Eerste bezoekers bij heropening

De Bastei weer open voor bezoek

7 juni 2021

Ook museum De Bastei opende op 5 juni voor het eerst zijn deuren na een half jaar sluiting. De eerste bezoekers stonden om tien uur te trappelen om naar binnen te mogen.

80.000 elften uitgezet in de Waal bij Nijmegen

80.000 elften uitgezet in de Waal

2 juni 2021

Op 1 juni zijn in aanwezigheid van burgemeester Hubert Bruls 80.000 larven van de elft uitgezet in de Waal bij Nijmegen. De elft is een trekvis die zeer zeldzaam is geworden in de grote rivieren.

Jaarverslag De Bastei 2020

1 juni 2021
Ook De Bastei kampte in 2020 met de gevolgen van het coronavirus, met sluitingen en restricties. Desondanks kwam nog de helft van het normale aantal bezoekers naar het museum.
Wethouder Sylvia Fleuren en medewerker Jan Pieter

Steenbreekcampagne Breedeweg van start!

18 mei 2021

Gisteren ging de campagne Operatie Steenbreek Breedeweg van start. Om de lancering te vieren, ontvingen klanten van de Buurtmarkt vlinderstruikjes en folders.

Bomen planten met boswachter Tim

19 februari 2021

Nijmegen, 18 februari 2021 –  Het campagneteam van Operatie Steenbreek Nijmegen en Stichting NL Bloeit!  schenken zaterdag 20 februari twee bomen aan het Wij-bos.

jaarverslag Operatie Steenbreek 2020

Steenbreek jaarverslag 2020

17 februari 2021

Wethouder Harriët Tiemens nam dinsdag 16 februari het eerste exemplaar van het jaarverslag van Operatie Steenbreek Nijmegen in ontvangst uit handen van directeur Hans Hooijmaijers.

Operatie Steenbreek Breedeweg

Stenen breken in Breedeweg!

3 februari 2021

De groene vlek breidt zich steeds verder uit. Na Nijmegen en Lingewaard rollen we de campagne Operatie Steenbreek nu ook in Breedeweg uit!

Eerste stenen opgehaald in Lingewaard

23 november 2020
De eerste stenen zijn eruit! Bewoners van Bemmel gaan tuin vergroenen en maken daarbij gebruik van het aanbod de stenen gratis op te laten halen.
De Bastei kidsproof 2021

De Bastei is kidsproof!

19 november 2020
Met een 8.7 als rapportcijfer zijn we het meest kindvriendelijke museum van Gelderland.

Terugkijken: Steenbreek bij Groene Koppen

9 november 2020

Woensdag 14 oktober was campagneleider Ingrid Kerkvliet van Operatie Steenbreek Nijmegen | Lingewaard te zien in het tv-programma Groene Koppen van Omroep Gelderland.

Er is iets nieuws onder ‘t kanon

Er is iets nieuws onder 't kanon

6 november 2020

Een van de twee kanonnen van De Bastei is helemaal bij de tijd gebracht. Dit replica-schiettuig heeft nu een gloednieuw zestiende-eeuws affuit.

Nieuwe directeur voor De Bastei: Hans Hooijmaijers

Nieuwe directeur Hans Hooijmaijers

5 november 2020

Vanaf 1 november is Hans Hooijmaijers de nieuwe directeur van De Bastei. Hij volgt daarmee Gerard Mangnus op, die vorige maand met pensioen ging.

Museuminspecteurs gezocht!

Museuminspecteurs gezocht!

14 oktober 2020

Museum De Bastei is ook hartstikke leuk voor jonge museumbezoekers. Trouwe vrienden weten dat. Nog niet zoveel kinderen in en buiten Nijmegen zijn hiervan goed op de hoogte.

