Onderzoeksopstelling met microscoop boven een herbariumvel en rechts opengeslagen boeken.

Op zoek naar zeldzaam Berghertshooi

17 januari 2024
De Bastei werkt samen met FLORON om verdwenen planten terug te kweken met zaden uit de collectie, zoals het zeldzame Berghertshooi (Hypericum montanum). 
Schip op de rivier met op de achtergrond De Bastei aan de oostelijke waalkade.

Plastic Fantastic?

18 december 2023

Laat je meevoeren

In het kader van het internationale samenwerkingsproject De Rijn Verbindt/Der Rhein Verbindet realiseert De Bastei in 2025 een verrassende tentoonstelling over

Kidsproof keurmerk 2024

De Bastei Kidsproof 2024

18 november 2023

De Museuminspecteurs van Museumkids hebben De Bastei weer als kidsproof museum beoordeeld!

bewoners aan het werk

Zestien geveltuinen erbij!

24 augustus 2023

Met de aanleg van zestien geveltuinen is de Nijmeegse binnenstad weer een stukje groener geworden. Zo wordt het er ‘s zomers minder heet en na een hoosbui minder nat.

Verhaal van gelderland

Bezoek gratis het Verhaal van Gelderland Festival

21 augustus 2023
Op 26 en 27 augustus komt de Gelderse geschiedenis tot leven rondom kasteel Cannenburch in Vaassen. Bezoek o.a. het optreden van Joost Oomen die gaat voorlezen uit zijn werk ‘De eerste kip van Nederland’, geïnspireerd op het Valkhof Museum en museum De Bastei.
Museum De Bastei toren

Museum gesloten op vrijdag 21 juli

13 juli 2023

Vanwege de intocht van de 4Daagse op vrijdag 21 juli 2023 is de bereikbaarheid van De Bastei minimaal. Het museum zal op deze dag dan ook gesloten zijn. 

Uitdeelactie: gratis boompjes en struikjes

10 februari 2023

Op zaterdagochtend 25 februari delen Meer Bomen Nu, woningcorporatie Talis en Operatie Steenbreek jonge boompjes en struikjes uit. Om Nijmegen zo weer een stukje groener te maken.

Groene Poëzieplaats geopend

31 januari 2023
Nijmegen kent sinds vandaag een groene Poëzieplaats! Door het natte en koude weer is nog niet alles aangebracht, in het voorjaar wordt alles nog veel groener gemaakt.

Operatie Steenbreek op Radio1

26 januari 2023

Operatie Steenbreek bestaat inmiddels acht jaar en is sinds deze maand actief in 170 Nederlandse gemeenten.

Groepsfoto bezoek Stichting Steenbreek

Stichting Steenbreek te gast in De Bastei

12 december 2022
Donderdag 8 december was de landelijke Stichting Steenbreek op bezoek in Nijmegen. Het campagneteam van De Bastei gaf een presentatie over vergroeningsacties in Nijmegen.
ArcheoHotspot

ArcheoHotspotten in De Bastei!

21 oktober 2022

Kom binnen en help mee de vondsten te ordenen, spreek een archeoloog tijdens zijn werk of neem je eigen vondsten mee om deze te laten beschrijven. Het kan allemaal in onze ArcheoHotspot!

VTS en 21ste-eeuwse vaardigheidstraining in De Bastei

VTS en 21ste-eeuwse vaardigheid

19 oktober 2022

De Bastei streeft ernaar om het hele spectrum van basis- en voortgezet onderwijs te kunnen ontvangen met passende lessen, lesvormen en programma’s die aansluiten bij onze Bastei-thematieken: archeo

Mooi zomerweer? Eerder een crisis

8 september 2022

Mooi zomerweer? Eerder een crisis, vindt weervrouw Margot Ribberink: ‘We moeten ons nú voorbereiden op volgende hittestress’

Wethouder Cilia Daemen bij De Bastei

21 juli 2022
Wethouder Cilia Daemen bezocht op donderdag 21 juli De Bastei om nader kennis te maken met de afdeling Natuur en Milieueducatie (NME) en Operatie Steenbreek.

De Wonderzoekers van de VSC

6 juli 2022

Als één van de vele Wonderzoekers is De Bastei trots lid van de Vereniging van Science Centra. Een vereniging van ruim 40 instellingen die een podium bieden voor Techniek, Wetenschap en Natuur.

