Uitvoering actie pijpenkappuh!

Samen regenpijpen afkoppelen: het gáát gebeuren!

Het was al lang de bedoeling dat dat regenpijpen zouden zijn afgekoppeld. Echter, corona gooide roet in het eten. Het team van de actie Pijpenkappuh heeft beloofd om het werk, zodra het kan, alsnog uit te voeren en dat gaat nu gebeuren! Op zaterdag 2 oktober worden heel wat regenpijpen doorgezaagd.

Er is nog plek om 30 regenpijpen af te koppelen dus wil je gebruik maken van dit (gratis) aanbod, meld je dan nú aan via info@pijpenkappuh.nl (wie het eerst komt...etc.).

Waarom afkoppelen?

Om wateroverlast te voorkomen. We hebben vaker te maken met flinke hoosbuien. Het regenwater komt grotendeels in het riool terecht. Daardoor kan het riool overbelast raken met als gevolg: straten die blank staan, ondergelopen kelders en natte voeten. Daar kunnen we dus met elkaar wat aan doen: de regenpijpen afkoppelen van het riool!

Wateroverlast

Voordelen van afkoppelen

  • Je hebt minder kans op wateroverlast bij stevige hoosbuien want het regenwater zakt weg in jouw tuin, en komt dus niet in het riool terecht.
  • Het gratis regenwater kun je opvangen in een regenton en gebruiken voor je tuin.
  • Je helpt mee om het grondwater op peil te houden en dat is erg prettig voor de planten en bomen in de wijk. Je regenpijp doorzagen helpt dus tegen droogte. De natuur is er blij mee!

Kan dat zomaar, afkoppelen?

Ja, dat kan in bijna alle gevallen. Er zijn natuurlijk wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden:

  • Zo moet het regenwater de ruimte krijgen om de grond in te zakken. Dus je tuin moet voldoende groen zijn om het water op te nemen.
  • Heb je samen met je buren een regenpijp dan moet je even overleggen met hen.
  • Als je je aanmeldt voor deze actie volgt een zogenaamde 'technische check' om te kijken of de regenpijp kan worden afgekoppeld.
Afgekoppelde regenpijpen

Aanmelden en voorwaarden

  • Ben je een particulier huiseigenaar in Nijmegen? Dan kun je meedoen met deze actie.
  • Ben je huurder? Dan heb je schriftelijk goedkeuring nodig van de eigenaar of woningcorporatie. Het subsidiebedrag is voor jou.
  • Het afkoppelen liever zelf regelen? Dat kan mét subsidie. Dit regel je via www.nijmegen.nl/diensten/subsidies.
  • Ter info: dit keer koppelt het team van Pijpenkappuh de regenpijp níet aan op een regenton. Wilt u dat wel dan dient u dat zelf te doen.

Wanneer

 


 

Lentekracht en Rainbeer zorgen voor de uitvoering van deze actie en wij van Steenbreek verzorgen de communicatie. Mooie samenwerking! De gemeente Nijmegen ondersteunt deze actie.

 

logo LenteKracht   logo Rainbeer