Veelgestelde vragen Steenbreek Nijmegen

Kan ik gebruik maken van subsidies om mijn tuin te vergroenen?

Voor onder andere het afkoppelen van regenpijpen en het aanleggen van groene daken en geveltuintjes kun je subsidie aanvragen. 
Lees meer over de verschillende subsidies 

Waarom is een groene tuin belangrijk?

Steeds vaker hebben we te maken met extreme weersomstandigheden zoals lange periodes van droogte of enorme plensbuien. In betegelde tuinen en pleinen wordt het ’s zomers steeds heter. Ook zien we dat sommige dieren en insecten het moeilijk hebben. Door stenen te vervangen voor groen kunnen we het veranderende klimaat beter aan. In een groene omgeving kan het regenwater gemakkelijker wegzakken in de grond. Bomen, struiken en planten nemen dit water op en zorgen er ook voor dat je tuin en je huis koeler blijven in de zomer. Bovendien biedt veel groen een paradijs voor vogels, vlinders en zoemende bijen.

Waarom is groen in de stad belangrijk? Eigenlijk om precies dezelfde redenen waarom een groene tuin belangrijk is. Zie hierboven.

Wanneer iedereen bijdraagt aan een groene omgeving (de gemeente in de openbare ruimte, bedrijven op de bedrijventerreinen en bewoners in hun tuin of op het balkon) blijft de stad prettig wonen voor iedereen! Samen voor een groene stad.

Ik heb al een groene tuin maar zou willen dat mijn kind op een groen schoolplein kan spelen. Kan dat?

Groene schoolpleinen zijn goed voor het kinderbrein. Hier vind je meer informatie.

Hoe moet ik mijn tuin inrichten als er geen of minder tegels in mogen?

Wanneer je de tegels eruit haalt, dien je ook een laag van het gele zand te verwijderen en gezonde aarde erin te leggen. Vervang de tegels door struiken, gras, planten of een boom / bomen.

Heb je weinig tijd of geen groene vingers? Door de juiste, onderhoudsarme planten te kiezen, kun je jezelf tijd en moeite besparen. Of kies voor bodembedekkers, daarmee krijgt onkruid nauwelijks de kans.

Maar misschien is het ontstenen van je tuin wel een goede aanleiding om je tuin opnieuw in te richten. Voor kleine en voor grote aanpassingen aan je tuin vind je op de website van huisje-boompje-beter veel praktische tips.

Operatie Steenbreek Nijmegen wil jou ook helpen met het groener maken van jouw tuin. Bijvoorbeeld door gratis je tuintegels op te halen of te voorzien van tuinadvies. Kijk op het aanbod van Operatie Steenbreek Nijmegen wat wij voor jou kunnen doen!

Ik wil graag groen kopen dat op verantwoorde manier is gekweekt. Kan dat?

Jazeker kan dat! Je doet de vogels en insecten een groot plezier door hen gezonde voeding voor te zetten, die zij uit jouw tuin kunnen halen. En dat betekent gezonde planten, struiken, bomen die zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen zijn opgekweekt. Bovendien is groen dat op deze manier is gekweekt weerbaar en gezond en kan het tegen een stootje. Je vindt hier een overzicht van groene, verantwoorde kwekers.

Wanneer is mijn tuin ‘groen genoeg’?

Eigenlijk is alle tegels die je vervangt voor groen een stap vooruit. Wanneer je tuin oppervlakte minimaal 60% groen is en maximaal 40% tegels heeft, noemen we je tuin ‘klimaatproof’. Dat wil zeggen dat het regenwater goed kan wegzakken in de grond bij harde regenbuien en je tuin koelte geeft op tropische dagen. De vlinders, bijen en vogels zullen ook blij zijn met je tuin! 

Kunnen jullie mij ook helpen aan goede hoveniers?

