De Bastei is kidsproof!

De Bastei kreeg een 8.7 als rapportcijfer en is daardoor het meest kindvriendelijke museum van Gelderland. Die titel verdiende het museum op basis van grondig onderzoek door zogenaamde Museuminspecteurs (kinderen tot en met 12 jaar), die De Bastei ondanks de coronacrisis goed wisten te vinden.

Het museum werd provinciewinnaar onder meer 'omdat er van die leuke activiteiten zijn, bijvoorbeeld bruggen maken, virtual reality en de wolharige neushoorn'. Ruim 3.500 jonge Museuminspecteurs gingen het afgelopen jaar Nederland door om musea te bezoeken en te inspecteren. In de provincie Gelderland sprong museum De Bastei er bovenuit, net voor musea als bijvoorbeeld het Nederlands Openluchtmuseum en Museum Het Valkhof.

Om een kidsproof museum genoemd te mogen worden zijn er gedurende een jaar tijd minstens 60 inspecties nodig met een gemiddelde van minstens een 8.0. Dat heeft De Bastei  glansrijk gehaald, zeker ook door de inspanningen van ‘viskundige’ Karel Kieuw en onlangs nog Kanonnen Karel in de herfstvakantie. Hij wist vele kinderen te verleiden een speurtocht te maken door De Bastei, om uiteindelijk het kanon te horen bulderen!

Bij de heropening van het museum op donderdag 19 november reikte Hans Hooijmaijers, de nieuwe directeur van De Bastei, een taart uit aan de baliemedewerkers, die een actieve rol hebben gespeeld in het werven van kinderen voor museuminspecties. Met de tips van deze museumkids kan De Bastei nóg aantrekkelijker worden voor jonge museumbezoekers.

Uitreiking Kidsproof 2021