Verhaal van Gelderland Zomertoer in Nijmegen

22 juni 2022
Op 25 juni beleef je de geschiedenis van Gelderland in het Valkhofpark, Museum Het Valkhof en De Bastei. Beleef het Romeinse hoofdstuk tijdens deze dag vol re-enactment, workshops en andere activiteiten.
Van links naar rechts Hans Hooijmaijers, Harry ENckvoort, Bert Velthuis en José Scheurs

Nijmeegse schatkamer aan archeologie

22 juni 2022
Tussen 2015 en 2018 voerde Bureau Archeologie en Bodemkwaliteit van Gemeente Nijmegen onderzoek uit op het terrein van De Bastei. Vrijdag 17 juni werd het onderzoeksrapport gepresenteerd in De Bastei.

Aftermovie geveltuintjes doedag binnenstad

14 juni 2022
Op 14 mei legden NL Bloeit! en het Steenbreek-team van De Bastei samen met bewoners van de binnenstad dertig nieuwe geveltuintjes aan. Hartje Nijmegen maakte er een leuk filmpje van.
DROOM! de Bastei

Paasbrunchen in De Bastei

30 maart 2022
Met Pasen kun je in De Bastei terecht voor een compleet en feestelijk dagje uit! Geniet van een heerlijke verrassingspaasbrunch en van alles wat het museum te bieden heeft.
Stadscrossend door De Bastei

Stadscrossend door De Bastei

20 maart 2022

In 2020 en 2021 kon de Stevensloop door de coronapandemie helaas geen doorgang vinden, maar dit jaar was het weer zover.

VriendenLoterij verrast Rijksmuseum van Oudheden met € 1.076.000

De Bastei pakt uit met Rijkscollectie

17 februari 2022
De Bastei is een van de partners in het project Onder Ons. De VriendenLoterij verraste deze samenwerking met een cheque van maar liefst 1.076.000 euro.
Heropening van De Bastei

De Bastei is weer van het slot!

26 januari 2022
Samen met de hele cultuursector mocht ook De Bastei haar deuren weer openen. Vroege bezoekers ontvingen een leuk extraatje: een pakketje zaaibommetjes voor fleurige guerilla gardening.

De Bastei vier keer actief tijdens Groene Vrijdag

8 november 2021
De Bastei deed volop mee aan Groene Vrijdag. De afdeling NME was betrokken bij een buitenles, Operatie Steenbreek was bij twee acties en de Klimaatburgemeester hield een presentatie in het museum.
Basisschoolkinderen met een planten zoekkaart.

Nijmeegse musea aan de slag op Groene Vrijdag!

19 oktober 2021
Het is vrijdag 5 november weer Groene Vrijdag in Nijmegen. Tijdens deze vierde editie laten De Bastei en Museum Het Valkhof zien dat ze een groene, duurzame stad belangrijk vinden.
Nijmeegse Kunstnacht in de Bastei

Literaire tocht door De Bastei

30 september 2021
Op zaterdag 18 september was het weer tijd voor de tiende editie van de Nijmeegse Kunstnacht. De Nieuwe Oost | Wintertuin organiseerde in De Bastei een literaire tocht, die begon in de donkere catacomben van het gebouw.
Eerste bezoekers bij heropening

De Bastei weer open voor bezoek

7 juni 2021

Ook museum De Bastei opende op 5 juni voor het eerst zijn deuren na een half jaar sluiting. De eerste bezoekers stonden om tien uur te trappelen om naar binnen te mogen.

elften

80.000 elften uitgezet in de Waal

2 juni 2021

Op 1 juni zijn in aanwezigheid van burgemeester Hubert Bruls 80.000 larven van de elft uitgezet in de Waal bij Nijmegen. De elft is een trekvis die zeer zeldzaam is geworden in de grote rivieren.

Jaarverslag De Bastei 2020

1 juni 2021
Ook De Bastei kampte in 2020 met de gevolgen van het coronavirus, met sluitingen en restricties. Desondanks kwam nog de helft van het normale aantal bezoekers naar het museum.

Bomen planten met boswachter Tim

19 februari 2021

Nijmegen, 18 februari 2021 –  Het campagneteam van Operatie Steenbreek Nijmegen en Stichting NL Bloeit!  schenken zaterdag 20 februari twee bomen aan het Wij-bos.

jaarverslag Operatie Steenbreek 2020

Steenbreek jaarverslag 2020

17 februari 2021

Wethouder Harriët Tiemens nam dinsdag 16 februari het eerste exemplaar van het jaarverslag van Operatie Steenbreek Nijmegen in ontvangst uit handen van directeur Hans Hooijmaijers.