Wat bedoelen wij met groene hoveniers? Hoveniers die altijd GROEN voorop zetten bij het aanleggen van / het werken in een tuin. Zij werken op een ecologisch verantwoorde manier en maken geen gebruik van allerlei middelen maar laten de natuur haar werk doen. Het groen dat zij aanplanten komt van verantwoorde kwekers. Deze hoveniers leggen het liefst zo min mogelijk bestrating aan.
Lees meer op deze pagina

Waar kan ik mijn tegels naar toe brengen?

Je kunt je tegels uit je tuin afvoeren bij de milieustraat van de Dar. Hier zitten kosten aan verbonden die voor je eigen rekening zijn. Kijk voor meer informatie op de website van Dar. 

Wist je dat er ook veel creatieve ideeën zijn te bedenken om (een deel van) je tuintegels op een andere manier te hergebruiken? Hiermee kun je meteen ook de biodiversiteit in je tuin verbeteren. Geef je tegels en stenen een tweede leven en maak bijvoorbeeld een border, begin een insectenhotel of bouw een rotstuintje. Hier geven wij je enkele ideeën.  

Ik woon in Nijmegen en wil samen met mijn buren onze hele straat groener maken. Hoe pak ik dat aan?

Als je ideeën hebt voor het vergroenen van  je straat, kun je dit indienen via mijnWijkplan. Het is belangrijk om te laten zien dat er draagvlak is voor jouw idee. Je kunt daarvoor handtekeningen verzamelen bij je buren en buurtgenoten of hen het idee te laten 'liken' via MijnWijkplan. Bewoners kunnen via deze website ook reageren op jouw idee. De wijkregisseur van de gemeente Nijmegen bepaalt uiteindelijk of een wens of idee verder uitgewerkt en gerealiseerd kan worden.
Lees meer op deze pagina

Waarom is afkoppelen van de regenpijp belangrijk?

We hebben vaker te maken met flinke hoosbuien. Het regenwater komt grotendeels in het riool terecht. Daardoor kan het riool overbelast raken met als gevolg: straten die blank staan, ondergelopen kelders en natte voeten. We kunnen helpen om dat te voorkomen door de regenpijpen af te koppelen van het riool.

Voordelen van afkoppelen:

  • Minder kans op wateroverlast bij stevige hoosbuien want het regenwater zakt weg in jouw tuin (infiltreren), en komt dus niet in het riool terecht.

  • Je helpt mee om het grondwater op peil te houden, belangrijk bij periodes van droogte.

  • Je bevordert de scheiding van het relatief schone regenwater van het huishoudelijke afvalwater.

  • Het gratis regenwater kun je opvangen in een regenton (met infiltratiesysteem), en voor verschillende doeleinden gebruiken. Goed voor je portemonnee.

Wat is Operatie Steenbreek?

Stichting Steenbreek is een landelijke kennis- en netwerkorganisatie die ondersteuning biedt bij het duurzaam vergroenen van onze leefomgeving. Gemeente Nijmegen is lid van Stichting Steenbreek en mag zich daarom Steenbreek gemeente noemen. In opdracht van gemeente Nijmegen zet museum De Bastei zich  sinds 2018, onder de naam Steenbreek Nijmegen, in voor het duurzaam vergroenen van de stad. Er wordt uitgelegd waarom het duurzaam vergroenen van de stad zo belangrijk is, hoe je hier als inwoner aan bij kan dragen en wat het oplevert.

Dit door:
- Het organiseren van verschillende activiteiten
- Het delen van kennis en inspiratie
- Het samenbrengen van groene organisaties

Landelijk organiseert Stichting Steenbreek diverse activiteiten voor zowel de professional als voor betrokken bestuurders, ambtenaren van gemeenten, provincies, Rijk en waterschappen. Het belangrijkste doel is het delen van kennis en het stimuleren en opzetten van netwerken om gezamenlijk te komen tot een bestendige en aantrekkelijke leefomgeving.