Architectuur

De kern van het museumgebouw is de zestiende-eeuwse Stratemakerstoren. Dat is een zogeheten bastei, een zwaar hoefijzervormig verdedigingswerk naar ontwerp van de Duitse kunstenaar Albrecht Dürer. Het is de enige bastei in Nederland die redelijk intact bewaard is gebleven, met opgaand massief muurwerk en een overwelfde weergang die twee kazematten met elkaar verbindt.

Het museumgebouw, ontworpen door Van Roosmalen van Gessel Architecten uit Delft, omhult de historische bastei. Een nieuwe rondlopende gevel aan de Waalkade volgt de oorspronkelijke contour van het verdedigingswerk.

Het hoofdgebouw heeft vier tentoonstellingsvloeren en is bekroond door een horecaverdieping.

De entree is achter het hoofdgebouw, aan de Lange Baan. Het entreegebouw is ook museumwinkel en informatiepunt. De verbinding tussen entree en hoofdgebouw loopt ondergronds, door een zone waar veel archeologie is aangetroffen. Je ziet er resten van Romeinse en middeleeuwse stadsmuren en funderingen van veertiende-eeuwse stadskastelen (chique woonhuizen).

De creatieve wijze waarop oud en nieuw gecombineerd is, vindt veel waardering. Niet alleen bij de bezoeker. In 2019 won De Bastei de Schreudersprijs voor ondergronds bouwen. En even later de Publieksprijs van de Architectuurprijs Nijmegen. 'Een cadeau voor de stad', aldus de jury.