Pasen in de Keizerstad

Wat gaat de tijd toch snel. Dit jaar is het al weer 1240 jaar geleden dat Karel de Grote voor het eerst het Paasfeest vierde in Nijmegen! Hoezo in Nijmegen? Nou, hij had hier een palts (paleis) laten bouwen waar hij dus in 777, maar ook in 804, 806 en 808 verbleef. Daaraan ontleent de stad de wat pompeuze eretitel 'Keizerstad'. In 806 en 808 was Karel hier ook in de Paastijd, maar of hij nou bij voorkeur dit feest bij ons vierde, is niet bekend.

Nijmegen was feitelijk niet de enige Keizerstad. Karel is waarschijnlijk in of nabij Luik geboren en is in Aken gestorven en begraven. En in de tussentijd had hij, als koning en keizer, geen vaste woon- of verblijfplaats. Omdat de communicatiemiddelen in de vroege middeleeuwen nog beperkt waren en er geen sterk ontwikkeld staatsapparaat was, trokken koningen en keizers van plaats naar plaats om hun rijk te besturen. In elk van die steden had Karel een palts, waar hij dan een tijdlang verbleef. Een echte hoofdstad was er niet.

Dus natuurlijk heeft de keizer ook op andere plekken Pasen gevierd.

Beeld van keizer Karel de Grote door Albert Termote op de gevel van het Stadhuis van Nijmegen in de Burchtstraat

Pasen is het belangrijkste feest op de christelijke kalender. De wederopstanding van Christus wordt gevierd. Rond het feest bestaan verschillende tradities, vaak met een heidense oorsprong, zoals het verstoppen van paaseieren. De Germanen zouden vroeger eieren op hun akkers hebben begraven om de vruchtbaarheid symbolisch te bevorderen. Een andere traditie, in het oosten van ons land, is het aansteken van paasvuren.

Wie weet is hier een link met Nijmegen te verzinnen. In het najaar van 880 veroverde een bende Vikingen de palts die Keizer Karel had laten bouwen en overwinterde ter plaatse. Toen ze het volgende voorjaar weer vertrokken, staken ze de boel in de fik – het eerste paasvuur?

Het is gezelliger om je voor te stellen dat het paasei uit de tijd van meneer De Grote stamt. Dat, als je met de kinders eieren zoekt in het Valkhofpark, je hetzelfde doet, op dezelfde plek, als Keizer Karel met de kleintjes, 1240 jaar geleden. Het schept gevoelsmatig een band met de Vader van Europa, en het maakt hem zo lekker gewoon.

 
Tekst: Rik Jaspers
Foto: Beeld van keizer Karel de Grote door Albert Termote op de gevel van het Stadhuis van Nijmegen in de Burchtstraat