Steenbreker van het jaar is bekend!

De Steenbreker van het jaar is bekend! Laura van den Heuvel uit de wijk Wolfskuil is de winnaar. Uit verschillende inzendingen koos de jury haar voortuin als voorbeeld voor de buurt. De verkiezing vond plaats tijdens de online netwerkavond van Operatie Steenbreek Nijmegen.

De jury bestond uit Margot Ribberink, ambassadeur Steenbreek en duurzaamheid , Arjan Vernhout van NL Bloeit! en Dominique Vissenberg van De Bastei. Zij kozen Laura van den Heuvel als winnaar. De Steenbreker van het jaar mag voor 150 euro plantjes uitzoeken bij de ecologische kwekerij van NL Bloeit!

Inspiratiebron

De voortuin bestond alleen uit steen: een grijze woestijn. Laura en haar vriend Derk Haverkamp hebben een flink aantal stenen verwijderd om plaats te maken voor groen. Uit het juryrapport: “Mooi dat er ingezaaide wilde bloemen naast de voordeur staan. Er is goed nagedacht over de beplanting en er staan een paar boompjes. De leefbaarheid is enorm vergroot, met plek om buiten te eten en plaatsen voor de afvalbakken en fietsen. Het is niet perfect, maar qua leefbaarheid en voorbeeldfunctie is het top. Qua hittestress hebben ze nog ruimte voor een grote boom voor schaduw. In de hoek is het nog niet af, maar ze etaleren hun voortuin op een enorm andere manier en dat is een grote inspiratiebron voor de andere buren.”

Versteende wijk

De Wolfskuil is een wijk met veel steen waar de hitte genadeloos toeslaat bij tropische dagen zoals we dit jaar hebben gehad. Meer groen in de wijk maakt het leefklimaat aangenamer, dat merk je zeker bij hoge temperaturen. Met de groene voortuin van Laura is de wijk een mooi voorbeeld rijker.

Het campagneteam van Operatie Steenbreek gaat zich in 2021 nog meer richten op versteende wijken in de stad.