakken rechtstreeks het riool instroomt en zo voor ondergelopen kelders en blank staande straten kan zorgen, hebben we in Nijmegen al vaker ondervonden. Maar hoe helpt groen nu precies om wateroverlast te beperken of zelfs te voorkomen? Als volgt:

Bij neerslag boven groen raken de meeste druppels eerst het oppervlak van de bladeren of takken en gaan daar als het ware in tijdelijke opslag (interceptie). Pas bij een bepaalde hoeveelheid water loopt een deel ervan via de takken en stam naar de grond (stem-flow) of valt eerst op de daaronder geplaatste bladeren en uiteindelijk een keer op de bodem (throughfall). Hierdoor bereikt een deel van de neerslag de bodem met vertraging. Bovendien verdampt een deel van de opgevangen neerslag en komt dat dus niet in de bodem terecht. Door dit alles samen, vlakt het groen de neerslagpieken af en blijven de hoosbuien beter te hanteren. Logisch en simpel eigenlijk én doeltreffend tegelijkertijd! Dus.. Stenen eruit, GROEN erin!

Het zomerreces van Operatie Steenbreek Nijmegen is voorbij! We gaan weer hard aan de slag om Nijmegen groener te maken. Doe je mee?