De Bastei pakt uit met Rijkscollectie

Museum De Bastei is een van de partners in het project Onder Ons. Hierin neemt het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) het initiatief om zijn collectie ruimschoots uit te lenen aan een tiental exposities door heel Nederland. De Bastei is een van de locaties waar zo’n tentoonstelling plaatsvindt. De VriendenLoterij verraste deze samenwerking met een cheque van maar liefst 1.076.000 euro. De musea, verspreid over heel Nederland, brengen hiermee archeologie bij een breed publiek onder de aandacht. Het gaat om thema-exposities met objecten uit de eigen regio. In De Bastei gaat de aandacht in 2025 uit naar de Romeinse interactie met de rivier de Waal.

VriendenLoterij verrast Rijksmuseum van Oudheden met € 1.076.000

Directeur Hans Hooijmaijers is zeer blij met de toekenning voor het project Onder Ons: 'Dit is fantastisch. Dit geeft museum De Bastei de kans om met originele objecten het Romeinse tijdperk op deze plek te belichten. Niet alleen uit het Rijksmuseum van Oudheden, maar ook uit de archeologische collecties van de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland. Onder Ons stelt hiervoor namelijk ook de juiste vitrines en transportmiddelen ter beschikking. Voor De Bastei is dit echt een geweldige stimulans om het Romeinse deel van ons verhaal van de Waal aan het grote publiek te vertellen.'

Veel archeologische vondsten uit het land zijn in de afgelopen twee eeuwen bij het RMO in de Rijkscollectie ondergebracht. Maar ook lokaal bij de archeologische archieven van de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland. De wens bij gemeenten, bewoners en musea om die in de regio te laten zien is van oudsher groot. Met de tentoonstelling in De Bastei kan iedereen genieten van deze collecties, die in feite van iedereen zijn.

Voor zeven Onder Ons-tentoonstellingen zijn al concrete plannen. Zo komen er exposities over Romeinen langs de Waal in De Bastei (Nijmegen) en over de Etrusken in Museum Wierdenland in (Ezinge). In het Nationaal Glasmuseum Leerdam gaat de Onder Ons-tentoonstelling over archeologische glazen kralen en in het Zeeuws Museum (Middelburg) over archeologische sieraden. Voor het Archeon (Alphen aan den Rijn) wordt een tentoonstelling gemaakt over 100 eeuwen archeologie in Alphen en omgeving. Het Romeins Museum de Thermen (Heerlen) presenteert straks een Onder Ons-expositie over wijn in de oudheid en het Stadsmuseum Rhenen over de vroegmiddeleeuwse geschiedenis van de Merovingers.

Resten van een Romeinse muur in De Bastei, 2e of 3e eeuw na Chr.
Resten van een Romeinse muur in De Bastei, 2e of 3e eeuw na Chr.