Van boomstam tot brug

De Waal Over

Met de brede, wilde Waal voor je voeten lonkt de overkant. Hoe kom je nu aan de overzijde waar je voedsel, liefde, handel, vrijheid of nieuwe ideeën kunt vinden?

Wat ooit begon als kleine zijrivier van de Rijn is uitgegroeid tot de breedste rivier van Nederland. Bij hoogwater was de Waal vroeger soms kilometers breed en extra gevaarlijk door een snelle en grillige stroming. Hoe stak je deze watermassa over toen er nog geen bruggen waren?

In de interactieve expositie De Waal Over ontdek je de oversteekgeschiedenis van Nijmegen, van boomstamkano’s tot schipbruggen. Ervaar de stroming, ontdek hoe een gierpont werkt en onderzoek de werking van de iconische bruggen van Nijmegen.

Waag jij de oversteek?

Over de expositie
Museum De Bastei vertelt het verhaal van het leven in, om en aan de rivier de Waal, gezien vanuit de locatie van de 16e-eeuwse verdedigingstoren. Op deze bijzondere plek komen rivier, (bouw)historie en natuur samen, en vormen zo een uniek en inspirerend erfgoed van het rivierengebied. De rivier vormt hierbij het verbindende element tussen verleden, heden en toekomst.

Met de tentoonstelling De Waal Over biedt museum De Bastei jong en oud de kans om via vier hands-on onderdelen zelf te ervaren welke technieken mensen door de eeuwen heen ontwikkelden om de Waal over te steken. Bouw zelf een Romeinse bootbrug of steek de rivier over met een kano. De expositie biedt daarnaast informatie over het oversteken in verschillende tijdsperioden, ondersteund door prachtige reconstructiebeelden en foto’s. Er is maandenlang onderzoek gedaan naar de veranderende loop van de Waal, van de prehistorie tot nu. Bas van Lingen, tentoonstellingsmaker van De Bastei, is in dit dynamische verhaal gedoken en heeft de bevindingen laten verwerken tot vier prachtige animaties. Deze nieuwe animaties zijn te zien in de tentoonstelling.

Samenwerking en bruikleen
Foto en beeldmateriaal in de tentoonstelling is afkomstig van toonaangevende historische illustratoren zoals Ulco Glimmerveen, Kelvin Wilson, Peter Connely en Mikko Kriek. Beeldmateriaal komt van het Valkhof Museum, Kees Moerbeek, het Regionaal Archief Nijmegen en Thea van der Heuvel.

Met dank aan
Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt met steun van het BPD Cultuurfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland en Gemeente Nijmegen.