Toekomstige juffen en meesters krijgen les in en over de natuur

Kleine waterbeestjes onderzoeken tot zelf wieden, zaaien en sla uitplanten- voor de eerstejaars PABO studenten is het wat wennen. Maar het enthousiasme stijgt met de minuut. ‘Ik vond het echt heel leuk!’, zegt een student. Waarop een medestudent antwoord ‘Ja,  later wil ik zelf aan de slag met een schoolmoestuin voor mijn klas!’.

Opgedeeld in groepen gingen ruim tweehonderd eerstejaars PABO studenten 24 en 25 april op pad met maar liefst vijftien verschillende Nijmeegse natuur- en milieuorganisaties. Voor een tweede jaar op rij waren het succesvolle buitenlessen. De buitenlessen voor de PABO studenten zijn tot stand gekomen door samenwerking tussen de HAN lerarenopleiding en afdeling natuur- en milieueducatie (NME) Nijmegen binnen De Bastei.

In de Groenlanden en de Beuningse uiterwaard tot in de Goffert en in Lent kregen de studenten een buitenles. Deze werden verzorgd door de natuurorganisaties het IVN, de Natuurtuin Goffert, ARK, De Bastei, Staatsbosbeheer, de Warmoes, de Kinderboerderij Goffert, De Jonge Onderzoekers, de Klasseboeren Derks, Diervoort en Sfeer van Willems, Harm’s Hoeve, Natuurwijs, Gelukkige Groentes, de Witte Molen, Beleef & weet en GGD. Het doel van deze middag: studenten kennis laten maken met natuur- en milieueducatie zodat zij later met hun eigen klas naar buiten gaan en natuur- en milieuorganisaties bezoeken.

Het betrekken van toekomstige juffen en meesters bij natuur- en milieueducatie is belangrijk vinden NME Nijmegen en de HAN. ‘Buitenlessen op school zijn lang niet altijd vanzelfsprekend. Kinderen zijn de toekomst van onder andere de natuurbescherming en moeten kunnen opgroeien in een gezond, groen Nederland. Leerkrachten, naast de ouders spelen daarbij een belangrijke rol om kinderen in contact te brengen met de natuur. Juist daardoor wordt het voor kinderen vanzelfsprekender om voor de natuur te zorgen’, aldus medewerker NME Nijmegen.

Voor meer info stuur een mail naar nme@debastei.nl.