The Big Draw in De Bastei

The Big Draw in De Bastei

18 september 2020
Onder de titel 'Mussen en Muzen' gaf de Nijmeegse tekenaar Bas Geeraets op zaterdag 12 september een succesvolle workshop vogels tekenen in ons Atelier. Met opgezette vogels uit onze museumcollectie als inspiratie.
Onthulling Nijmeegse Kaaisjouwer

Nijmeegse Kaaisjouwer onthuld

9 september 2020
Op 4 september is bij de Lindenberghaven een nagelnieuw beeld onthuld. Het beeld is een eerbetoon aan de kaaisjouwers, die eeuwenlang tegen een armzalig loon de schepen aan de kade losten.
De expertgroep 'vitale en groene stad' (foto: Janke Rozemuller)

Manifest voor vitale groene stad

16 juli 2020
Op woensdag 15 juli overhandigde onze kwartiermaker Michiel Hustinx als voorzitter van de groep groene experts het Manifest voor een vitale groene stad aan de Nijmeegse wethouder Harriët Tiemens.

Bluumkes feur jou!

29 mei 2020
Bindkracht 10 en Operatie Steenbreek gaan plantjes uitdelen én inwoners wijzen op de Stip-lijn. Met de ‘Bluumkes feur jou’ actie slaan we zo twee vliegen in één klap: kijken wie hulp nodig heeft en wie meer groen in de wijk wil.

Word jij 'Steenbreker van het jaar'?

15 mei 2020
Maak jij van je tuin een groen en beschut paradijsje voor jonge vogels zoals deze? Wellicht word jij dan de Nijmeegse Steenbreker van het jaar 2020 en maak je kans op de groene hoofdprijs!
BiebBoys in de Bastei

BiebBoys in De Bastei!

7 april 2020
Verdwaald in de tijd, verdwaald in De Bastei! Check de historische belevenis van de Nijmeegse BiebBoys in ons museum en doe mee met hun challenge.
<a href="https://nl.freepik.com/vrije-foto-vectoren/reizen">Reizen foto gemaakt door bearfotos - nl.freepik.com</a>

Groen in de tuin is keihard nodig!

5 maart 2020

Directeur Roel van Dijk van Stichting Steenbreek vraagt zich af hoe het komt dat mensen wel groen willen op vakantie, maar niet in de tuin. Dit terwijl we groen keihard nodig hebben.

De Bastei, Tastbaar Verleden (foto: © Mertens Bouwbedrijf)

De Bastei wint Publieksprijs

10 februari 2020
Ruim 3000 mensen stemden op een van de 29 kanshebbers voor de Publieksprijs Architectuur Nijmegen. De Bastei, een ontwerp van Van Roosmalen Van Gessel Architecten, eindigde met 2348 punten afgetekend op de eerste plaats. 

Bastei verwelkomt 50.000ste bezoeker

23 december 2019

Museum De Bastei heeft in 2019 al meer bezoekers getrokken dan verwacht. Afgelopen weekend verwelkomde het museum de 50.000ste bezoeker van 2019.

Concentratie bij de studenten in De Bastei

Nijmeegs mysterie onthuld

3 december 2019
Bij de fietsenstalling op de Bisschop Hamerstraat in Nijmegen stond in november een merkwaardige aftelklok, die studenten uitdaagde om een mysterie op te lossen. Het spoor leidde naar De Bastei...

Pijpenkappuh in Neerbosch Oost

22 oktober 2019

Het team Pijpenkappuh gaat op 1 en 2 november met zoveel mogelijk mensen uit Neerbosch Oost de regenpijpen afkoppelen van het riool.

Geslaagde bloembollenactie

14 oktober 2019

Vrijdag 11 oktober is Nijmegen weer een slag groener gemaakt, tijdens de Groene Vrijdag. Er is onder andere groen geplant, zwerfafval opgeruimd, tuinworkshop georganiseerd.

Groene Vlag Sterredans

Groene vlag voor de Sterredans

7 oktober 2019

Afgelopen week vonden er maar liefst drie Eco-Schools successen plaats in Nijmegen. Het grootste succes betrof de Groene Vlag, voor basisschool de Sterredans. 

