Groene kwekerijen

Bij de volgende kwekers wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest of bestrijdingsmiddelen.

Op deze pagina vind je ook kwekerijen van groenten en fruit en ander voedsel. Omdat het natuurlijk helemaal lekker is als je je eigen voedsel gaat verbouwen op de plek waar eerder tegels lagen. 

 

NL Bloeit! - Planten van hier in Malden
Op biologische en vegetarische potgrond worden uitsluitend inheemse planten gekweekt. De potten zijn composteerbaar en het water komt van een bron op het terrein. De gekweekte planten worden voornamelijk gebruikt voor projecten, maar voor particulieren heeft deze kwekerij een aantal keren per jaar een open kwekerij dagen. 

 

Historische tuinderij de Warmoes in Lent
De Warmoes teelt groente en fruit zoals de Lentse warmoezeniers dat vroeger ook deden, met veel variatie in rassen en soorten. Je kunt hier ook terecht voor wat extra pootgoed voor in de moestuin, kamerplanten en sierplanten voor in de tuin. De Warmoes is jaarrond open van woensdag tot en met zondag. Er is een tuincafé, worden geregeld activiteiten voor jong en oud georganiseerd en vanaf eind april is er weer verse oogst te koop. 

  

Kiemkracht64 in Malden
Land van mogelijkheden. Kiemkracht64 is een stichting die aan de rand van Nijmegen 1,2 hectare weiland omtoverde tot een vitaal eetbaar landschap met een zo groot mogelijke diversiteit aan planten en dieren. Hoofdactiviteiten zijn het BD telen van eenjarige groenten, kleinfruit, permacultuur en klein voedselbos, aanleg poel en hagen.

 

 

 

De Kaardenbol in Nijmegen
De Kaardebol beschikt over een grote wilde plantentuin. De tuin wordt zodanig beheerd dat alle plantensoorten goed gedijen, volop kunnen bloeien en zaden kunnen vormen.
Alleen van de meest bijzondere plantensoorten worden de zaden handmatig verzameld en worden uit de zaden nieuwe exemplaren opgekweekt in kweekbedden op kweekpotjes. Alle overige plantensoorten laten in de tuin hun zaden vallen. Uit de zaden kiemen nieuwe exemplaren die kunnen worden verkocht als ze groot genoeg zijn.

 

FruitLent in Lent (Nijmegen)
FruitLent is géén boomkwekerij, FruitLent is géén tuinbouwbedrijf, FruitLent is géén tuincentrum. Hun website is mede ervoor bedoeld om contacten te leggen met mensen die hobbymatig of beroepshalve dezelfde interesses hebben. Je vindt er ongelooflijk veel informatie over de gewassen die ze telen. Vandaar dat ze een plek verdienen op onze website.

 

Zelfgeplukt in Mookerheide
Bloemenpluktuin Zelfgeplukt is sinds 2020 gevestigd in de nutstuinen van jachtslot Mookerheide en specialiseert zich op het aanbieden van een mooie verzameling van verschillende zelfplukbloemen.

 

 

 

Gradinka in Beuningen
Gradinka betekent ‘tuintje’ in het Bulgaars en dat is een knipoog naar de andere passie van Hedwig Schoots: de mooie Bulgaarse zang, waarin veel gradinka’s bezongen worden. In het gebied achter de dijk van de Waal kweekt ze geneeskrachtige planten en kruiden.

 

 

De Hessenhof in Ede
De biologische vaste plantenkwekerij De Hessenhof ligt op een prachtig plekje op de Veluwe tussen Ede en Lunteren. Maak van je bezoekje aan de kweker een dagje uit, je zult je niet vervelen.

 

 

 

Dependens in Bennekom
Dependens is een biologische kwekerij, die een voortzetting is van de oude kwekerij van de familie Schiphorst uit Wageningen. Zij beschikt over een fantastische locatie van ongeveer 6 hectare in de Gelderse Vallei, tussen Ede en Bennekom.

 

 

De Heliant in Nijeberkoop
Zoals ze het zelf zeggen, werken deze kwekers samen met de natuur op hun prachtige wilde plantenkwekerij waar er ruimte is voor vogels, vlinders en wilde bijen. Met veel aandacht sturen zij hun planten en zaden naar u op. Bezoeken van de kwekerij is niet mogelijk.

 

 

De Batterijen in Ochten
De fruitbomen en sierbomen en heesters van deze kwekerij zijn planet proof, dus duurzaam, gekweekt. Op hun website en webshop vind je een groot aantal bomen en heesters. Dus, ben je op zoek voor een speciale boom voor in je eigen tuin? Grote kans dat je hem hier vindt. Eventueel kijken ze mee naar je tuinontwerp.

 

 

 

 

Opvallende planten in Ven-Zelderheide
Een kleinschalige kwekerij waar ruim achthonderd niet alledaagse planten op een natuurlijke en ambachtelijke wijze worden gekweekt. Respect voor de natuur staat hierbij bovenaan. Zowel particulieren als zakelijke plantliefhebbers kunnen hier terecht.

 

 

Goede Planten uit Brabant
Plantenkwekerij Goede-Planten aan de rand van Haarsteeg specialiseert zich in ecologische geteelde, inheemse bloemen en planten die bij uitstek geschikt zijn om vlinders, bijen en vogels naar een tuin te lokken.

Bastin in Aalbeek (online bestellen en thuis laten bezorgen is mogelijk)
De kwekerij omvat bijna twee hectare glooiend terrein aan de rand van het centraal plateau in Zuid-Limburg in een natuurrijke omgeving. De mensen van Bastin wonen en werken in de 300 jaar oude carréboerderij.

Van Houtum in Doorn

De Groene Cirkel in Oegstgeest

Bijenkans in Groenekan

Korneland in Buren Biologische bomenkweker

Bosje Bomen in Huissen Biologisch en circulair gekweekte bomen

Of ga naar Biotuinwijzer. Daar lees je dat deze website in de eerste plaats een verzameling van plekken is die je zullen inspireren en helpen bij het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van een eigen (biologisch-ecologische) tuin, balkon of dakterras. Zo kun je er bijvoorbeeld een heleboel kwekerijen vinden die - in meer of mindere mate - op een verantwoorde manier planten kweken. Sommige gecertificeerd biologisch of biodynamisch, andere zonder gebruik van gif, kunstmest en veengrond, weer andere onder een milieukeur.

Ken je andere kwekers die werken zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen? Geef het aan ons door via netwerk.steenbreek@debastei.nl.

 

(De foto's komen van de website van de betreffende kwekerij)