Steenbreekster Kirsten: mijn doel is zeker bereikt!
Het tweede Portretje Streenbreker, met ditmaal in de spotlight: Kirsten Andriessen, 48 jaar, projectleider Duurzame Inzetbaarheid bij Pluryn.
Bij Kirsten gingen er vorig jaar begin zomer achter het huis heel wat stenen uit: in totaal werd maar liefst zo’n 40 m2 uitgebroken, vergelijkbaar met 440 tegels van het formaat stoeptegel. Die maakten plaats voor een border en eilandje met gevarieerd groen, waterdoorlatend split daaromheen, een terrasje. Ach, zie de foto’s hieronder – die spreken voor zich!
Waarom Kirsten die stenen eruit wilde?
Één reden voor Kirsten’s steenbreekoperatie was dat ze die grijze massa achter haar huis gewoonweg niet mooi vond. Al sinds ze haar huidige woning betrok, twee-en-half jaar geleden, had ze het plan om de achtertuin ooit eens op de schop te nemen. Maar eerst was de binnenhuisinrichting aan de beurt. Al vrij snel kwam er echter nog een tweede, meer praktische en dringende reden om te steenbreken: met de toenemende en steeds hevigere hoosbuien in zomer en najaar bleek het achter regelmatig blank te komen staan en liep zelfs de garage meermaals onder water. Geen regenton tegenop gewassen, actie vereist!
Van ontwerp naar operatie
Het was dus niet de campagne Operatie Steenbreek die Kirsten tot plezier en noodzaak van vergroening overtuigde. Maar toen ze in een buurtkrantje over de gratis tegelophaalservice las kwam er wel versnelling in de zaak. Toen was er zoveel animo voor deze dienst dat ze niet direct stenen kon laten ophalen. Dat weerhield haar niet werk te maken van haar plannen; tijdens een inspiratiesessie met een tuincoach zette ze wat eerste lijnen op papier voor haar toekomstige achtertuin: “Ik wist wel dat ik graag wat meer organische vormen wilde. Maar ik vond het echte ontwerpen van de tuin toch heel wat lastiger dan de binnenhuisinrichting.” Bovendien legde Kirsten al contact met een hovenier om in een later stadium de uitvoering aan uit te besteden. Letterlijk een proactieve aanpak dus.
Op een later moment konden via Operatie Steenbreek alsnog haar tuintegels opgehaald worden en kreeg ze bovendien gratis tuinadvies. De hovenier werd ingeschakeld, allereerst voor het verwijderen van de tegels. Voor die massa steen reed Steenbreekpartner ‘Onder de Bomen’ meerdere keren heen en weer. Kirsten: “Dat was natuurlijk heel fijn, dat scheelde een hoop geld en gedoe.” Maar ook het advies kwam goed van pas: “Sytske (de Operatie Steenbreek tuinadviseur, red.) en ik hebben fijn samen aan de tafel gezeten om mijn ideeën te finetunen en een definitief ontwerp te maken.” Met name Sytske’s schaalberekeningen en beplantingsadviezen vormden een belangrijke aanvulling op Kirstens eigen groenplannen. De hovenier vertaalde van plannen op papier naar patio.
Echt een groot verschil
De feitelijke steenbreekoperatie, aanleg en beplanting waren binnen drie dagen klaar, maar het voortraject – het uitdenken en organiseren – vroegen al met al wel flink wat tijd en energie, blikt Kirsten terug. Maar het resultaat mag er dan ook wezen, daarover laat ze geen twijfel: “Het ziet er veel beter en leuker uit; van binnenshuis naar buiten, het klópt nu!” En het “klopt” niet alleen, het wérkt ook. Want de hoosbuien die na Kirstens Steenbreekoperatie volgden konden haar niks meer maken: het regenwater loopt sindsdien probleemloos weg in de bodem. Kortom: een gezellige en fleurige achtertuin én een droge garage – dubbele winst!
Aan de slag?
Kijk in het aanbod voor bewoners hoe jij je tuin of buurt kunt vergroenen.
PS Wil jij ook anderen inspireren?
Vind jij het ook leuk om jouw ervaringen te delen, en zo anderen tot vergroening aan te moedigen? Stuur dan een mailtje naar netwerk.steenbreek@debastei.nl o.v.v. Portretje Steenbreek, dan nemen we zo gauw mogelijk contact met je op om je uit te leggen wat de bedoeling is.