De Bastei kidsproof 2021

De Bastei is kidsproof!

19 november 2020
Met een 8.7 als rapportcijfer zijn we het meest kindvriendelijke museum van Gelderland.

Terugkijken: Steenbreek bij Groene Koppen

9 november 2020

Woensdag 14 oktober was campagneleider Ingrid Kerkvliet van Operatie Steenbreek Nijmegen | Lingewaard te zien in het tv-programma Groene Koppen van Omroep Gelderland.

Er is iets nieuws onder ‘t kanon

Er is iets nieuws onder 't kanon

6 november 2020

Een van de twee kanonnen van De Bastei is helemaal bij de tijd gebracht. Dit replica-schiettuig heeft nu een gloednieuw zestiende-eeuws affuit.

Nieuwe directeur voor De Bastei: Hans Hooijmaijers

Nieuwe directeur Hans Hooijmaijers

5 november 2020

Vanaf 1 november is Hans Hooijmaijers de nieuwe directeur van De Bastei. Hij volgt daarmee Gerard Mangnus op, die vorige maand met pensioen ging.

Museuminspecteurs gezocht!

Museuminspecteurs gezocht!

14 oktober 2020

Museum De Bastei is ook hartstikke leuk voor jonge museumbezoekers. Trouwe vrienden weten dat. Nog niet zoveel kinderen in en buiten Nijmegen zijn hiervan goed op de hoogte.

The Big Draw in De Bastei

The Big Draw in De Bastei

18 september 2020
Onder de titel 'Mussen en Muzen' gaf de Nijmeegse tekenaar Bas Geeraets op zaterdag 12 september een succesvolle workshop vogels tekenen in ons Atelier. Met opgezette vogels uit onze museumcollectie als inspiratie.
Onthulling Nijmeegse Kaaisjouwer

Nijmeegse Kaaisjouwer onthuld

9 september 2020
Op 4 september is bij de Lindenberghaven een nagelnieuw beeld onthuld. Het beeld is een eerbetoon aan de kaaisjouwers, die eeuwenlang tegen een armzalig loon de schepen aan de kade losten.
De expertgroep 'vitale en groene stad' (foto: Janke Rozemuller)

Manifest voor vitale groene stad

16 juli 2020
Op woensdag 15 juli overhandigde onze kwartiermaker Michiel Hustinx als voorzitter van de groep groene experts het Manifest voor een vitale groene stad aan de Nijmeegse wethouder Harriët Tiemens.

Bluumkes feur jou!

29 mei 2020
Bindkracht 10 en Operatie Steenbreek gaan plantjes uitdelen én inwoners wijzen op de Stip-lijn. Met de ‘Bluumkes feur jou’ actie slaan we zo twee vliegen in één klap: kijken wie hulp nodig heeft en wie meer groen in de wijk wil.

Word jij 'Steenbreker van het jaar'?

15 mei 2020
Maak jij van je tuin een groen en beschut paradijsje voor jonge vogels zoals deze? Wellicht word jij dan de Nijmeegse Steenbreker van het jaar 2020 en maak je kans op de groene hoofdprijs!
BiebBoys in de Bastei

BiebBoys in De Bastei!

7 april 2020
Verdwaald in de tijd, verdwaald in De Bastei! Check de historische belevenis van de Nijmeegse BiebBoys in ons museum en doe mee met hun challenge.
<a href="https://nl.freepik.com/vrije-foto-vectoren/reizen">Reizen foto gemaakt door bearfotos - nl.freepik.com</a>

Groen in de tuin is keihard nodig!

5 maart 2020

Directeur Roel van Dijk van Stichting Steenbreek vraagt zich af hoe het komt dat mensen wel groen willen op vakantie, maar niet in de tuin. Dit terwijl we groen keihard nodig hebben.

De Bastei, Tastbaar Verleden (foto: © Mertens Bouwbedrijf)

De Bastei wint Publieksprijs

10 februari 2020
Ruim 3000 mensen stemden op een van de 29 kanshebbers voor de Publieksprijs Architectuur Nijmegen. De Bastei, een ontwerp van Van Roosmalen Van Gessel Architecten, eindigde met 2348 punten afgetekend op de eerste plaats. 

Bastei verwelkomt 50.000ste bezoeker

23 december 2019

Museum De Bastei heeft in 2019 al meer bezoekers getrokken dan verwacht. Afgelopen weekend verwelkomde het museum de 50.000ste bezoeker van 2019.

