Ecoruïne feestelijk geopend

Burgemeester Hubert Bruls heeft zondag 2 juli met het leggen van een blauwe steen de ecoruïne in Park West officieel geopend. Hij deed dat tijdens de Open Tuinendag Hees. De blauwe steen is, net als de overige stoeptegels en stenen, door Operatie Steenbreek opgehaald bij Nijmegenaren.

Het leggen van de blauwe steen

De ecoruïne is te vinden op de hoek Energieweg-Wolfskuilseweg, vlak bij het Tiny Forest Wolfsbosje. Het bouwwerk, waarvan de grondvormen ontworpen zijn door kunstenaar Geert Schiks, bestaat uit verschillende onderdelen: een groot dijklichaam, twee kegels, een terras en twee meanders.

 

Start

Op 8 juni 2021 werden de eerste piketpaaltjes geslagen, waarna de eerste contouren van zandophogingen en uitgravingen zichtbaar werden. Op en binnen deze plekken zijn de verzamelde stenen en tegels gelegd met ertussen allerlei plantjes. Hierdoor is de ecoruïne een aantrekkelijk verblijfplaats voor allerlei beestjes en insecten geworden. Speciaal voor de zandbij is een kleine bijenburcht gebouwd van opgestapelde stenen.

Samenwerking

Het plan voor een ecoruïne stamt al uit 2018, het jaar waarin Operatie Steenbreek onder het motto Stenen eruit, groen erin! van start ging in Nijmegen. De ecoruïne is een samenwerking van werkgroep Groen Hees van de Vereniging Dorpsbelang Hees, Operatie Steenbreek, gemeente Nijmegen, Dar NV, kunstenaar Geert Schiks en de zorgboerderij Onder de Bomen.