Alle eerstejaars PABO studenten de natuur in!

Zo’n 240 eerstejaars PABO studenten aan de HAN gingen afgelopen donderdag en vrijdag op pad met tien verschillende Nijmeegse natuur- en milieuorganisaties. Voor twee ochtenden werden de studenten ondergedompeld in de wereld van natuur- en milieueducatie (NME).

Fietsend verspreidden de studenten zich uit over verschillende plekken in en rondom Nijmegen. Van de Groenlanden en de Stadswaard tot in de Goffert en in Lent kregen de studenten een tweetal excursies. Deze werden verzorgd door de natuurorganisaties het IVN, ARK, De Bastei, Staatsbosbeheer, Struin, de Warmoes, Kinderboerderij Goffert, de Natuurtuin, Schoolmoestuin de Wielewaal en bij ’t Zwanenbroekje.

Het doel van deze middag betrof om studenten kennis te laten maken met natuur- en milieueducatie door het zelf te ervaren en eventuele drempels voor het geven van een buitenles verlagen.

PABO studenten laten kennis maken met natuureducatie vindt De Bastei belangrijk, omdat natuuronderwijs op school lang niet altijd vanzelfsprekend is. Natuurorganisaties maken het makkelijker voor leerkrachten om met natuureducatie aan de slag te gaan. Door meer natuureducatie en vooral natuurbeleving wordt milieubewust gedrag bij kinderen gestimuleerd en zal het vanzelfsprekender worden om voor de natuur te zorgen.

NME is gericht op doen, leren en beleven, en wordt aangeboden door verschillende (natuur)organisaties. De materialen en diensten van deze organisaties verrijken de wereldoriëntatie-, natuur- en technieklessen. Alle docenten kunnen hiervan gebruik maken. In Nederland zijn er verschillende NME centra die een overzicht bieden van alles wat er te doen is op het gebied van natuur- en milieueducatie. Wil je meer weten, neem dan contact op met het NME centrum bij jouw school in de buurt of mail ons nme@debastei.nl.

Foto's: David van Haren