Groen in de stad is harder nodig dan ooit

3 september 2019

De recente tropische warmte en de berichten over hitterecords en hittestress waren niet te missen. Wat was het heet met temperaturen rond of net boven de 30 en zelfs 40 graden.

De rol van groen bij wateroverlast

19 augustus 2019

Wat was het heet, de laatste week van juli. De hitterecords vlogen ons om de oren. Hoe wrang ook; het maakte weer eens duidelijk hoe belangrijk en noodzakelijk een groene omgeving is.

Help je tuinplanten de vakantie door!

15 juli 2019

Heb je pas geleden stenen uit je tuin gehaald en mooie plantjes geplant? Dan wil je natuurlijk dat ze goed blijven groeien. Maar hoe moet dat nu, als je op vakantie gaat?

Subsidie groene schoolpleinen

1 juli 2019

De Provincie Gelderland stelt subsidie beschikbaar voor het vergroenen van schoolpleinen. Dat groene schoolpleinen goed zijn voor het kinderbrein, is inmiddels wel bekend.

Binnenplein De Lindenberg kleurt GROEN!

20 juni 2019

Met onze campagne Operatie Steenbreek kunnen we een aantal extra projecten financieren; uitgevoerd door partners uit ons Steenbreek Netwerk en natuurlijk aansluitend bij ons motto: Stenen eruit, GR

TERRA_STORY terugblik 17 juni 2019

Eerste TERRA_STORY een smakelijk succes!

18 juni 2019
Op maandagavond 17 juni konden de gasten van TERRA_STORY bij Fabrikaat heerlijk in het zonnetje genieten van een vijfgangendiner en tafelgesprek met ontwerper Billie van Katwijk.

Maasplein: van asfalt naar Romeins groen!

12 juni 2019
Nijmegen-West, ofwel Ulpia Noviomagus is de oudste en grootste Romeinse stad van Nederland. Op het Maasplein is deze geschiedenis nu op een unieke manier zichtbaar gemaakt.

Weer 80m2 vergroend!

23 mei 2019

Kijk nou toch eens: hoe een stenige tuin is veranderd in een groene hotspot! Maar liefst 80m2 steen is hier verwijderd.

Steenbreek in Duurzame 100 in Trouw?

20 mei 2019

Trouw gaat de Duurzame 100 dit jaar anders aanpakken; i.p.v. de reeds 'bekenden mensen' een podium geven gaat Trouw nu focussen op initiatieven van onderop.

Operatie Steenbreek op Radboud Universiteit en UMC

13 mei 2019

In het kader van de Groene Week hebben de Radboud Universiteit (RU) en het Radboudumc in samenwerking met Operatie Steenbreek afgelopen woensdagmiddag 8 mei op twee locaties op de campus, voor het

Volle containers!

29 april 2019

Hoppa! Al wéér een volle container met tuintegels. Onder de Bomen haalt de tegels op bij de mensen thuis in het kader van onze 'tuin-tegel-ophaal-actie' (mooi woord voor scrabble :-) ).

Allesbinder doet ook mee!

23 april 2019

Opnieuw een prachtig voorbeeld van een klein maar fijn Operatie Steenbreek project waarbij totaal 15 m2 stenen plaats maakten voor groen.

Klein maar o zo fijn!

4 april 2019

Vanuit de campagne OperatieSteenbreek Nijmegen laten we graag de grote projecten zien waarbij er duizenden tegels uit gaan.

We zoeken vrijwilligers!

28 maart 2019

Ons campagneteam zoekt vrijwilligers! Wij staan regelmatig op wijkenfestivals om inwoners van de stad enthousiast te maken voor een groene tuin én leggen uit hoe wij hen daarbij kunnen helpen.

Daniëlsplein is GROEN!

25 maart 2019

Dát was een mooi feestje, zondag 24 maart. Het vernieuwde Daniëlsplein werd geopend met toespraakjes, plantjes planten, plantjes uitdelen én voetballen!

