De waterput

Wie weleens in De Bastei is geweest, zal ook over de waterput zijn gelopen. Meestal staat deze put droog, maar wanneer het water in de Waal hoog staat, loopt hij deels vol.

De Geheimen van De Bastei
gevonden muntjes

Voor zover bekend is er nog nooit iemand in de waterput geweest. De bodem zou te instabiel zijn. Maar nadat de put in de jaren 80 is blootgelegd, werd het tijd om de moderne rommel die erin was gevallen - dan wel gegooid - eruit te halen.

Met behulp van speleo(grot-)technieken zijn we afgedaald in de put. Zo zat je tenminste nog altijd vast aan een touw, mocht het afdalen toch te instabiel zijn.

Onder in de put lag er veel moderne rommel, zoals plastic, waxinelichtjes en dergelijke, maar vooral veel moderne muntjes! En zo is De Bastei weer een attractie rijker. Een heuse wensput!

De precieze herkomst van de waterput is nog niet helemaal duidelijk. Net zoals de geheime kamer zou de put later dwars door de bastei en de voorloper van de bastei (de Werner van Heezetoren) gegraven zijn. Maar waarom? En waarom daar? Dat zijn nog vragen die beantwoord zullen moeten worden...