Geveltuin aanleggen

Ondernemer Bottelstraat legt geveltuin aan (foto: David van Haren)

Heb je geen voortuin en wil je jouw stoep groener maken? Maak dan je eigen geveltuin! Dat kan voor je eigen (huur)huis, maar ook samen met je buren bij de ingang van jullie appartementencomplex.

Woon je in de binnenstad? Lees dan ook Steenbreek Hartje Binnenstad.

 

Voorwaarden

Voorbereiding geveltuintje

Als je een geveltuin aan gaat leggen, hoef je dit niet eerst te melden bij de gemeente. Wel moet je rekening houden met deze voorwaarden. Let op: vraag de huiseigenaar om toestemming als je huurt.

 

Subsidie

Voor de aanleg van je geveltuin kun je hier subsidie aanvragen bij de gemeente Nijmegen.

  • Je kunt 50 procent van de aanlegkosten vergoed krijgen tot een maximaal subsidiebedrag van € 100,= per aangelegde geveltuin. Als je samen met je directe buren een geveltuin aanlegt (minimaal vijf geveltuinen), geldt een subsidie van 75 procent van de aanlegkosten tot een maximaal subsidiebedrag van €150,-.
  • Je kunt alleen subsidie aanvragen voor een geveltuin die volledig zichtbaar is vanuit de openbare ruimte.

 

Geschikte planten

Klik voor een omschrijving op de plantnaam en koop de planten bij voorkeur bij een groene kweker of anders bij een tuincentrum naar keuze.

Schaduw

Geveltuintje schaduw

Zon

Geveltuintje zon

Eenjarigen

Geveltuin eenjarigen

 

Klimplanten

Klimplant geveltuintje

Gebruik geen klimmers die zich aan de muur hechten (zoals een klimhortensia of klimop), maar kies planten die in een structuur van takken of draden klimmen. Maak een houten rekje of ijzerdraad aan de gevel vast waar ze langs kunnen groeien. Een blauwe regen (wisteria) vraagt een stevige constructie van bijvoorbeeld (gegalvaniseerde) betongaasmat, of kabels met draadspanners. Let op: bij een oude gevel met zachte voegen kan een klimplant bestaande schade versterken. Pas op met sterk groeiende bruidssluier en boomwurger. Die zijn vaak moeilijk in toom te houden.

 

Zo blijft je geveltuin mooi

Geveltuin water geven
  • Geef de planten regelmatig water. Ook als het geregend heeft kan het bij de gevel nog droog zijn. Gebruik een regenton als dat kan. Zo heb je altijd water bij de hand. Bovendien benut je het regenwater dat anders nodeloos in het riool loopt.
  • Snoeien kun je het beste doen als het niet vriest, in de winter of het vroege voorjaar. En natuurlijk ook als je planten te groot worden.
  • Haal uitgebloeide bloemen weg. Dat is goed voor de groei en vaak volgt een tweede bloei.
  • Bemest de tuin af en toe met goede compost.
  • Laat de tuin verder zijn gang gaan en ruim de tuin pas in het voorjaar op. Vooral in de winter gebruiken vogels en insecten de uitgebloeide bloemen en verdorde bladeren graag om in te schuilen en voedsel te zoeken.

 

Klik op de folder en lees alles nog eens rustig na.

Folder Maak je eigen geveltuin!