Bomen planten in Wij-bos met Kleurrijk Groen en boswachter Tim

Het campagneteam van Operatie Steenbreek Nijmegen en Stichting NL Bloeit! hebben afgelopen zaterdag twee bomen aan het Wij-bos geschonken. De nieuwe Steenbreek-ambassadeur boswachter Tim plantte samen met leden van het Netwerk Kleurrijk Groen en kinderen een winterlinde en een grote lijsterbes.

Het Wij-bos is onderdeel van Voedselbos Werelds op de grens van Nijmegen en Malden. Sinds november 2020 zijn in dit bos diverse bomen geplant die symbool staan voor de herkomst van verschillende groepen in de samenleving. Operatie Steenbreek Nijmegen steunt dit initiatief dat natuur en cultuur verbindt. En óók omdat meer bomen in de stad en omgeving veel voordelen hebben. Zo zorgen bomen voor verkoeling in de zomer en bieden ze beschutting aan dieren. Ook nemen bomen water op bij hoosbuien en zorgen ze voor frisse lucht.

Groener én diverser

Met de aanplant van de winterlinde, grote lijsterbes en struiken zoals kruisbessen en rode kornoelje werd het Wij-bos wéér een stukje groener en diverser. “De gedachte achter het Wij-bos is dat bomen die vredig en in harmonie naast en bij elkaar in een bos staan, elkaar versterken en zo tot een grotere veerkracht en een grotere oogst komen”, vertelt mede-ambassadeur én initiatiefnemer van het Wij-bos Qader Shafiq. “Een samenleving waarin groepen met verschillende culturele achtergronden wonen, kan een voorbeeld nemen aan zo’n bos.”

Nieuwe ambassadeur Steenbreek

De plantactie was het eerste optreden van boswachter Tim als nieuwe Steenbreek-ambassadeur. Hij is dat samen met Qader Shafiq en Margot Ribberink. We kennen Tim ook als Nijmegenaar van het jaar, presentator van het kinderprogramma Beestenbrigade en beste Twitteraar van Nederland. Waarom hij Steenbreek-ambassadeur is geworden? "Omdat Nijmegen veel groener moet! Nu kan ik een ‘steentje’ bijdragen." Met veel plezier plantte hij zaterdag samen met de aanwezige kinderen de bomen en struiken. "Een superleuke, zelfs culturele middag, met inspirerende, vriendelijke mensen. En een nieuwe jonge generatie die hun bijdrage alvast hebben kunnen leveren aan een groener Nijmegen’.

Gezamenlijke schenking

De bomen werden aangeboden aan het Wij-bos door het campagneteam van Steenbreek Nijmegen en Stichting NL Bloeit!, kweker van gifvrije en inheems groen. Het Wij-bos is een initiatief van Bureau Wijland in samenwerking met Netwerk Kleurrijk Groen en het Voedselbos Werelds van Paul Dirven.

Op de foto vlnr Abdulhakim en zijn zoon Suleyman, Ravi, Roos en boswachter Tim. Foto: David van Haren