Actie Pijpenkappuh!

Samen regenpijpen afkoppelen

Het team van de actie Pijpenkappuh komt graag in 2023 ook jouw regenpijp afkoppelen van het riool. Dat doen we op twee speciale doedagen: de eerste was vrijdag 26 mei, de volgende is op vrijdag 3 november. Aanmelden voor de doedag op 3 november kan helaas niet meer omdat deze al volgeboekt is. Je kunt je nog wel aanmelden voor de reservelijst.

Wethouder Cilia Daemen koppelde samen met een bewoner de eerste regenpijp af op de doedag in mei.
doedagen Pijpenkappuh

De mensen van Lentekracht komen op deze doedagen in actie en voor je het weet vang je het regenwater op in een regenton of stroomt het je tuin in in plaats van het riool. Hoe mooi en waterefficiënt is dat?
 

MEEDOEN AAN DE DOEDAG- MELD JE HIER AAN VOOR DE RESERVELIJST

 

Voordat het echte afkoppelen gebeurt controleert het team eerst of dit mogelijk is met jouw regenpijp. Als je afkoppelt moet het regenwater natuurlijk wel ergens naar toe kunnen stromen. Bij het aanmelden stellen we daarom meteen al een aantal vragen zodat we de situatie al goed kunnen inschatten. Ook kun je een voorkeursdag aangeven wanneer we ter plekke de situatie komen beoordelen.  

Klik hier voor veelgestelde vragen en antwoorden over regenpijp afkoppelen en de doedagen Pijpenkappuh.

afgekoppelde regenpijp

Waarom afkoppelen?

Om wateroverlast te voorkomen. We hebben vaker te maken met flinke hoosbuien. Het regenwater komt grotendeels in het riool terecht. Daardoor kan het riool overbelast raken met als gevolg: straten die blank staan, ondergelopen kelders en natte voeten. Daar kunnen we dus met elkaar wat aan doen: de regenpijpen afkoppelen van het riool!

Voordelen van afkoppelen

 • Je hebt minder kans op wateroverlast bij stevige hoosbuien want het regenwater zakt weg in jouw tuin, en komt dus niet in het riool terecht.
 • Je helpt mee om het grondwater op peil te houden en dat is erg prettig voor de planten en bomen in de wijk. Je regenpijp doorzagen helpt dus tegen droogte. De natuur is er blij mee!
 • Het gratis regenwater kun je opvangen in een regenton en gebruiken voor je tuin.

MEEDOEN AAN DE DOEDAG- MELD JE HIER AAN VOOR DE RESERVELIJST

 

Kan dat zomaar, afkoppelen?

Ja, dat kan in bijna alle gevallen. Er zijn natuurlijk wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden:

 • Zo moet het regenwater de ruimte krijgen om de grond in te zakken. Dus je tuin moet voldoende groen zijn om het water op te nemen.
 • Heb je samen met je buren een regenpijp dan moet je even overleggen met hen.
 • Als je je aanmeldt voor deze actie volgt een zogenaamde 'technische check' om te kijken of de regenpijp kan worden afgekoppeld.

Aanmelden en voorwaarden

 • Ben je een particulier huiseigenaar in Nijmegen? Dan kun je meedoen met deze actie.
 • Ben je huurder? Dan heb je schriftelijk goedkeuring nodig van de eigenaar of woningcorporatie. 

 

Vragen?

Voor vragen over de actie Pijpenkappuh kun je contact opnemen met Lentekracht: Merel Kaufman 06 - 34 60 89 76 / info@pijpenkappuh.nl

 

Wanneer?

 • De volgende doedag is op vrijdag 3 november 2023. 
   
 • Het afkoppelen liever zelf regelen op een andere dag? Dat kan mét subsidie. Dit regel je via deze pagina. Je kunt advies krijgen bij het Waterservicepunt (waterservicepunt@nijmegen.nl). 
  NB Deze subsidie kun je niet aanvragen als je meedoet met onze doedagen.

 

Lentekracht

Lentekracht zorgt voor de uitvoering van deze actie en wij van Steenbreek verzorgen de communicatie. Mooie samenwerking! De gemeente Nijmegen ondersteunt deze actie.