Eten! Hoe deden ze dat in de steentijd?

Waar haal jij je eten vandaan? Waarschijnlijk uit de supermarkt, toch? Onze voorouders uit de steentijd hadden deze luxe niet, en hebben zelf moeten jagen en verzamelen om aan voedsel te komen. Maar wat was er eigenlijk voorhanden in die tijd? Welke noten, vruchten, bloemen, knollen, zaadjes en vlees kon je eigenlijk eten? En hoe zat het met drinken?

Door onderzoek te doen naar het verleden hebben we een kijkje kunnen nemen in de voeding van onze voorouders. We weten ongeveer welke planten er groeiden en welke daarvan eetbaar waren. Zo worden er veel verbrande hazelnootdoppen gevonden rondom vuurplaatsen.

Wist je dat er vele planten voor meerdere doeleindes gebruikt kon worden? Zo vinden wij de brandnetel vaak vervelend, maar deze plant is heel handig! Je kan de blaadjes en zaden eten in een salade, maar er ook thee van trekken en uit de stam kan je vezels (draadjes) halen voor touw en kleren!

Prehistory Alive Worlwide

Lucia van Prehistory Alive Worldwide kan hier van alles over vertellen, en laat je verschillende etenswaren zien, voelen en proeven. Natuurlijk weten we helaas lang niet alles over onze voorouders en hun gebruiken, en weten we ondanks de planten en dieren die voorradig waren niet precies hoe ze het verwerkt hebben. Maar we komen al een heel eind door zelf uit te proberen en gelukkig worden er elk jaar weer nieuwe ontdekkingen gedaan!

Vrije inloop tussen 11.00 - 16.00 uur.

Agendaoverzicht
Datum
dinsdag 17 oktober 2023
Tijd
11:00
 - 
16:00
uur
Kosten
Deelname aan de activiteit is gratis tijdens je bezoek aan De Bastei.
Locatie

De Bastei
Lange Baan 4
6511 XJ
Nijmegen
Nederland