Concentratie bij de studenten in De Bastei

Nijmeegs mysterie onthuld

3 december 2019
Bij de fietsenstalling op de Bisschop Hamerstraat in Nijmegen stond in november een merkwaardige aftelklok, die studenten uitdaagde om een mysterie op te lossen. Het spoor leidde naar De Bastei...

Pijpenkappuh in Neerbosch Oost

22 oktober 2019

Het team Pijpenkappuh gaat op 1 en 2 november met zoveel mogelijk mensen uit Neerbosch Oost de regenpijpen afkoppelen van het riool.

Geslaagde bloembollenactie

14 oktober 2019

Vrijdag 11 oktober is Nijmegen weer een slag groener gemaakt, tijdens de Groene Vrijdag. Er is onder andere groen geplant, zwerfafval opgeruimd, tuinworkshop georganiseerd.

Groene Vlag Sterredans

Groene vlag voor de Sterredans

7 oktober 2019

Afgelopen week vonden er maar liefst drie Eco-Schools successen plaats in Nijmegen. Het grootste succes betrof de Groene Vlag, voor basisschool de Sterredans. 

Groen in de stad is harder nodig dan ooit

3 september 2019

De recente tropische warmte en de berichten over hitterecords en hittestress waren niet te missen. Wat was het heet met temperaturen rond of net boven de 30 en zelfs 40 graden.

De rol van groen bij wateroverlast

19 augustus 2019

Wat was het heet, de laatste week van juli. De hitterecords vlogen ons om de oren. Hoe wrang ook; het maakte weer eens duidelijk hoe belangrijk en noodzakelijk een groene omgeving is.

Help je tuinplanten de vakantie door!

15 juli 2019

Heb je pas geleden stenen uit je tuin gehaald en mooie plantjes geplant? Dan wil je natuurlijk dat ze goed blijven groeien. Maar hoe moet dat nu, als je op vakantie gaat?

Subsidie groene schoolpleinen

1 juli 2019

De Provincie Gelderland stelt subsidie beschikbaar voor het vergroenen van schoolpleinen. Dat groene schoolpleinen goed zijn voor het kinderbrein, is inmiddels wel bekend.

Binnenplein De Lindenberg kleurt GROEN!

20 juni 2019

Met onze campagne Operatie Steenbreek kunnen we een aantal extra projecten financieren; uitgevoerd door partners uit ons Steenbreek Netwerk en natuurlijk aansluitend bij ons motto: Stenen eruit, GR

TERRA_STORY terugblik 17 juni 2019

Eerste TERRA_STORY een smakelijk succes!

18 juni 2019
Op maandagavond 17 juni konden de gasten van TERRA_STORY bij Fabrikaat heerlijk in het zonnetje genieten van een vijfgangendiner en tafelgesprek met ontwerper Billie van Katwijk.

Maasplein: van asfalt naar Romeins groen!

12 juni 2019
Nijmegen-West, ofwel Ulpia Noviomagus is de oudste en grootste Romeinse stad van Nederland. Op het Maasplein is deze geschiedenis nu op een unieke manier zichtbaar gemaakt.

Weer 80m2 vergroend!

23 mei 2019

Kijk nou toch eens: hoe een stenige tuin is veranderd in een groene hotspot! Maar liefst 80m2 steen is hier verwijderd.

Steenbreek in Duurzame 100 in Trouw?

20 mei 2019

Trouw gaat de Duurzame 100 dit jaar anders aanpakken; i.p.v. de reeds 'bekenden mensen' een podium geven gaat Trouw nu focussen op initiatieven van onderop.

Operatie Steenbreek op Radboud Universiteit en UMC

13 mei 2019

In het kader van de Groene Week hebben de Radboud Universiteit (RU) en het Radboudumc in samenwerking met Operatie Steenbreek afgelopen woensdagmiddag 8 mei op twee locaties op de campus, voor het

Volle containers!

29 april 2019

Hoppa! Al wéér een volle container met tuintegels. Onder de Bomen haalt de tegels op bij de mensen thuis in het kader van onze 'tuin-tegel-ophaal-actie' (mooi woord voor scrabble :-) ).

Allesbinder doet ook mee!

23 april 2019

Opnieuw een prachtig voorbeeld van een klein maar fijn Operatie Steenbreek project waarbij totaal 15 m2 stenen plaats maakten voor groen.