
Maria Martens nieuwe voorzitter Raad van Toezicht
21 december 2020Per 1 januari 2021 draagt Wim Hompe de voorzittershamer van de Raad van Toezicht van De Bastei over aan Maria Martens.
Per 1 januari 2021 draagt Wim Hompe de voorzittershamer van de Raad van Toezicht van De Bastei over aan Maria Martens.
De Bastei is kidsproof! De Bastei kreeg een 8.7 als rapportcijfer en is daardoor het meest kindvriendelijke museum van Gelderland.
Woensdag 14 oktober was campagneleider Ingrid Kerkvliet van Operatie Steenbreek Nijmegen | Lingewaard te zien in het tv-programma Groene Koppen van Omroep Gelderland.
Een van de twee kanonnen van De Bastei is helemaal bij de tijd gebracht. Dit replica-schiettuig heeft nu een gloednieuw zestiende-eeuws affuit.
Het Interreg-project Groen Blauwe Rijn Alliantie 2017-2020 (kortweg GBRA) is zo goed als afgerond.
Vanaf 1 november is Hans Hooijmaijers de nieuwe directeur van De Bastei. Hij volgt daarmee Gerard Mangnus op, die vorige maand met pensioen ging.
Museum De Bastei is ook hartstikke leuk voor jonge museumbezoekers. Trouwe vrienden weten dat. Nog niet zoveel kinderen in en buiten Nijmegen zijn hiervan goed op de hoogte.
Met ingang van 1 oktober a.s. gaat Gerard Mangnus met pensioen. Hij is sinds 2014 directeur van De Bastei.
In De Bastei kun je de tentoonstelling Verbeelding van de Waal zien, die gericht is op de vele verhalen uit het waalgebied. En wat blijkt?
Directeur Roel van Dijk van Stichting Steenbreek vraagt zich af hoe het komt dat mensen wel groen willen op vakantie, maar niet in de tuin. Dit terwijl we groen keihard nodig hebben.
Museum De Bastei heeft in 2019 al meer bezoekers getrokken dan verwacht. Afgelopen weekend verwelkomde het museum de 50.000ste bezoeker van 2019.
Zoals eerder gecommuniceerd is in mei bekend geworden dat de gemeente vanaf 2021 een bezu
Op 20 en 28 november planten leerlingen de eerste twee Tiny Forests van Nijmegen aan samen met IVN Natuureducatie, De Bastei en de gemeente Nijmegen.
Griffioen (een beschutte woonvorm van ZZG Zorggroep) organiseert in samenwerking met Operatie Steenbreek een Burenmiddag.
Het team Pijpenkappuh gaat op 1 en 2 november met zoveel mogelijk mensen uit Neerbosch Oost de regenpijpen afkoppelen van het riool.
Vrijdag 11 oktober is Nijmegen weer een slag groener gemaakt, tijdens de Groene Vrijdag. Er is onder andere groen geplant, zwerfafval opgeruimd, tuinworkshop georganiseerd.
Afgelopen week vonden er maar liefst drie Eco-Schools successen plaats in Nijmegen. Het grootste succes betrof de Groene Vlag, voor basisschool de Sterredans.
Vrijdag 11 oktober is het Groene Vrijdag! Die ochtend kun je meehelpen om Nijmegen groener en mooier te maken.
Wat een prachtige dag voor een feestje! En dat was het: het schoolplein van brede school De Lindenhoeve in Nijmegen Lindenholt wordt HEEL ERG GROEN!
De recente tropische warmte en de berichten over hitterecords en hittestress waren niet te missen. Wat was het heet met temperaturen rond of net boven de 30 en zelfs 40 graden.
Wat was het heet, de laatste week van juli. De hitterecords vlogen ons om de oren. Hoe wrang ook; het maakte weer eens duidelijk hoe belangrijk en noodzakelijk een groene omgeving is.
Heb je pas geleden stenen uit je tuin gehaald en mooie plantjes geplant? Dan wil je natuurlijk dat ze goed blijven groeien. Maar hoe moet dat nu, als je op vakantie gaat?
Afdeling natuur- en milieu educatie (NME) van de Bastei, is een petitie gestart. De gemeente heeft namelijk bezuiningsplannen op milieu- en natuuronderwijs, dat blijkt uit de Zomernota.
De zomer is natuurlijk heerlijk om in je tuin door te brengen en nog wat plantjes te planten.
De Provincie Gelderland stelt subsidie beschikbaar voor het vergroenen van schoolpleinen. Dat groene schoolpleinen goed zijn voor het kinderbrein, is inmiddels wel bekend.