Operatie Steenbreek 2019 is gestart!

21 maart 2019
De aftrap van het tweede campagnejaar vond plaats bij basisschool De Luithorst. Daar toveren ze het schoolplein om tot een groene oase met heel veel speelmogelijkheden.
Stevens Stadscross door De Bastei

Stevens Stadscross door De Bastei

18 maart 2019
Zaterdagavond 16 maart werd De Bastei belopen tijdens de eerste Stevens Stadscross, die ter gelegenheid van de vijfde Stevensloop wordt gehouden.

Operatie Steenbreek: maak je borst maar nat!

14 maart 2019
Op dinsdag 19 maart gaat het tweede jaar van Operatie Steenbreek Nijmegen van start op basisschool De Luithorst, waar 8000 stenen ingeruild worden voor 1500 bomen en planten.
Dwaalzin: Een brug naar het hier-en-nu

dWaalZin Struinactiviteiten

5 maart 2019

Wandelen in de natuur is gezond. Ruige riviernatuur en de voortdurende aanwezigheid van stromend water voegen daar nog een extra dimensie aan toe.

Subsidie voor vergroenen

20 februari 2019
Wist je dat er verschillende subsidies zijn voor het groener maken van je eigen tuin? Maar soms is het aanvragen van zo'n subsidie lastig. Daarom helpt Operatie Steenbreek Nijmegen jou daarbij!

Wijkactiviteit? Meld het ons!

22 januari 2019

Het team van Operatie Steenbreek heeft zich in 2018 bij verschillende wijkactiviteiten laten zien en horen. Zo konden wij het verhaal achter Steenbreek vertellen en deelden we plantjes uit.

Tuinvogeltelling en Operatie Steenbreek

17 januari 2019

Op 25, 26 en 27 januari is de Tuinvogeltelling 2019 van Vogelbescherming Nederland. Wil je meedoen, maar kun je nog geen kraai van een kuifmees onderscheiden?

Bijvangst

Bijvangst

24 december 2018
Hoe een koe een haas vangt, is tot op heden nog niet wetenschappelijk aangetoond. Hoe je in het depot van De Bastei zonder wonderbaarlijke vermenigvuldiging toch een vis op tafel krijgt weet ik sinds vorige week.
Operatie Steenbreek 2018: 177.000 tegels verwijderd!

Operatie Steenbreek 2018: 177.000 tegels verwijderd!

20 december 2018
Het eerste Operatie Steenbreek-jaar in Nijmegen zit erop! Ons doel was om 100.000 tegels te vervangen voor groen. Met gepaste trots kunnen we melden dat we deze doelstelling ruimschoots hebben overtroffen!
Het najaar is de tijd om bloembollen te planten

Tijd om bollen te planten!

18 oktober 2018

De herfst is inmiddels echt begonnen. Dat betekent ook dat het tijd is om bollen te planten! Voorjaarsbloeiers moet je namelijk planten voor de eerste echte (nacht)vorst.

Koning Willem-Alexander, burgemeester Hubert Bruls en directeur Gerard Mangnus op de glazen erker (foto: Gersfotografie/Nieuws uit Nijmegen)

Koninklijk bezoek!

4 juli 2018

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander bracht woensdag 4 juli een bezoek aan onze stad in het kader van 'European Green Capital 2018'. Daarbij deed hij ook De Bastei aan.

De Bastei, voorkant met glazen erker

Blij met nieuw gebouw

6 juni 2018

Je weet het al: tijdens het Pinksterweekend is De Bastei officieel geopend. Dan is zo’n gebouw natuurlijk helemaal af, zou je zeggen. Nou... dat is ook wel zo.

Operatie Steenbreek in de Spoorbuurt

Steenbreek in de Spoorbuurt!

