Samen regenpijpen afkoppelen!

Samen regenpijpen afkoppelen: uitstel naar najaar 2021

Op vrijdag 6 november 2020, Groene Vrijdag, wás het plan om in heel Nijmegen regenpijpen af te koppelen van het riool. Echter, na overleg met de gemeente is besloten om deze actie uit te stellen naar het najaar van 2021. Dit had te maken met de verscherpte corona-maatregelen. Ontzettend jammer natuurlijk maar, beloofd is beloofd: we stellen uit en niet af! Het liep storm met de aanvragen en daar zijn we natuurlijk heel blij mee.
Alle mensen die mee zouden doen op 6 november zijn geïnformeerd en zodra we een nieuwe datum hebben geprikt brengen wij hen op de hoogte.

Waarom afkoppelen?

Om wateroverlast te voorkomen. We hebben vaker te maken met flinke hoosbuien. Het regenwater komt grotendeels in het riool terecht. Daardoor kan het riool overbelast raken met als gevolg: straten die blank staan, ondergelopen kelders en natte voeten. Daar kunnen we dus met elkaar wat aan doen: de regenpijpen afkoppelen van het riool!

Wateroverlast

Voordelen van afkoppelen

  • Je hebt minder kans op wateroverlast bij stevige hoosbuien want het regenwater zakt weg in jouw tuin, en komt dus niet in het riool terecht.
  • Het gratis regenwater kun je opvangen in een regenton en gebruiken voor je tuin.
  • Je helpt mee om het grondwater op peil te houden en dat is erg prettig voor de planten en bomen in de wijk. Je regenpijp doorzagen helpt dus tegen droogte. De natuur is er blij mee!

Kan dat zomaar, afkoppelen?

Ja, dat kan in bijna alle gevallen. Er zijn natuurlijk wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden:

  • Zo moet het regenwater de ruimte krijgen om de grond in te zakken.
  • Heb je samen met je buren een regenpijp dan moet je even overleggen met hen.
Afgekoppelde regenpijpen

Aanmelden en voorwaarden

  • Ben je een particulier huiseigenaar in Nijmegen? Dan kun je meedoen met deze actie.
  • Ben je huurder? Dan heb je schriftelijk goedkeuring nodig van de eigenaar of woningcorporatie. Het subsidiebedrag is voor jou.
  • Het afkoppelen liever zelf regelen? Dat kan mét subsidie. Dit regel je via www.nijmegen.nl/diensten/subsidies

Wanneer

 


 

Lentekracht en Rainbeer zorgen voor de uitvoering van deze actie en wij van Steenbreek verzorgen de communicatie. Mooie samenwerking! De gemeente Nijmegen ondersteunt deze actie.

 

logo LenteKracht   logo Rainbeer