Groen Schoolplein

Groene schoolpleinen zijn goed voor het kinderbrein. Er zijn tal van onderzoeken gedaan waaruit gebleken is dat een groen schoolplein zorgt voor meer en ander soort sport en spel, een groen plein zorgt voor minder pesten, kinderen spelen beter samen en er is direct contact met de natuur. Dit alles draagt bij aan het welzijn en de (cognitieve) prestatie van kinderen in de klas. Wil je meer weten over het effect van een groen en gezond schoolplein? Op de website van het Instituut voor Natuureducatie (IVN) staan diverse publicaties.

Wil je aan de slag met het vergroenen van het schoolplein waar jij werkt of waar jouw kind(eren) op school zitten? De Bastei biedt kosteloos procesbegeleiding aan. Meer weten? Stuur een mail naar nme@debastei.nl.

Kosteloos procesbegeleiding

Hoe ga je verder als je de subsidie eenmaal binnen hebt? Je kunt bij het vervolgtraject hulp inschakelen van De Bastei. Ga je aan de slag met vergroenen zónder deze subsidie, dan kun je ons ook inschakelen. Wij begeleiden en adviseren de school op o.a. de volgende onderwerpen:

  • Visie en planning.

  • Betrekken van leerlingen en draagvlak creëren in het hele team.

  • Inventariseren van kansen en de ‘hobbels’.

  • Betrekken van de buurt en de ouders.

  • Onderhoudsplan.

  • Educatief gebruik van het schoolplein.

Deze service is voor scholen uit de gemeente Nijmegen kosteloos en wordt mede mogelijk gemaakt door de 'Groene Handjes'-regeling van Jong Leren Eten.

Subsidie van de provincie

De afgelopen jaren heeft het onderwerp groene schoolpleinen steeds meer aandacht gekregen. Maar het verwijderen van tegels en het aanplanten van groen, kost geld. Gelukkig is er sinds december 2018 een subsidieregeling van de Provincie Gelderland beschikbaar, waarbij het mogelijk is om een bijdrage aan te vragen van maar liefst 17.500 euro. Het is nog steeds mogelijk om de subsidie aan te vragen. Klik hier voor meer informatie.

Buitenlessen

De provincie stelt als voorwaarde voor de subsidie, om buitenlessen te geven. Maar heb je eenmaal een mooi en groen, gebruiksvriendelijk schoolplein, dan volgen de buitenlessen als vanzelfsprekend en organiseer je dat met veel plezier. Ook daarvoor biedt De Bastei ondersteuning, tips en voorbeelden van buitenlessen. Kijk ook eens op onze Pinterest pagina voor inspiratie en ideeën.

Groene schoolpleinen en Operatie Steenbreek

Vergroenen van het schoolplein sluit naadloos aan bij de campagne Operatie Steenbreek van De Bastei. Onder het motto van ‘Stenen eruit, GROEN erin’, moedigen we iedereen aan om tuinen en schoolpleinen te vergroenen. In een groene tuin en op een groen plein kan het regenwater gemakkelijk de grond in zakken. Wel zo handig bij hoosbuien. Bovendien zorgt een groene omgeving voor een prettig klimaat bij warme dagen. En natuurlijk is een groene tuin een paradijs voor vogels en vlinders. Tot slot, zoals hierboven reeds gezegd, biedt een groen schoolplein vele voordelen voor de kinderen.

Het campagneteam van Operatie Steenbreek denkt graag mee over een feestelijke aftrap van de vergroeningsactie of een feestelijke opening van het nieuwe groene plein.