Operatie Steenbreek voert dit jaar extra projecten uit met partijen uit ons netwerk.
Met onze campagne Operatie Steenbreek kunnen we een aantal extra projecten financieren; uitgevoerd door partners uit ons Steenbreek Netwerk en natuurlijk aansluitend bij ons motto: Stenen eruit, GR
Kijk nou toch eens: hoe een stenige tuin is veranderd in een groene hotspot! Maar liefst 80m2 steen is hier verwijderd.
Trouw gaat de Duurzame 100 dit jaar anders aanpakken; i.p.v. de reeds 'bekenden mensen' een podium geven gaat Trouw nu focussen op initiatieven van onderop.
Urgenda (samen sneller duurzaam), met directeur Marjan Minnesma, bezocht vorige week de provincie Gelderland tijdens de #regiotour.
In het kader van de Groene Week hebben de Radboud Universiteit (RU) en het Radboudumc in samenwerking met Operatie Steenbreek afgelopen woensdagmiddag 8 mei op twee locaties op de campus, voor het
Op woensdag 8 mei vervangen de Radboud Universiteit en het Radboudumc, samen met Operatie Steenbreek, straatstenen voor groen.
Hoppa! Al wéér een volle container met tuintegels. Onder de Bomen haalt de tegels op bij de mensen thuis in het kader van onze 'tuin-tegel-ophaal-actie' (mooi woord voor scrabble :-) ).
Opnieuw een prachtig voorbeeld van een klein maar fijn Operatie Steenbreek project waarbij totaal 15 m2 stenen plaats maakten voor groen.
22 april is het Nationale Zaaidag voor de bij! Georganiseerd door The Pollinators i.s.m.
Van een Groene Oase in Lent tot Workshops vanuit de Warmoes tot Tuinadvies. Leden uit het netwerk rond Operatie Steenbreek gaat aan de slag met projecten die de stad nog groener maken.
Vanuit de campagne OperatieSteenbreek Nijmegen laten we graag de grote projecten zien waarbij er duizenden tegels uit gaan.
Ons campagneteam zoekt vrijwilligers! Wij staan regelmatig op wijkenfestivals om inwoners van de stad enthousiast te maken voor een groene tuin én leggen uit hoe wij hen daarbij kunnen helpen.
Dát was een mooi feestje, zondag 24 maart. Het vernieuwde Daniëlsplein werd geopend met toespraakjes, plantjes planten, plantjes uitdelen én voetballen!
Wandelen in de natuur is gezond. Ruige riviernatuur en de voortdurende aanwezigheid van stromend water voegen daar nog een extra dimensie aan toe.
Een mooi en leuk artikel in De Brug Nijmegen van 30 januari, over onze campagne Operatie Steenbreek.
Het team van Operatie Steenbreek heeft zich in 2018 bij verschillende wijkactiviteiten laten zien en horen. Zo konden wij het verhaal achter Steenbreek vertellen en deelden we plantjes uit.
Op 25, 26 en 27 januari is de Tuinvogeltelling 2019 van Vogelbescherming Nederland. Wil je meedoen, maar kun je nog geen kraai van een kuifmees onderscheiden?
Vrijdag 14 december was het Groene Vrijdag, dé dag waarop bedrijven, ambtenaren, vrijwilligers, organisaties met elkaar aan de slag gingen om de stad groener en schoner te maken.
Zoals je weet voert De Bastei de campagne Operatie Steenbreek.
Wethouder Bert Velthuis deelde woensdag 21 november 200 biologische fruitboompjes uit aan kinderen van De Hazesprong.
Ton van Lieshout, voorzitter van Stichting Zevenheuvelenloop, overhandigde zaterdagavond 17 november een cheque van 32.500 euro aan Gerard Mangnus, directeur van De Bastei.
De bewoners van het prachtige gerestaureerde pand Cum Laude zijn zaterdag 3 november samen aan de slag gegaan om de voortuinen te vergroenen.
Het Esdoornplein wordt vergroend en bewoners hielpen mee met hun tuinen.
De herfst is inmiddels echt begonnen. Dat betekent ook dat het tijd is om bollen te planten! Voorjaarsbloeiers moet je namelijk planten voor de eerste echte (nacht)vorst.
Het vergroenen van je tuin is makkelijker dan je denkt. En leuker! Eind augustus organiseerde woningcorporatie Talis in Tolhuis een bewonersavond samen met Operatie Steenbreek Nijmegen.
Ga je aan de slag met het vergroenen van je tuin? En wil je veel vogels, vlinders, bijen en andere gezellige zoemers aantrekken? Let dan op de planten die je koopt.
