Nijmeegse Kaaisjouwer onthuld

Vrijdag 4 september is bij de Lindenberghaven een nagelnieuw beeld onthuld. "Het was nog spannend of het op tijd klaar zou zijn", vertelt Gerard Alofs, voorzitter van Stichting de Nijmeegse Kaaisjouwer. "Woensdag werden de gegoten delen aan elkaar gelast en daarna moesten de lasnaden nog weggewerkt worden."

Het beeld is een eerbetoon aan de kaaisjouwers, die eeuwenlang tegen een armzalig loon de schepen aan de kade losten. Schrijver en schipperskind Frank Antonie van Alphen heeft zich er voor ingezet om hun lot en hun bijdrage aan de Nijmeegse welvaart onder de aandacht te brengen. Na een publicatie en een tentoonstelling in museum De Stratemakerstoren, voorganger van De Bastei, ontstond het idee om een standbeeld voor deze noeste werkers te realiseren. Dankzij de niet aflatende inzet van Stichting de Nijmeegse Kaaisjouwer is het er ook gekomen.

Margriet Hovens is de kunstenaar die het beeld heeft gemaakt dat door burgemeester Hubert Bruls onthuld is. Met de burgemeester, bepaald geen kleine man, naast het kunstwerk drong pas echt door hoe groot het 3 meter hoge aluminium beeld wel niet is. Of het mooi is? Dat is een kwestie van persoonlijke smaak en daar lopen de meningen over uiteen. Eén ding is zeker: je kunt het het beste bewonderen vanaf het dakterras van De Bastei, met een drankje naar smaak in de hand.

Onthulling Nijmeegse Kaaisjouwer