Over de collectie

Achtergrond collectie

Natuurmuseum Nijmegen, inmiddels opgegaan in De Bastei, werd in 1980 opgericht. De collectie bestond destijds voornamelijk uit Nijmeegse schoolverzamelingen met exotische objecten. Een belangrijke oude schoolcollectie is de Canisius collectie, een verzameling natuurhistorische objecten die werd geschonken door het Nijmeegse Canisius College. Na 1990 werd de collectie uitgebreid met regionale objecten. De collectie groeide uit tot de belangrijkste regionale natuurhistorische verzameling.

Collectiebeheerder van De Bastei, Daphne Niehoff
Foto: Peter Eekelder

Volgens de laatste telling omvat de collectie 106.893 objecten. De verzameling is geordend in onderstaande deelcollecties:

Deelcollectie insecten

Deze deelcollectie bestaat uit met insectenspelden opgeprikte insecten. De belangrijkste vertegenwoordigde insectenordes zijn: Lepidoptera (vlinders), Coleoptera (kevers), Hymenoptera (bijen,wespen e.d.) en Diptera (vliegen). De objectgegevens van de entomologische collectie zijn gepubliceerd via GBIF (Global Biodiversity Information Facility). Daphne Niehoff is waarnemend conservator.

E-mail: entomologie@debastei.nl

Deelcollectie planten

De deelcollectie planten bestaat uit een herbarium regionale vaatplanten en enkele kleine verzamelingen mossen en korstmossen. Een belangrijke oude collectie is die van A. Fiet uit 1913-1915. Het herbarium wordt gebruikt voor studie van de Nijmeegse flora. De objectgegevens van het Herbarium zijn gepubliceerd via GBIF (Global Biodiversity Information Facility). Sophie Hochstenbach & Gerard Dirkse zijn honorair conservatoren.

E-mail: herbarium@debastei.nl

Conservator Sophie Hochstenbach werkt aan het herbarium van De Bastei
Foto: Peter Eekelder

Deelcollectie gesteenten, mineralen en fossielen

De deelcollectie omvat mineralen, gesteenten, slijpplaatjes, fossielen en pleistocene botten. De collectie wordt gebruikt voor studie en educatie. Xander de Jong is honorair conservator.

E-mail: geopaleo@debastei.nl

Conservator Xander de Jong van de werkgroep geopaleo van De Bastei
Foto: Peter Eekelder

Deelcollectie vertebraten

De deelcollectie vertebraten bestaat uit opgezette vogels en zoogdieren. Van andere vertebraten, waaronder kikkers en salamanders zijn afgietsels aanwezig. De objectgegevens van de deelcollectie Vertebraten zijn gepubliceerd via Collectie Gelderland. Daphne Niehoff is conservator.

E-mail: daphne.niehoff@debastei.nl