Operatie Steenbreek Nijmegen wil zoveel mogelijk tuinen groener maken onder het motto: Stenen eruit, groen erin!
Gisteren was Koning Willem-Alexander in Nijmegen op bezoek, omdat de stad dit jaar groene hoofdstad is van Europa.
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander bracht woensdag 4 juli een bezoek aan onze stad in het kader van 'European Green Capital 2018'. Daarbij deed hij ook De Bastei aan.
Je weet het al: tijdens het Pinksterweekend is De Bastei officieel geopend. Dan is zo’n gebouw natuurlijk helemaal af, zou je zeggen. Nou... dat is ook wel zo.
Zaterdagmiddag 19 mei is De Bastei officieel geopend door Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen en de Gelderse Commissaris van de Koning Clemens Cornielje.
In ons depot hebben de preparateurs de afgelopen weken de laatste hand gelegd aan het opzetten van een konik. Een prachtige hengst, die luistert naar de naam Edje.
We hebben een nieuwe voorgevel aan de Waalkade. En die is me toch mooi geworden! Eindelijk heeft De Bastei weer het aanzicht dat past bij een oud verdedigingswerk.
Sinds de start van het schooljaar stonden de aardrijkskundelessen van alle derde leerjaren op het Canisius College in het teken van duurzaamheid.
In januari 2016 heeft De Bastei een bijzondere collectie vogeleieren verworven.
Op vrijdag 30 juni vond langs de Waalkade de opening plaats van de Walk of Waste, een project dat aansluit bij Plastic Soup Nijmegen.
Misschien heb je tijdens de Dag van de Bouw op 20 mei 'onze' bouwplaats bezocht? Dan heb je wellicht een duidelijker beeld gekregen van hoe De Bastei eruit gaat zien.
Op 27 juni 2017 organiseerde De Bastei samen met Museum Het Valkhof een bijeenkomst waarop de resultaten van 'Verbeelding van de Waal' werden gepresenteerd.
Zondagochtend 21 mei in alle vroegte verscheen op een van de mooiste natuur-ontwikkelplekken van Nijmegen, tussen de Ooijpoort en de nieuwe brug 't Zeumplankje, in de Stadswaard een grote partytent
Zaterdag 20 mei was de Dag van de Bouw, waarop bezoekers doorheen het land konden kennismaken met de bouw.
Het is koningsdag geweest, we hebben de doden herdacht en onze vrijheid gevierd, én de gierzwaluwen zijn terug in het land.
Terwijl heel Nederland aangenaam ontregeld is door het onverwacht mooie lenteweer, krijgt De Bastei steeds meer vorm.
Geweldig nieuws voor De Bastei tijdens het Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij op donderdag 16 februari. Bij deze bijeenkomst heeft De Bastei € 300.000 mogen ontvangen!
Weet u nog dat we de vorige keer schreven dat de archeologen weer onderzoek gingen doen op de locatie van het toekomstige entreegebouw?
De bouw van De Bastei gaat gestaag door.
Op vrijdag 20 januari 2017 vond de viering van het hoogste punt in de bouw van De Bastei plaats, in de bouw ook wel bekend als ‘Pannenbier’.
De keldervloer van De Bastei is gelegd en de palen die de volgende vloeren dragen zijn geplaatst.
Sinds 1984 onderzoekt Gerard Dirkse de mosflora van de Canarische Eilanden. Op zich heeft dat natuurlijk weinig met De Bastei te maken.
De werkzaamheden bij De Bastei liggen wegens de bouwvakvakantie een paar weken stil. In week 35 gaat de aannemer verder, met zo’n 40 man.
Na het archeologische onderzoek waar we in een vorige bericht over schreven, is de aannemer weer flink aan
Bij de opgraving onder aan de Valkhofheuvel is een tweede muur uit de Romeinse tijd blootgelegd.
Tijdens de Politieke Avond van 16 maart heeft de Nijmeegse gemeenteraad gestemd over het raadsvoorstel De Bastei.
Bij het archeologische onderzoek op locatie van De Bastei is veel bijzonders gevonden.
Zoals u misschien reeds uit de lokale media heeft vernomen, ligt de bouw van de Bastei momenteel stil.
Op vrijdag 16 oktober werd op locatie van de Stratemakerstoren de aftrap gegeven voor de bouw van De Bastei.
Op dinsdag 15 september starten de archeologen van de gemeente Nijmegen een opgraving op een bijzondere plek: onder aan de Valkhofheuvel in het centrum van de stad.
Nadat de afgelopen weken al enkele voorbereidende werkzaamheden zijn uitgevoerd, gaat de bouw van De Bastei nu echt van start.