13 maart 2018
Op zaterdag 24 maart staan vrijwilligers en medewerkers van Dar met koffie en thee klaar om tuintegels in ontvangst te nemen en deze in te ruilen voor gratis zwarte grond en een aantal plantjes.
De Bastei met erker

De laatste loodjes

1 maart 2018
De oplevering van ons mooie nieuwe museumpand is helaas weer vertraagd. Toch zit er flink schot in. De vloer van het museumcafé bijvoorbeeld is gecoat en het terras, met fantastisch uitzicht, is zo goed als af.
Potvis

Viering project Leren doe je Samen

17 januari 2018
We zitten nog in het bouwstof, maar het werk gaat gewoon door! Vandaag viering van het project Leren doe je samen - SNNC. In dit tweejarig project sloegen 13 musea met natuurhistorische collecties de handen ineen.
De Sandbox

Een bedankje van de ontwikkelaars

20 december 2017
Beste donateurs van de Sandbox, Dankzij jullie kunnen softwareontwikkelaars Cindy en Willem van Deltares nu aan de slag om de Sandbox gereed te maken als museumopstelling zodat ie begin 2018 in De Bastei te bewonderen zal zijn. In dit filmpje bedanken ze jullie graag persoonlijk.
De onderkant van de voorgevel met schietgat (foto: Rik Jaspers)

Mens erker je niet!

14 december 2017
De bouwsector trekt aan en er is een tekort aan vakmensen. Bij De Bastei levert dat soms vertraging op, bijvoorbeeld bij de erker die in de voorgevel moet komen. Maar er is goed nieuws: de vloer van de erker is geplaatst.
Uitreiking Gouden Gelderse Roos Erfgoedprijs

Brons voor De Bastei

14 december 2017
De Bastei had 'Verbeelding van de Waal' ingediend voor de Gouden Gelderse Roos Erfgoedprijs van koepelorganisatie Erfgoed Gelderland. Met 297 stemmen sleepte dit project de derde prijs in de wacht!
De terugkeer van de boommarter in de regio Nijmegen

De terugkeer van de boommarter

13 december 2017
De boommarter is in ons land een zeldzame soort, die vooral in bossen wordt aangetroffen. Rond Nijmegen verdween de boommarter omstreeks 1970, maar sinds enige tijd is er weer een zich voortplantende populatie aanwezig in de regio.
Feestelijke opening van natuurgebied de Stadswaard bij Nijmegen (foto: WaalWeelde)

Feestelijke opening van de Stadswaard

7 december 2017
Vrijdag 17 november 2017 is het natuurgebied de Stadswaard bij Nijmegen feestelijk geopend. Deze uiterwaard is opnieuw ingericht voor recreanten, er is een watergeul gegraven en tevens is er een voetgangersbrug gekomen.
HOERA! De Sandbox komt naar De Bastei! Alle donateurs hartelijk bedankt!

Crowdfunding voor Sandbox geslaagd!

6 november 2017
Hoera! Onze crowdfundingcampagne is geslaagd! Dankzij de steun van vele gulle donateurs is het ons gelukt om de Sandbox naar De Bastei te halen en deze tool toegankelijk te maken voor het grote publiek. 

Eyecatcher voor De Bastei: konikpaard Edje

12 oktober 2017

In ons depot hebben de preparateurs de afgelopen weken de laatste hand gelegd aan het opzetten van een konik. Een prachtige hengst, die luistert naar de naam Edje.

Volg de bouw van De Bastei!

Een nieuwe voorgevel

9 oktober 2017

We hebben een nieuwe voorgevel aan de Waalkade. En die is me toch mooi geworden! Eindelijk heeft De Bastei weer het aanzicht dat past bij een oud verdedigingswerk.

De ontwikkelaars van de Sandbox voor De Bastei aan het werk op hun kantoor bij Deltares

Een Sandbox voor De Bastei!

24 augustus 2017
Emma, Tessa en Robbert gaan geld ophalen voor een onderdeel van de inrichting van De Bastei: de Sandbox. Vanaf 2 oktober 2017 kun je doneren op voordekunst.nl
Volg de bouw van De Bastei

Hoezo vakantie?

