Jaaroverzicht 2021 Operatie Steenbreek Nijmegen

Met de campagne Operatie Steenbreek zijn de afgelopen vier jaar ruim 530 duizend tegels verwijderd die plaatsmaakten voor GROEN! Het doel, 100 duizend tegels per jaar eruit, is daarmee ook in 2021 weer gehaald. Dat staat in het Steenbreek jaaroverzicht dat wethouder Jan Wijnia donderdag 27 januari in ontvangst nam aan de voet van de Sint Stevenskerk. Daar hebben bewoners samen met de gemeente kortgeleden ook stenen vervangen door GROEN!

Wethouder Jan Wijnia ontvangt de stenenteller en het Jaaroverzicht Steenbreek Nijmegen 2021
Directeur Hans Hooijmaijers (r) overhandigt de stenenteller aan wethouder Jan Wijnia (foto: David van Haren)

Enthousiast
Wethouder Jan Wijnia kreeg het jaaroverzicht uit handen van directeur Hans Hooijmaijers van De Bastei. De wethouder klimaat en energie is enthousiast over de behaalde resultaten. “Complimenten dat Operatie Steenbreek ook dit jaar de doelstelling van 100 duizend tegels weer heeft gehaald! En complimenten aan iedereen die hieraan heeft meegewerkt: want met iedere stoeptegel die we vervangen voor groen werken Nijmegenaren mee aan verduurzaming. Op een simpele manier, dus hopelijk volgen nóg meer Nijmegenaren. Zo voorkomen zij natte voeten, omdat regenwater in een groene omgeving makkelijker wegzakt in de grond en zullen ze meer vogels en vlinders in de tuin zien. Kleine moeite, groot plezier. Voor jezelf én het klimaat."

Wethouder Jan Wijnia met bewoners van Sint Stevenskerkhof
Wethouder Wijnia (r) met een aantal bewoners van het vergroende Sint Stevenskerkhof, v.l.n.r. Peter Kuipers, Els Poels en initiatiefnemer Erik Dolman (foto: David van Haren)

Geslaagd Steenbreek-voorbeeld
De uitreiking van het jaaroverzicht vond plaats op het Sint Stevenskerkhof, aan de voet van de Sint Stevenkerk. Hier hebben bewoners afgelopen najaar samen met de gemeente Nijmegen een vergroeningsactie uitgevoerd. Daarbij maakten 1100 stenen plaats voor 100m2 groen. Het campagneteam van Operatie Steenbreek zet dit geslaagde voorbeeld graag in het zonnetje, als compliment én ter inspiratie voor andere bewoners van de stad. Inmiddels hebben omwonenden een nieuw plan voor het Sint Stevenskerkhof aangemeld bij MijnWijkplan van de gemeente.

Jaaroverzicht Steenbreek Nijmegen 2021 
Klik hier om het jaaroverzicht van Operatie Nijmegen te lezen en/of te downloaden. Geniet van de terugblik op de hoogtepunten van de campagne in Nijmegen!