Actie Pijpenkappuh!

Samen regenpijpen afkoppelen

Het team van de actie Pijpenkappuh komt graag in 2024 ook jouw regenpijp afkoppelen van het riool. Dat doen we op twee speciale doedagen. Dit jaar zijn de doedagen op 24 mei en 1 november. Lees hieronder of jouw regenpijp voor afkoppelen in aanmerking komt en meld je aan!

Op dit moment zijn beide doedag volgeboekt. Als je je nu aanmeldt komt je op de reservelijst, mocht er een plek vrij komen dan nemen we contact met je op. 

Het team van Pijpenkappuh koppelt een regenpijp af
Het team van de actie Pijpenkappuh koppelt een regenpijp af

De mensen van Lentekracht komen op deze doedagen in actie en voor je het weet vang stroomt het je tuin in in plaats van het riool. Hoe mooi en waterefficiënt is dat?

Voordat het echte afkoppelen gebeurt controleert het team eerst of dit mogelijk is met jouw regenpijp. Als je afkoppelt moet het regenwater namelijk wel ergens naar toe kunnen stromen. Bij het aanmelden stellen we daarom meteen al een aantal vragen zodat we de situatie goed kunnen inschatten. Ook kun je een voorkeursdag aangeven wanneer we ter plekke de situatie kunnen komen beoordelen.  

Klik hier voor veelgestelde vragen en antwoorden over regenpijp afkoppelen en de doedagen Pijpenkappuh.

Meld je nu aan!

Waarom afkoppelen?

Om wateroverlast te voorkomen. We hebben vaker te maken met flinke hoosbuien. Het regenwater komt grotendeels in het riool terecht. Daardoor kan het riool overbelast raken met als gevolg: straten die blank staan, ondergelopen kelders en natte voeten. Daar kunnen we dus met elkaar wat aan doen: de regenpijpen afkoppelen van het riool!

Voordelen van afkoppelen

 • Je hebt minder kans op wateroverlast bij stevige hoosbuien want het regenwater zakt weg in jouw tuin, en komt dus niet in het riool terecht.
 • Je helpt mee om het grondwater op peil te houden en dat is erg prettig voor de planten en bomen in de wijk. Je regenpijp doorzagen helpt dus tegen droogte. De natuur is er blij mee!
actieve bewoner pijpenkappuh

Kan dat zomaar, afkoppelen?

Ja, dat kan in bijna alle gevallen. Er zijn natuurlijk wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden:

 • Zo moet het regenwater de ruimte krijgen om de grond in te zakken. Dus je tuin moet voldoende groen zijn om het water op te nemen.
 • Heb je samen met je buren een regenpijp dan moet je even overleggen met hen.
 • Als je je aanmeldt voor deze actie volgt een zogenaamde 'technische check' om te kijken of de regenpijp kan worden afgekoppeld.

Aanmelden en voorwaarden

 • Ben je een particulier huiseigenaar in Nijmegen? Dan kun je meedoen met deze actie.
 • Ben je huurder? Dan heb je schriftelijk goedkeuring nodig van de eigenaar of woningcorporatie. 

Meld je nu aan!

Vragen?

Voor vragen over de actie Pijpenkappuh kun je contact opnemen met Lentekracht: info@pijpenkappuh.nl.

Wanneer?

 • Doedagen 2024: vrijdag 24 mei VOL en vrijdag 1 november VOL. Inschrijven voor de doedag op 24 mei kan tot uiterlijk 18 april.
 • Op dit moment zijn beide doedag volgeboekt. Als je je nu aanmeldt komt je op de reservelijst, mocht er een plek vrij komen dan nemen we contact met je op. 
 • Het afkoppelen liever zelf regelen op een andere dag? Dat kan mét subsidie. Dit regel je via deze pagina. Je kunt advies krijgen bij het Waterservicepunt (waterservicepunt@nijmegen.nl). 
  NB Deze subsidie kun je niet aanvragen als je meedoet met onze doedagen. 

Kosten?

 • Het afkoppelen wordt gratis gedaan door een vakkundig afkoppelteam. 
Lentekracht

Pijpenkappuh is een samenwerking tussen Steenbreek Nijmegen en Lentekracht. De gemeente Nijmegen maakt het afkoppelen financieel mogelijk.