De schaduwkant van de Waalbrug

Dit jaar is het 80 jaar geleden dat Nijmegen en omgeving enorm te lijden hadden onder de Duitse bezetting, zoals het 'vergissingsbombardement' in februari. Ook ten oosten van Nijmegen, van het Ooyse schependom tot aan Millingen, was 1944 een echt rampjaar. In dit Basteicafé richten we ons op die schaduwkant van de Waalbrug: de oostkant, met extra aandacht voor het Ooyse Schependom en Kekerdom.

Hans Giesbertz bespreekt de geschiedenis van het in de schaduw van de brug gelegen Nijmeegse stadsdeel Ooyse Schependom, een periode van bijna tweehonderd jaar. Hans is een telg uit de familie Giesbertz die al vanaf 1912 in het buurtschap woont, hij is er zelf ook geboren en getogen. Johan Bekhuis heeft met de werkgroep 'Kekerdom in bange dagen' onderzoek gedaan onder getuigen van de Tweede Wereldoorlog in Kekerdom en presenteert de bevindingen van dit onderzoek.

Basteicafé: De schaduwkant van de Waalbrug

Lezingen

Hans Giesbertz, Schependommer en auteur, richt zich tijdens de lezing voornamelijk op de periode van de Tweede Wereldoorlog. Het opblazen van de Waalbrug na de Duitse inval in mei 1940 maakte grote indruk in het Schependom. Alle ruiten in de nabijgelegen huizen sprongen kapot. Verder was het rond ‘t Meertje vrij rustig, tot september 1944. Vanaf 17 september, toen het Ooyse Schependom in de frontlinie lag, werd het spannend rond de Waalbrug. Veel Schependommers vluchtten de polder in op zoek naar een veilige plek. Naast de oorlogstijd is er tijdens de lezing ook aandacht voor de vroege historie van de Ooyse Schependom en voor de ontwikkelingen in latere jaren.

Basteicafé: De schaduwkant van de Waalbrug

Johan Bekhuis, onderzoeker en bioloog, vertelt over de dorpen Kekerdom, Leuth en Millingen die onder de Duitse knoet bleven omdat het front in september 1944 muurvast kwam te liggen langs de lijn Wylerberg - Thornse Molen - Erlecom. De aandacht van de geallieerden verdeelde zich over Nijmegen en de Schelde. De Duitse bezetter verplichtte de totale burgerbevolking uit de oostelijke polder om de Rijn over te steken en te vluchten naar de Achterhoek en Noord-Nederland. In december 1944 bliezen de Duitse bezetters de rivierdijk bij Erlecom op om de polder onder water te zetten. Maandenlang bleven beide legermachten elkaar over en weer met artillerie bestoken. Op basis van verzamelde verhalen en ervaringen van getuigen, presenteert Bekhuis een verslag van deze oorlogsmaanden.

De presentatie van dit Basteicafé is in handen van Veronie Kobussen. De sfeervolle muzikale omlijsting door huis-dj's Jan-Willem Koolen en Maarten van de Ven plus de catering van De Lindenberg maken deze avond compleet.

Agendaoverzicht
Datum
donderdag 14 maart 2024
Tijd
20:00
 - 
22:30
uur
Kosten
€ 7,50 / Vriend van De Bastei € 5,00
Locatie

De Bastei
Lange Baan 4
6511 XJ Nijmegen
Nederland