24 augustus 2017
Nog een paar dagen, dan is ook in onze regio de zomervakantie voorbij. Bij De Bastei is echter de hele tijd doorgewerkt, vooral ook op de bouwplaats.
Werken aan de horeca-afdeling van De Bastei

Bouwen met uitzicht op de Waal

3 juli 2017

Misschien heb je tijdens de Dag van de Bouw op 20 mei 'onze' bouwplaats bezocht? Dan heb je wellicht een duidelijker beeld gekregen van hoe De Bastei eruit gaat zien.

Gezicht op de Valkhofburcht 1641 olieverf op doek, uit collectie Museum Het Valkhof, Nijmegen

Presentatie Verbeelding van de Waal

30 juni 2017

Op 27 juni 2017 organiseerde De Bastei samen met Museum Het Valkhof een bijeenkomst waarop de resultaten van 'Verbeelding van de Waal' werden gepresenteerd.

Meander start Eco-Schools

Green Capital Nijmegen aan de slag met Eco-Schools

14 juni 2017
Nijmegen is in 2018 'European Green Capital': de meest duurzame stad van Europa. In dat kader worden scholen door de gemeente en door De Bastei uitgenodigd om met Eco-Schools aan de slag te gaan. 

Terugblik Fête de la Nature 2017

24 mei 2017

Zondagochtend 21 mei in alle vroegte verscheen op een van de mooiste natuur-ontwikkelplekken van Nijmegen, tussen de Ooijpoort en de nieuwe brug 't Zeumplankje, in de Stadswaard een grote partytent

Dag van de bouw Bastei rondleiding

Succesvolle Dag van de Bouw

22 mei 2017

Zaterdag 20 mei was de Dag van de Bouw, waarop bezoekers doorheen het land konden kennismaken met de bouw.

Contouren Bastei

Contouren Bastei krijgen vorm

28 april 2017

Terwijl heel Nederland aangenaam ontregeld is door het onverwacht mooie lenteweer, krijgt De Bastei steeds meer vorm.

Nieuwbouw De Bastei bereikt hoogste punt

Nieuwbouw bereikt hoogste punt

17 februari 2017

Weet u nog dat we de vorige keer schreven dat de archeologen weer onderzoek gingen doen op de locatie van het toekomstige entreegebouw?

Viering hoogste punt De Bastei

Pannenbier voor De Bastei

25 januari 2017

Op vrijdag 20 januari 2017 vond de viering van het hoogste punt in de bouw van De Bastei plaats, in de bouw ook wel bekend als ‘Pannenbier’.

Grote vorderingen bij de bouw van De Bastei

Grote vorderingen bij bouw

23 november 2016

De keldervloer van De Bastei is gelegd en de palen die de volgende vloeren dragen zijn geplaatst.

Keldervloer De Bastei gereed

Keldervloer gereed

27 augustus 2016

De werkzaamheden bij De Bastei liggen wegens de bouwvakvakantie een paar weken stil. In week 35 gaat de aannemer verder, met zo’n 40 man.

Bouwplan De Bastei wordt aangepast

Bouwplan wordt aangepast

15 december 2015

Zoals u misschien reeds uit de lokale media heeft vernomen, ligt de bouw van de Bastei momenteel stil.

Officiele start bouw De Bastei

Officiële start bouw

19 oktober 2015

Op vrijdag 16 oktober werd op locatie van de Stratemakerstoren de aftrap gegeven voor de bouw van De Bastei.

Start archeologische opgraving bij De Bastei

Start archeologische opgraving

15 september 2015

Op dinsdag 15 september starten de archeologen van de gemeente Nijmegen een opgraving op een bijzondere plek: onder aan de Valkhofheuvel in het centrum van de stad.

De CSM-frees arriveert op de bouwplaats van De Bastei

Bouw nu echt van start!

7 juli 2015

Nadat de afgelopen weken al enkele voorbereidende werkzaamheden zijn uitgevoerd, gaat de bouw van De Bastei nu echt van start.